Safrane ph: 1
Rocznik: 1996
Pojemność: 2.0
Wersja wyposażenia: i
Wysłany: 2011-05-20, 13:11
witam wszystkich. ja chciałem wymienić klocki z tyłu i wciskałem wen tłoczek tak jak tu opisane tylko śruba M 10 i wchodził ciężko i przeciął ten dekielek na wskroś ale olej nie leci. mogłem tam coś podłożyć ale teraz wiem. czy to jest już całkiem zepsute. Tak ciężko wchodzi ten tłoczek czy tak powinno być może ktoś podpowie. pozdrawiam.
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-05-20, 22:31
W tylnych zaciskach tłoczek wkręca się przekręcając go w prawo. Tak jak w punkcie 21 KLIK
Wysłany: 2011-05-21, 09:09
Witam wszystkich. Od rana próbuje wepchnąć ten tłoczek. zrobiłem większy gwint do wpychania M 12. ale tłoczek obrócił mi się tylko o niecały obrót znowu wpycham delikatnie ale on już nie chce się obrócić. Tą łapką od ręcznego jak pociągam wychodzi dobrze potem znowu wejdzie trochę ale obrócić się nie da już . co tam może być jeszcze nie tak. jest teraz dwa cm na zewnątrz. pozdrawiam i dziękuje za wszystkie rady nie chce go popsuć to jest nie takie tanie. Pozdrawiam.
Wysłany: 2011-05-21, 09:22
Właśnie tak robię bo pcham żeby nię wyskoczyły te szczypce i nić . nie wiem bo go nie wyjmowałem jak tam jest w środku. może go tą łapką od ręcznego wykręcić najpierw. wpycham go i tą śrubą i nie chce się obrócić. czy trzeba luzować odpowietrznik od cylinderka albo zbiorniczek od płynu hamulcowego wkręcając ten cylinderek?
Ostatnio zmieniony przez mundek28 2011-05-21, 10:25, w całości zmieniany 1 raz
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-05-21, 10:45
Dźwignia od ręcznego nie może być naciągnięta (ma znajdować się w spoczynkowym położeniu max. w lewo). Jeżeli dźwignia chodzi ciężko, to czasami trzeba jej pomóc stukając czymś delikatnie, ale oznaczało by to , że jest zapieczona na tulejkach. Być może właśnie ona blokuje możliwość wciśnięcia tłoczka ?
Samo wciśnięcie tłoczka w zacisk to nie głównie siła nacisku przez śrubę, ale przekręcanie go w prawo. Tłoczek się wkręca, a nie wciska. Możesz spróbować poluzować odpowietrznik, choć przy sprawnym układzie nie ma takiej konieczności. Nie zaszkodzi jednak wypuścić z zacisku brudny płyn.
Zdjęcia i opis znajdziesz TUTAJ .
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-05-21, 10:55
A może by się pokusić i rozebrać całkiem ten cylinderek?
Być może faktycznie coś blokuje w środku i dlatego nie może nakręcić tloczka na ten gwintowany bolec.
Wysłany: 2011-05-21, 19:21
Dzięki wielkie uporałem się z tym cylinderkiem. Zrobiłem tak jak pisaliście i jeszcze do tego odkręciłem odpowietrznik pomimo to nie chciał się obracać. Wziełem gruby wkretak i zaczełem ten cylinderek przez dugie odpychać zaczął płyn strzykać ale obracać jeszcze nie mogłem. ale tak pomału z 1 cm go wepchałem płyn strzykał do momentu aż zaczął się obracać. jak już zaczął to już go do końca wkręciłem. muszę napisać że renówki mam od pierwszego auta miałem Reno 18 potem 19 11 aktualnie jeszcze 5 i teraz szafran. pierwszy raz robiłem ręczny na tarczach ale musze powiedzić że jest to lepsze niż bębny.Pozdrawiam wszystkich. Ja zrobię sam dużo rzeczy oprócz dziewczyny ale ten zacisk dał mi w kość.