Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-02-05, 08:13
Sam oring ma średnicę 25 mm i grubość ok. 2mm. Zdjęcie zapożyczyłem z manuala wymiany nagrzewnicy kolegi Rodzyn z forum RLKP
Do wymiany uszczelek powinno wystarczyć odkręcenie mocowania rurek doprowadzających i ich odciągnięcie do góry.
Więcej o wymianie nagrzewnicy znajdziesz TUTAJ .
Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 320 Skąd: Kędzierzyn Koźle
Wysłany: 2011-02-06, 23:42
No to musze zobaczyc w lokalnych motoryzacyjnych czy przypadkiem nie beda mieli takich oringow.
Hmmm ogolnie to manual Goliego jest troszke hmmmm chaotyczny i malo co z niego zrozumialem. Bede musial sprawdzic czy uda mi sie odkrecic dolna oslone od deski rozdzielczej, wowczas chyba bede mial wiecej miejsca do manewrowania.
Jeszcze bede chcial wymienic czujnik temp, ktory jest wkrecony w tamtym miejscu oraz chyba bede musial wymienic panel sterujacy climatronica, gdyz moj wiatraczek, ktory jest zamontowany w panelu wyzional ducha Wyciagnelem go tylko, zeby przeczyscic go i przestal dzialac Jeszcze sprobuje zaniesc go do jakiegos elektronika, ale juz planuje zakup nowego
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-02-07, 00:15
Cakes napisał/a:
Hmmm ogolnie to manual Goliego jest troszke hmmmm chaotyczny
No niestety francuskiego to ja nichtfersztejn i tłumaczyłem przez google translate. Ale żeby się dostać do uszczelek w króćcu nagrzewnicy to odkręć tylko plastiki pod kierownicą i zegary. Od strony zegarów jak wciśniesz łapy to będziesz musiał macać i znaleźć na ścianie u góry mieszalnika dwie śruby, którymi króciec jest przymocowany. Jak już je odkręcisz to pozostanie do odkręcenia śruba mocująca króciec z nagrzewnicą. Jest ona od spodu kolanka nagrzewnicy. Po rozkręceniu wszystkiego będziesz musiał uważać przy rozdzielaniu króćca od nagrzewnicy, gdyż ów króciec ma takie 5mm tulejki (delikatne) które wchodzą w otwory kolanka nagrzewnicy. Jak połamiesz to masz pozamiatane i będziesz musiał szukać spranego króćca tak więc min 2-3 dni będziesz w plecy i auto będzie stało Ja się jutro biorę za sprawdzenie tego gdzie mogą być jeszcze odpowietrzniki od układu chłodzenia, dzisiaj temperatura była plusowa a i tak delikatnie ciepłe powietrze leciało z nawiewów, coś mi się wydaję, że nagrzewnica będzie zapowietrzona.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Typ silnika: J7T Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 320 Skąd: Kędzierzyn Koźle
Wysłany: 2011-02-14, 19:55
Powiem tak. Szlak mnie dzisiaj trafil Rozkrecilem zegary, wykrecilem dolne oslony, odkrecilem 2 sruby od strony komory silnika (tzn zakretki, gdyz od srodka nie znalazlem zadnych srub), wykrecilem nawet czujnik temp (qrwa nobla dla inzynierow renault za umiejscowienie go w takim miejscu), odkrecilem nawet wszystkie srubki na kolanie, ktore jest przymocowane na takich klipsach....ii za chiny nie potrafie ruszyc tej dwu rurki... Jedynie nie moge odkrecic srubki wlasnie od spodu kolana, gdyz ma zjechany gwint, a jest za malo miejsca aby do tego w jakis sposob podejsc... Jedynie chyba na walku giety od mini szlifierki podejde i zrobie frez pod plaski srubokret....
Juz zastnawiam sie zeby moze w jakis inny sposob to uszczelnic, ale jak na razie nie wpada mi nic do glowy
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-02-14, 20:29
Masz zdjęcie z zaznaczonymi miejscami śrubek od tego króćca na pewno nie odkręciłeś tej widocznej po lewej pod rurką na zdjęciu.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Wysłany: 2011-02-14, 22:23
Wlasnie ze odkrecilem , sepcjalnie po to odkrecalem czujnik - przy nim najwiecej nerwow zjadlem. Nie moge odkrecic tej srubki, ktore jest po srodku (2 strzalka). Jutro bede musial kombinowac z mini narzedziem i po prostu zrobic maly frez pod plaski srubokret, albo rozwiercic pod wykretak...
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-02-14, 22:25
Cakes napisał/a:
Wlasnie ze odkrecilem , sepcjalnie po to odkrecalem czujnik - przy nim najwiecej nerwow zjadlem. Nie moge odkrecic tej srubki, ktore jest po srodku (2 strzalka). Jutro bede musial kombinowac z mini narzedziem i po prostu zrobic maly frez pod plaski srubokret, albo rozwiercic pod wykretak...
Z tego co pamiętam tam jest śruba na klucz 10mm. Przynajmniej tak było u milesmm'a
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-02-14, 22:29
Może nie gwint jest zjechany,tylko od góry obraca się nakrętka ? Należy przytrzymać ją paluszkiem wiem, ciasno
Wysłany: 2011-02-14, 22:34
arek, gwint zjechany, gdyz ta srubka ma wejscie na srubokret krzyzakowy.
Co do reszty srubek tych po bokach to byly na nasadke 6, a te przy czujniku na 8.
Qrde kiedys pytalem, zna ktos rezystancje tego czujnika?? Pomierzylbym jak mam wszystko na wierzchu, a jak trzepniety to zamowie gdzies tam
Safrane ph: Subaru Impreza
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 SOHC
Wersja wyposażenia: GL
Typ pojazdu: G10-
Typ silnika: EJ20E Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 03 Lut 2010 Posty: 331 Skąd: Lublin
Wysłany: 2011-02-15, 11:20
Jak to czytam...to mam ochotę pójść i puścić z dymem moją szafę Też mi cieknie pi....da je....na złomiasta w d...e kopana menda wszawa pi...na ...No się wk....łem Już nie szukam safi...szukam starego mesiola w 126, tam wszystko jest proste jak konstrukcja cepa...
_________________ ""Poruszanie się szybciej od światła jest niemożliwe, a już na pewno niepożądane, bo zwiewa czapkę...""