Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2010-11-08, 21:14
Mariusz, prawdopodobnie z tyłu korka będzie jakiś pręcik czy coś odstające z podziałką, oleju jak domniemywam powinno być zaraz pod dolną partię otworu na korek czyli tak żeby się nie wylewał. Wyciągniesz korek i zobaczysz z tyły na tym "pręciku" czy jest mokry.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2010-11-08, 21:39
Odkręcasz korek do sprawdzania stanu oleju - to tylko sam korek - wykrecalem go - nic tam nie ma.
Zalewasz olejem przez korek wlewowy i patrzysz kiedy zacznie wyciekać/wylatywać przez korek do sprawdzania stanu.
Przestajesz dolewać - zakręcasz wszystko - jest stan.
Auto musi stać idealnie na równej powierzchni.
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2010-11-08, 21:50
Korek do sprawdzania stanu jest na klucz trójkątny - ten odkręcasz, a olej dolewasz od góry, aż zacznie wypływać. Nie ruszasz korka na klucz kwadratowy, aby nie pozbawić się ze skrzyni oleju (chyba, że zamierzasz wymienić cały olej statycznie - ok. 4 litrów).
Korka oznaczonego na rysunku podanym przez Daroota jako "C" nie ruszasz, bo to od mechanizmu różnicowego
Przepraszam już poprawiłem chodziło oczywiście o oznaczenie "C"
edit: edytowałem post Daroota i sam się przez to zamotałem