Safrane ph: II
Rocznik: 1996
Pojemność: 2.2 DT
Wersja wyposażenia: RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wiek: 57 Dołączył: 25 Cze 2011 Posty: 54 Skąd: Rąpice Lubuskie
Wysłany: 2011-10-03, 07:19
Dorwałem schemat i faktycznie sterownik kontroluje nie tylko grzanie świec ale również otwiera zawór odcinający paliwo na pompie oraz dostaje sygnał ciśnienia z pompy, też jest do niego podłączony czujnik temperatury silnika. Wszystko działa oprócz podgrzewania świec. Czyli sterownik nie jest tak do końca martwy jak pisał Szymon. Może faktycznie czujnik siedzi ? Ciekawe jaka jest logika w sterowniku jeśli jest walnięty i pokazuje, że cały czas jest gorący silnik dla sterownika to czy on faktycznie może nie załączać świec chociaż kontrolka w tablicy pokazuje ze je załącza ?
Jak go znajdę to sprawdzę, teraz jak mam schemat to wiem jakie kabelki i elementy sprawdzać a jest ich trochę.
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wiek: 36 Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2011-10-03, 08:59
No własnie nie wiadomo jaka jest logika przetwarzania tych informacji i sterowanie sygnałami w tym sterowniku. O jakim sygnale ciśnienia z pompy mówisz ? Z tego co mi wiadomo to czujnik ciśnienia ale atmosferycznego jest umieszczony w sterowniku, chyba że o czymś jeszcze nie wiem ... Swoja drogą, czy mógłbyś zamieścić ten schemat, myślę, że dla wielu byłby bardzo przydatny.
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2 dT 12V
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 240 Skąd: UK
Wysłany: 2011-10-04, 17:00
schematy są z 93 roku, więc chyba nie ma tam o silniku G8T. Świece są grzane chyba wszystkie na raz, a nie grupami po dwie ? Z tego co pamiętam leci jeden przewód na wszystkie świece?
U mojego taty fachury mechanicy wyrwali przewód wyjściowy ze sterownika na świece podczas wymiany rozrządu. Wszystko niby się paliło na pulpicie, ale auto nie odpalało, bo świece zimne.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-10-04, 20:23
szymon503 napisał/a:
Nie świece mają 2 obwody, jeden obwód to 1 i 3 a drugi to 2 i 4 cylinder. A co do schematów to też mi się wydaje że to są schematy do Ph1.
Ta ksiazka dotyczy rocznika 93, bo takie mnie interesowaly. Nie uznaje diesli. Niedlugo jeszcze umieszcze schematy z rocznika 2000r, wiec bedzie takze i G8T.