Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Oleje i płyny
Autor Wiadomość
Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2008-12-18, 20:43    

Goalkeper napisał/a:

Czyżby to był ELF TURBO DIESEL ? Bo jeżeli tak to zmień na 10W40, z opinii mechaników nie powinno się lać tego oleju pomimo tego, że się tak nazywa.

Goli litości to że jestem stary to nie znaczy głupi. To olej do benzyniaka, Elf Excellium LDX 5W40 zalecany do mojego silniczka w zamian za Elf Synthese Wesoly

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-19, 09:22    

Goalkeper napisał/a:

Czyżby to był ELF TURBO DIESEL ? Bo jeżeli tak to zmień na 10W40, z opinii mechaników nie powinno się lać tego oleju pomimo tego, że się tak nazywa.

Goli, jak kupiłem Safrankę, to mnie poniosło i zalałem Mobila 5W40. Przejechałem na nim 18 tyś km.
Od początku żadnych wycieków - bo tego wszyscy najbardziej się boją (że rzadszy olej może wypłukać nagar, który uszczelnia ewentualne nieszczelności). U mnie bez żadnych problemów przez cały okres użytkowania.
Teraz przy zmianie oleju z wahaniem, ale dla świętego spokoju zalałem Elfem 10W40 i tak już zostanie.
Zmian w pracy silnika żadnych nie zauważyłem.
A odnośnie oleju "TurboDiesel" - ma on jakieś dodatki uszlachetniające niby przedłużające żywotność turbiny - mam gdzieś bańkę z oleju z poprzedniego autka, bo taki tam lałem (Castrol Magnatec TurboDiesel, ale nie pamiętam czy on był 5 czy 10W40), więc jak znajdę to poczytam dokładnie i uzupełnię wypowiedź.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2008-12-19, 11:35    

Darek napisał/a:
Goli litości to że jestem stary to nie znaczy głupi.

A gdzie ja tak napisałem ? Zapytałem tylko czy to jest ten olej ELF Turbo Diesel (czerwony napis na opakowaniu widnieje), bo mi taki olej mechanicy odradzali.

http://bagaznikidoauta.pl/

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2008-12-19, 12:42    

Goalkeper napisał/a:

A gdzie ja tak napisałem ? Zapytałem tylko czy to jest ten olej ELF Turbo Diesel (czerwony napis na opakowaniu widnieje), bo mi taki olej mechanicy odradzali.

Wiem, wiem to tylko taki żarcik słowny z tym głupim. Elf do diesla jest oznakowany. U mnie poprzedni właściciel lał Elfa Synthese 5W40 ale przestali go robić i w zamian robią ten który ja leję. Zmieniłem olej po wcześniejszej konsultacji z TOTAL Polska Wesoly . Swoją drogą Synthese znów się pojawił tym razem jednak z oznaczeniem 0W40 Wesoly

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2008-12-19, 13:21    

Ja po zakupie swojej reni za pierwszym razem zalałem olej oplowski albo fordowski firmy Genuine 10W40, pracownicy u mnie w sklepie bardzo chwalą sobie ten olej bo jakościowo jest taki sam jak ELF ale jest o wiele tańszy bo za 5l tylko 90zł, gdzie za ELF 4l ponad 120zł. Teraz zalałem ELFA bo nie chciało mi się czekać aż zamówią GENUINE.

http://bagaznikidoauta.pl/

Bieniu 
Starszy pisarz

Safrane ph: bd
Rocznik: bd
Pojemność: bd
Wersja wyposażenia: bd
Wysłany: 2008-12-19, 17:48    

A ja tam zalewam Elfem 15W40 Wesoly i jest wszystko ok

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-19, 19:04    

Heh ja zalewam Valvoline Max Life 10w40 jedyny nie rozlewany w Polsce bo jakoś mam złe odczucia do Polskich rozlewni!
I zmieniam średnio co 8-10tysięcy a nie tak jak kolega Rufus oczywiście bez obrazy ale systematyczność w zmianach oleju utrzyma silnik w dobrym stanie i nie nagannej czystości.Wiem z doświadczenia Wesoly

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-29, 13:25    

No dobrze Panowie koledzy. To teraz do rzeczy. Co gdzie powinnam lać w swojej Safrani (benzyna 1996r)??? Co do wspomagania, co "w hamulec", co w silnik itd. Czyli czym każdą "dziurkę" zalać Wesoly . Jak babcię kocham dłuuuuga droga mnie czeka Wesoly .

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2008-12-29, 23:29    

Do wspomagania Renault zaleca ELF Renaultmatic D2 (nie wiem, czy jeszcze jest dostępny, więc może być ElfMatic G3), ale można spokojnie dolać Mobil ATF 220 lub inny, nawet tańszy olej polski, do układów wspomagania.
Do układu hamulcowego płyn klasy DOT-4 (może być DOT-5 - nie zważy się, sprawdzone Mruga )
Pozostaje jeszcze wspomnieć o oleju do manualnej skrzyni biegów, czyli Tranself TRX 75W80W i płynie chłodniczym. Ten ostatni nie musi być wybranej firmy, choć Renault zalewa układy ELF Glycogel. Można wlać spokojnie inny płyn na bazie glikolu.
Co do oleju silnikowego, to koledzy opisali już wcześniej. Jeżeli koleżanka zerknie na temat od początku, to będzie do wyboru Mruga
Ja zalewam swoje autko olejem takim, jak kolega Darek, czyli w pełni syntetycznym Elf'em 5W40 Wesoly

Bieniu 
Starszy pisarz

Safrane ph: bd
Rocznik: bd
Pojemność: bd
Wersja wyposażenia: bd
Wysłany: 2008-12-31, 19:15    

dareczek730 napisał/a:
Heh ja zalewam Valvoline Max Life 10w40 jedyny nie rozlewany w Polsce bo jakoś mam złe odczucia do Polskich rozlewni!
I zmieniam średnio co 8-10tysięcy a nie tak jak kolega Rufus oczywiście bez obrazy ale systematyczność w zmianach oleju utrzyma silnik w dobrym stanie i nie nagannej czystości.Wiem z doświadczenia Wesoly

Widzę że chyba masz za dużo kasy albo mało jeździsz, ja wymieniam Elfa co 15 tyś(3-4 razy do roku) i jest ok Wesoly

Odpowiedz do tematu