Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Rosną obroty po właczeniu chłodzenia 2.1 DT
Autor Wiadomość
chicken19 
Starszy pisarz

Safrane ph: 1
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.1DT
Wersja wyposażenia: RT
Wysłany: 2011-04-21, 16:07    Rosną obroty po właczeniu chłodzenia 2.1 DT

Mam pewne pytanie.Dlaczego po wciśnięciu guzika Auto rosną obroty silnika?Czy to jest normalne?Czy możliwe jest załączenie kompresora klimy jeśli nie ma czynnika w układzie?Jak wyłączę guzikiem Stop to obroty wracają do normalnego stanu.Dodam że w układzie nie mam czynnika-wciskałem zaworki od klimy i nic nie leciało.Po wywołaniu błędów wyskakuje 3D ale to chyba nie ma nic z tym wspólnego.Klima na R12.Po włączeniu Auto miga AC
Ostatnio zmieniony przez chicken19 2011-04-21, 16:08, w całości zmieniany 1 raz  

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-21, 16:52    Re: Rosną obroty po właczeniu chłodzenia 2.1 DT

chicken19 napisał/a:
Mam pewne pytanie.Dlaczego po wciśnięciu guzika Auto rosną obroty silnika?Czy to jest normalne?Czy możliwe jest załączenie kompresora klimy jeśli nie ma czynnika w układzie?Jak wyłączę guzikiem Stop to obroty wracają do normalnego stanu.Dodam że w układzie nie mam czynnika-wciskałem zaworki od klimy i nic nie leciało.Po wywołaniu błędów wyskakuje 3D ale to chyba nie ma nic z tym wspólnego.Klima na R12.Po włączeniu Auto miga AC

Po kolei. Normalnym jest w tym przypadku, iż rosna obroty silnika po wcisnieciu AUTO. Dlaczego? Klimatronic chce wlaczyc klimatyzacje a co sie z tym wiaze - podniesienie obrotow.Czemu chce wlaczyc klimatyzcje? Patrz punkt drugi.

Druga sprawa ze masz zepsuty czujnik temperatury plynu dla klimatronica, ten przy pedale gazu - wiec klimatronic glupieje a wiec wlacza klime przy kazdym AUTO.
Jesli ustawisz temperature na MAX i wlaczysz auto - nie podniesie obrotow bo nie bedzie chcial wlaczyc klimy.

Miga AC bo nie masz czynnika. W phase I nie bylo bledu informujacego o niskiem stanie czynnika lub o jego braku.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-04-21, 16:59    

Błąd 3D tylko, z której strony. Z tabeli wynika, że jeżeli z lewej to jest to problem związany z jedną z klapek w mikserze powietrza, jeżeli z prawej to tyczy się to czujnika temperatury radiatora (chyba chodzi o czujnik na króćcu do nagrzewnicy). Obroty przy AUTO wskoczą wyżej ale jeżeli załączy się kompresor i AC, czyli przy chłodzeniu z racji tego, że silnik jest obciążony dodatkowym urządzeniem/agregatem. Według mnie przy ogrzewaniu kompresor się nie załącza i obroty nie powinny zmieniać swojej wartości.

http://bagaznikidoauta.pl/

Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2011-04-22, 13:12    

Goalkeper napisał/a:
Według mnie przy ogrzewaniu kompresor się nie załącza i obroty nie powinny zmieniać swojej wartości.

a moim zdaniem czy temp. ustawisz niską czy wysoką to kompresor się załączy i dlatego zwiększają się obroty

chicken19 napisał/a:
Po włączeniu Auto miga AC

to swiadczy o braku czynnika

chicken19 napisał/a:
Dlaczego po wciśnięciu guzika Auto rosną obroty silnika?Czy to jest normalne?

tak to jest normalne, tak jak koledzy napisali zwiększasz obciążenie

chicken19 napisał/a:
Czy możliwe jest załączenie kompresora klimy jeśli nie ma czynnika w układzie?

jest możliwe i jeżeli mimo braku czynnika w układzie załącza Ci się kompresor to powinieneś się cieszyć, ale nie rób tego bo sprężarka Ci padnie, a to już są koszty, najpierw sprawdź szczelność układu a potem napełnij go czynnikiem.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-04-22, 14:18    

