Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
wskaźnik temperatury silnika
Autor Wiadomość
Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-05, 21:05    

Witam. Dzięki za zainteresowanie tematem.
Dzisiaj zaopatrzyłem się w termometr skalowany na 120 stopni. Odkręciłem korek od zbiorniczka wyrównawczego i obserwowałem kiedy zaczyna nagrzewać się chłodnica tzn. puszcza termostat. Wynik to 68 stopni, czyli trochę za wcześnie. Jutro będę maił trochę więcej czasu to go wymontuje i zrobię teścik. Zawieszę go w naczyniu i będę podgrzewać wodę sprawdzając termometrem przy jakiej temperaturze zacznie się otwierać. Wynik pokaże co dalej.
Dzisiaj odwiedziłem sklep z częściami. Za oryginalny termostat z serwisu chcą 170zł a jakaś tam podróba 60zł ale skalowana na 88 stopni (z doświadczenia kolegi arka to za dużo).

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2008-11-05, 22:44    

W ASO troszkę przesadzili. Ja 2 lata temu płaciłem około 90 zł za oryginał. Jak coś, to zerknij tutaj

Może być problem z dostępnością, bo WEHLER zaprzestał produkcji, więc pozostaje tylko Vernet.
Jak coś, to daj znać na PW, zapytam kolegi, który mi to sprowadzał wówczas i będzie wiadomo, czy da się znaleźć poniżej 100 zł.

dareczek730, czy czasem wartość pokazywana przy teście zegarów nie jest temperaturą oleju w silniku ? ;)

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-06, 04:00    

Zgadza się. W teście zegarów pokazywana jest temp. oleju w misce olejowej, ale wydaje mi się, że będzie ona zbliżona do temp. samego silnika szczególnie już po jego rozgrzaniu.
Co do termostatu to kupuje się go do konkretnego silnika i jest on już wyskalowany tak jak być powinien. Ja kupiłem zamiennik za około 30 zł i działa bez zarzutu równie dobrze jak oryginał za 170.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-06, 22:01    

Nie bede sie spierał ale to sprawdze :)
Ja nie dawno zmieniałem termostat i kosztował 180zł.oczywiście do mojego silnika.Ale kupiłem go taniej właśnie w www.fota.pl nie pamiętam czy Vernet czy Wahler ale działa ok i silnik jest nagrzany ale nie przegrzany

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-07, 21:08    

Witam.
Jak wcześniej pisałem zrobiłem teścik. Termostat otwiera się przy 73 stopniach, czyli jest sprawny, ale dlaczego jest taka niska temperatura silnika? Otóż termostat umieszczony jest w przewodzie gumowym. W tym rozwiązaniu, które było stosowane też w innych modelach renault, ważne jest odpowiednie umieszczenie termostatu. W moim przypadku termostat był za mało wciśnięty w wąż. Wcisnąłem go mocniej tak, że tylko delikatnie wystawał poza krawędź węża i wynik jest taki:wskazówka wskaźnika trzyma się ok. środkowej grubej kreski (czyli tak jak pisał kolega arek), wentylator włącza się w zakresie ok. 92 stopni i wyłącza przy ok. 82 stopniach (na taką jest wyskalowany czujnik w mojej safce).
Pojeżdżę i zobaczę co się będzie działo.

marcelDream 
Klubowicz

Safrane ph: phII
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2dT
Wersja wyposażenia: RX
Wysłany: 2009-01-06, 00:43    

Dzisiaj mój 2.2TD stał 12h przy temperaturze -15*C. Kiedy do niego wsiadłem było już -20. Problem polega na tym, że podczas jazdy zaczął się grzać, aż do przedostarniej kreski. Jak stanąłem to temperatura spadała. Po przejechaniu 20km chłodnica była lodowata, a temperatura ciągle wysoka. Z tego co zauważyłem, to wentylatory się uruchamiały przy trzeciej kresce, a teraz nic. CO JEST?

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-06, 05:02    

Silnik zaczął się grzać bo termostat nie puszczał płynu na chłodnicę, która to pozostawała zimna. A ponieważ była zimna to wentylatory się nie włączały bo czujnik temp., z którego wentylatory biorą sygnał jest właśnie w chłodnicy :)
Jak jest zimno to wentylatory się w ogóle nie włączają poniewarz sprawność chłodnicy rośnie i to wystarcza do prawidłowej pracy układu chłodzenia.

marcelDream 
Klubowicz

Safrane ph: phII
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2dT
Wersja wyposażenia: RX
Wysłany: 2009-01-06, 11:23    

Czyli, że termostat do wymiany? Czy może taka przypadłość modelu, a może jakiś czujnik, czy kostkę trzeba wymienić?

jurek201 
Klubowicz

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 3.0 12V
Wersja wyposażenia: RT
Wysłany: 2009-01-06, 11:35    

Termostat do wymiany. Teoretycznie po uszkodzeniu termostat powinien być w pozycji otwartej ale czasem zdarza się inaczej. Miałem to samo co Ty - uszkodzony termostat nie puszczał płynu do chłodnicy, w efekcie silnik przegrzany a chłodnica zimna. Praktycznie na 100% termostat chyba, że padła pompa wody, ale wtedy nie miałbyś również ogrzewania wnętrza samochodu.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-06, 16:05    

A czy na postoju przy pracującym, gorącym silniku chłodnica zaczęła się nagrzewać? Pytam bo miałem kiedyś taką przypadłość w golfie. Działo mi się tak tylko przy bardzo niskiej temperaturze, rzędu -20C. Myślałem, że to termostat ale jak go wymontowałem i sprawdziłem było "gut". Przy temperaturach do -10C takie rzeczy się nie działy. Rozwiązałem to w ten sposób, że przykryłem częściowo chłodnicę z przodu kartonem i problem znikł.

Odpowiedz do tematu