dobry disel, nie jest zły, ostatnie parę lat kulałem się klekotami, ale odkąd wsiadłem do Safi w benzynce to na gębie mi się banan zrobił o taki i wtedy obiecałem sobie, że nigdy w życiu już klekota nie kupię
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-04-22, 21:28
Mauer napisał/a:
przycisk AUTO - automatycznie uruchamia AC i muszę ręcznie ją wyłączyć
U mnie nie zawsze, ale dzisiaj w samochodzie miałem lekki upał i nie mogłem wyłączyć samego AC, próba wyłączenia AC skutkowała także wyłączeniem AUTO
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-04-22, 23:33
Mnie to dzisiaj nie dawało spokoju i w drodze do domu zaliczyłbym latarnie
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
chyba wiem o co chodzi
Safrana to takie troszkę myślące bydle, zrobiłem dzisiaj takie małe doświadczenie i do takich wniosków doszedłem...
Przycisk AUTO uruchamia czujnik temp. wewnętrznej i to zależy jaką temperaturę mamy ustawioną na cyferblacie i jaka panuje w danym momencie w aucie i jeżeli jest w środku gorąco a na cyferblacie mamy załóżmy 16 st.C to automatycznie włącza klimę a jeżeli w środku jest temperatura umiarkowana a na cyferblacie mamy temp powiedzmy 25-6 st.C to czujnik nie uruchamia klimy, wystarczy sam nawiew
Goalkeper napisał/a:
ale dzisiaj w samochodzie miałem lekki upał i nie mogłem wyłączyć samego AC, próba wyłączenia AC skutkowała także wyłączeniem AUTO
a to dlatego właśnie, że Safrana zgłupiała i nie wiedziała o co Goliemu chodzi, "raz chce mieć w samochodzie szybko ustawioną przezeń temperaturę ale zarazem wyłącza AC, więc o co mu tak naprawdę chodzi, niech się wreszcie określi???"
Wątpliwości rozwiane.Po naciśnięciu AC obroty spadają czyli tak jak mówicie klima się włącza.Tylko nurtuje mnie pytanie jedno.Czy to znaczy że ten czujnik tzw presostat nie działa czy też w PH1 go nie ma?Bo gdzieś słyszałem że jak nie ma czynnika to nie powinna się włączyć
u mnie po włączeniu klimy miga AC a potem wskakuje SERVICE i klima się nie załącza, wyświetla błąd bodajże 6d (ten od sprzęgła klimatyzacji), ale czy to wina sprężarki czy brak płynu nie pozwala jej odpalić to nie mam pojęcia. Jak klimę napełnię to podpowiem co i jak
Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-05-02, 16:52
chicken19 napisał/a:
Po naciśnięciu AC (...) klima się włącza.
I to jest, moim skromnym zdaniem, nieprawidłowe. W takim przypadku sprzęgło sprężarki w ogóle nie powinno dostawać sygnału włączenia, ani przez chwilę. Jakiś czujnik, reagujący na małą ilość czynnika, powinien to uniemożliwić.
chicken19 napisał/a:
Czy to znaczy że ten czujnik tzw presostat nie działa czy też w PH1 go nie ma?Bo gdzieś słyszałem że jak nie ma czynnika to nie powinna się włączyć
O właśnie. Nie znam się, ale chyba w Safrane być jednak taki czujnik powinien. W Lagunie nie ma szans włączenia sprężarki przy niskim ciśnieniu czynnika, więc nie wierzę, żeby tu było gorzej/taniej.