Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Tłumik końcowy Safrane 2.5 20V Ph II
Autor Wiadomość
Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-10-03, 12:10    

MarcinIKS napisał/a:
Czy po prostu ten typ z tanimi tłumikami tak ma? :)

Jakość adekwatna do ceny, tanie tłumiki są po prostu robione tak aby były tanie i mieściły się w tolerancji poziomu hałasu. Nie wyciszą maksymalnie pracy silnika jak tłumiki z wyższej półki ale wyciszą tak aby dało się jeździć bez bycia uciążliwym dla innych. Tak jak Darek wspomniał można sprawdzić złącze elastyczne, w miejscu łączenia kołnierza z rurą, na spawie lubią pojawiać się dziury, wystarczy niewielka i mamy kosiarkę traktorową :) z samochodu, niestety tylko gazowo idzie to pospawać/zaspawać.

HIRO napisał/a:
Moja safi z takim samym silnikiem jak Twój nie wydaje praktycznie żadnych dzwięków (układ bosal).

Bosala z Polmoostrów bym nawet nie ważył się porównywać. To jest taka różnica jak pomiędzy maluchem a porsche :) Niestety z bosalem może być problem gdyż do 3.0 przestali produkować więc z 2.5 może być ta sama historia.

http://bagaznikidoauta.pl/

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-10-03, 18:52    

Ja mam obydwa tłumiki POLMOSTRÓW, ale łączone na pastę do układów wydechowych. Mojej safi prawie nie słychać, wiec nie ma co pakować kilkaset złotych, aby poczuć się lepiej mając cos bardziej firmowego (droższego) ;)
Głośny układ robi się już wówczas, gdy na łączeniu rury za katalizatorem na wejściu do środkowego tłumika będzie w szczelinie gdzie montujemy obejmę choćby drobna nieszczelność.
Włącz silnik i na wolnych obrotach zatkaj ręką ( w rękawicy, lub przez szmatę) rurę w tłumiku końcowym. Usłyszysz, gdzie będzie syczało, czyli tam jest nieszczelność. Uszczelnij i ciesz się błogą ciszą w samochodzie :)
Przy zasilaniu LPG czy będzie to Bosal, czy Polmo - tyle samo wytrzymują - ok. 4 lata :)

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-10-03, 19:28    

A ja poprę tutaj Goliego, gdyż obydwa tłumiki w safrane są komorowe - i droższy w tym przypadku oznacza lepszy. Czyli lepsze tłumienie i na dłużej. Są artykuły w sieci gdzie jest wymienione czym taki tłumik jest wypełniony. Im słabszy i tańszy - tym szybciej się to wypala.
Nie chcę tutaj sie rozpisywać, bo Arek w zasadzie podał rozwiązanie problemu.

Tutaj jest kilka fajnych fotek tłumików przelotowych i komorowych KLIK. Dobierając odpowiedni kształt tłumików i odpowiednią budowę, można w granicach rozsądku dowolnie modyfikować dzwięk wydobywający się z tłumików :) W myśl zasady iż duży pojemny tłumik wydobywa dźwięki niskie a mały pojemnościowo - dzwięki wysokie.

Aha, najszybciej umierającym elementem w instalacji jest katalizator - ktory sie po prostu zapycha. Wiele osob o tym zapomina, i jesli ten element z zewnatrz nie jest przerdzewialy, po prostu go nie bierze pod uwage.

Ok , starczy bo mozna by pisac i pisac, bo wydechy to naprawde ciekawy rozdział motoryzacji, choć niektórzy uważają iż można jeździć nawet na rynnie :)
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-10-03, 19:31, w całości zmieniany 1 raz  

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-10-03, 19:39    

Darku, wszystko się zgadza, ale zazwyczaj nie same tłumiki umierają najszybciej, ale ich łączenia ;)

Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2011-10-09, 17:34    

a ja do swojej Safi nie mogłem znaleźć nigdzie tłumików, więc kupiłem sobie właśnie od wersji 2.5 POLMO, wymieniłem również złącze elastyczne i sprężyny w tym złączu i powiem szczerze, że brzmienie na zewnątrz jest super :hyhy: , troszke tak bandycko :mad:

Odpowiedz do tematu