Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-10-31, 12:05
Mauer napisał/a:
Proszę bardzo, Safrana z allegro z przekaźnikiem grzania świec (jak mi się wydaje) , przynajmniej wyglada identycznie jak Volvoski Nagares
Z całym szacunkiem Ale jest niestety tak jak napisał Szymon Wygląda to tak jakby po dwie świece były połączone szeregowo i od każdej dwójki idzie po jednym przewodzie w kierunku komputera. Zaznaczyłem na zdjęciu (być może połączone są 13 i 24 ale ciężko cokolwiek dostrzec bez ściągniętego kolektora).
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
kolega sylwsz ma 2.2dT a nie 2.1TD z Ph1 więc tam nie ma takiego przekaźnika itd. Moduł grzania świec zintegrowany jest z komputerem silnikowym
wiec podpowiedz koledze gdzie go szukać i jak sprawdzić, chyba jakiś prąd musi iść na świece? No chyba, że w 2.2 nie idzie
[ Dodano: 2011-10-31, 12:17 ]
Goalkeper napisał/a:
Z całym szacunkiem Ale jest niestety tak jak napisał Szymon Wygląda to tak jakby po dwie świece były połączone szeregowo i od każdej dwójki idzie po jednym przewodzie w kierunku komputera. Zaznaczyłem na zdjęciu (być może połączone są 13 i 24 ale ciężko cokolwiek dostrzec bez ściągniętego kolektora).
zaraz, zaraz Goli, nie zabardzo widać to na zdjęciu, ale mi to wygląda właśnie na przekaźnik. Rozbierał to ktoś kiedyś i wie jak to działa "od środka"?
Safrane ph: II
Rocznik: 1996
Pojemność: 2.2 DT
Wersja wyposażenia: RXE
Typ silnika: G8T740
Wiek: 57 Dołączył: 25 Cze 2011 Posty: 54 Skąd: Rąpice Lubuskie
Wysłany: 2011-10-31, 16:59
ja to rozbierałem. W środku są dwa przekaźniki a reszta elektroniki jest zalana masa kałczukową tak że tylko można sobie popatrzeć.
Sprawdzałem go i po przekręceniu kluczyka te przekaźniki nie przełączają się.
przyłączając bezpośrednio do nich napięcie są sprawne bo tykają czyli pracują.
Wychodzi na to że po prostu komputer ich nie wysterowuje tylko dlaczego?
świece mam nowe ponoć może mieć na to wpływ czujnik temperatury ale z tego co wiem to w Safi świece są cały czas grzane tylko zmienia się ich czas grzania.
Najprościej kupić drugi komputer ale jek to nie jest jego przyczyna tylko kabelków.
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wiek: 36 Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2011-10-31, 17:41
Goalkeper napisał/a:
Dokładnie Goli tak jest jak mówisz, wtyczka z 2 grubymi kablami obok głównego kabla zasilającego komputer jest za to odpowiedzialna. Jeden kabel to 1 i 3 świeca, a drugi to 2 i 4 świeca.
Mauer napisał/a:
wiec podpowiedz koledze gdzie go szukać i jak sprawdzić, chyba jakiś prąd musi iść na świece? No chyba, że w 2.2 nie idzie
Idzie właśnie z tego co powiedział Goli, to jest komputer silnikowy wraz ze zintegrowanymi przekaźnikami świec żarowych.
sylwsz napisał/a:
Sprawdzałem go i po przekręceniu kluczyka te przekaźniki nie przełączają się.
przyłączając bezpośrednio do nich napięcie są sprawne bo tykają czyli pracują.
Wychodzi na to że po prostu komputer ich nie wysterowuje tylko dlaczego?
świece mam nowe ponoć może mieć na to wpływ czujnik temperatury ale z tego co wiem to w Safi świece są cały czas grzane tylko zmienia się ich czas grzania.
Moim zdaniem sterownik nie jest uwalony, takie urządzenia są bardzo dobrze zabezpieczone. Zobacz bezpiecznik w skrzynce na prawym błotniku, tam są takie duże i jeden jest odpowiedzialny za grzanie, jak będzie spalony to taki będzie objaw.
Wysłany: 2011-11-05, 12:47
Pogrzebać nie da rady bo jest w środku zalana cała elektronika czymś w rodzaju silikonu.
Ale do rzeczy.
Wychodzi na to że miganie spiralki oznacza awarie sterownika czyli w tym przypadku komputera.
Wymieniłem sterownik i grzeje mi świece kontrolka się normalnie zachowuje czyli się zapala
potem gaśnie auto pali od kopa. Jednak po chwili zaczyna migać teraz dlatego że na tym sterowniku nie działa mi obrotomierz.
Na poprzednim działa ale nie grzeje świec
Czyli wiem że mam padnięty sterownik a ten co kupiłem też jest padnięty chyba że się coś z
kabelkami stało bo na nim nie działa obrotomierz
Wychodzi na to że trzeba szukać dobrego sterownika
Wysłany: 2011-11-19, 15:37
Wiec tak
Kupiłem komputer tak jak pisałem poprzednio i po założeniu grzanie świec jest ok
ale nie ma obrotomierza i nie działa system podgrzewania foteli, okazuje się, że numery na nim decydują o jego opcjach jakie ma wbudowane.
Tak więc muszę szukać komputera z dokładnie takimi samymi numerami jak mój stary.