Witam serdecznie, moja Renata ostatnio zaniemogła. Posiadam wersję 2.2Si 137 KM Automat
Padł mi rozrusznik więc wstawiłem auto do garażu wymontowałem rozrusznik i zawiozłem do regeneracji, po odebraniu zamontowałem i wtedy zaczęły sie problemy. Renia jak najbardziej pali od pierwszego kopa a rzeczy które się z nią dzieją nie mają związku z rozrusznikiem mianowicie obroty szaleją mniej więcej 200 - 800 zdarza się że zgaśnie sama. Gdy zacząłem jechać po tym jak Automat przeskoczył na 2 bieg odczuwalny spadek mocy wręcz totalny brak mocy. Kolejny objaw to to co mnie najbardziej przeraża Renia kopci jak cholera i wydaje mi się że czuć paliwo w spalinach tak jak by nie pracowała na wszystkie układy. Co do kolory to ciężko określić ni to siwy ni to czarny. Świece mam nowe jak i kable WN, płyn z układu chłodzenia trochę ucieka ale zlokalizowałem przeciek przy chłodnicy oleju więc to też chyba nie ma związku. Macie jakieś pomysły od czego zacząć?
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-04-23, 14:58
Czy wcześniej na tych świecach pracował normalnie czy objawy pojawiły się po ich wymianie ? Objaw może być powodowany tak jak mówisz pracą nie na wszystkich garach dlatego czuć niespalone paliwo. Jeżeli nie pracuje na wszystkie gary to być może zapiekł się któryś z wtryskiwaczy (bardzo wysoce prawdopodobne jeżeli silnik jest zasilany LPG) albo przy wymianie świec kable WN zostały podłączone nie w tej kolejności. TUTAJ masz schemat kolejności podłączenia przewodów WN. Sprawdź czy są dobrze podłączone, jeżeli nie to będziesz miał winowajcę. Jeżeli są dobrze podłączone to winą będzie trzeba obarczyć wtryskiwacz a to wiąże się z rozkręceniem głowicy. Trzecią opcją może być zacinający się silniczek krokowy. Proponuję najpierw posprawdzać wyżej wymienione rzeczy oczywiście poza wtryskiwaczem bo jego tak na macanego nie da rady zdiagnozować.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
było tak samo zle przed wymianą, myslalem że to wina kabli i świec wiec wymieniłem na nowe, ale sprawdze jeszcze raz czy sa dobrze podłączone fakt jest na LPG pozdrawiam.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-23, 19:19
Wtryskiwacz jest umiejscowiony w kolektorze ssącym, pod listwą, łatwa wymiana i demontaż.
Silnik który będzie pracował na 3 cylindrach (zamiast 4) nie będzie kopcił.
Odłącz mapsensor i sprawdz jak się będzie zachowywał wtedy silnik.
Zastanawia mnie tylko to że piszesz iż kopci jak cholera.
To juz w zasadzie brak kompresji i wszystko co z tym związane.
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-04-23, 19:24, w całości zmieniany 3 razy
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-04-23, 21:42
Daroot napisał/a:
Wtryskiwacz jest umiejscowiony w kolektorze ssącym, pod listwą, łatwa wymiana i demontaż.
Po wymianie nie trzeba planować głowicy ? Pytam gdyż przy silniu 8V jak trzasnął wtryskiwacz to stary dał też głowicę do planowania.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-23, 21:57
Goli, chyba mylisz pojecia
Wtryskiwacz benzynowy, umieszczona koncowka ktory wtryskuje paliwo w kolektor ssacy, przed sama glowica. Glowica nic do tego nie ma...
Wysłany: 2011-04-23, 22:02
Więc wychodzi na to, że u mnie musiało być grubiej przy 2.2 8V a ktoś tylko określił na prędce, że to wtryskiwacz. A też miałem problem z tym, że nie paliła na jeden gar. Tej sprawy już nie będę w stanie odgrzebać bo to jakieś 5 lat temu jak nie lepiej i starski załatwiał. Chyba, że to był zawór ? i stąd to planowanie ?