Mauer napisał/a:
Goalkeper napisał/a:
Według mnie przy ogrzewaniu kompresor się nie załącza i obroty nie powinny zmieniać swojej wartości.

a moim zdaniem czy temp. ustawisz niską czy wysoką to kompresor się załączy i dlatego zwiększają się obroty

Kompresor chodzić chodzi ale na biegu jałowym, w końcu jest wyposażony w sprzęgło i kiedy nie jest zasprzęglony nie generuje obciążenia przez co obroty nie zmieniają się. Chyba tak to działa ? Dedukując po zasadzie działania silnika, jeżeli wrzucimy bieg a nie zwiększymy obrotów to silnik powodując obciążenie zbije te obroty przez co zacznie szarpać albo zgaśnie.

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-04-22, 15:23    

Goalkeper napisał/a:
Kompresor chodzić chodzi ale na biegu jałowym, w końcu jest wyposażony w sprzęgło i kiedy nie jest zasprzęglony nie generuje obciążenia przez co obroty nie zmieniają się.

Goli na biegu jałowym to sprężarka chodzi non stop, napędzana jest paskiem klinowym i właśnie wtedy z obrotami nic się nie dzieje... ale, tak jak napisałeś, każda sprężarka jest wyposażona w sprzęgło, sprzęgło elektromagnetyczne, i jeżeli naciśniesz AC to zwalniasz sprzęgło uruchamiasz sprężarkę i niezależnie czy ustawisz powietrze ciepłe czy zimne, czy masz czynnik czy go nie ma, ona obciąża układ, i jeżeli masz ssanie sprawne to podniesie Ci obroty a jeżeli ssanie nie jest sprawne to obroty spadają.
Nie wolno włączać sprężarki bez czynnika chłodniczego, ponieważ czynnik jest wymieszany z pewną ilością oleju po to by nie zatrzeć tego zmyślnego urządzonka ;)
Dlatego Chicken19 nie kombinuj, nie włączaj klimy jak nie masz chłodziwa w układzie, tylko jedź do fachowca, niech sprawdzi szczelność instalacji i napełni układ. :hyhy:

...ale Mauer może się nie znać :D
Ostatnio zmieniony przez Mauer 2011-04-22, 15:26, w całości zmieniany 1 raz  

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-22, 16:19    

Wciskając przycisk AC, nie tylko uruchiamia się sprężarka, ale ECU dostaje sygnał (w tym przypadku od klimatronika) aby podnieść obroty. Samo się nic nie dzieje...
To ECU podnosi obroty silnika.
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-04-22, 16:19, w całości zmieniany 1 raz  

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-04-22, 17:11    

Mauer napisał/a:
i jeżeli naciśniesz AC to zwalniasz sprzęgło uruchamiasz sprężarkę i niezależnie czy ustawisz powietrze ciepłe czy zimne, czy masz czynnik czy go nie ma, ona obciąża układ, i jeżeli masz ssanie sprawne to podniesie Ci obroty a jeżeli ssanie nie jest sprawne to obroty spadają.

Czyli odwróciłem kota ogonem. Dotarło do mnie, że źle nazwałem i pomyliłem stan pracy :) jeżeli sprzęgło zwolnione to napędza (żeby ruszyć puść/zwolnij pedał sprzęgła) a nie odwrotnie.

Daroot napisał/a:
Wciskając przycisk AC, nie tylko uruchiamia się sprężarka

Więc to włączenie przycisku AC powoduje załączenie się sprężarki i zwiększenie obrotów a nie włączenie przycisku AUTO jak napisał/pytał kurczak. Dodam, że u mnie przyciśnięcię AUTO nie zawsze włącza się razem z AC.

[ Dodano: 2011-04-22, 18:51 ]
Nie napisałem, że u mnie AC uruchamia się przy wciśnięciu AUTO ale przy skrajnych temperaturach tzn skrajność pomiędzy zadaną niską temperaturą a temperaturą wewnątrz kabiny lub jeżeli ją włączę ręcznie. Czasami, jeżeli AC nie jest uruchomione z automatu i po jakimś czasie system wykryję różnice temperatur zostaje odtworzony komunikat, nie pamiętam dokładnie brzmienia, "jeżeli chcesz uzyskać odpowiednią temperaturę powietrza włącz klimatyzację".

chicken19 
Starszy pisarz

Safrane ph: 1
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.1DT
Wersja wyposażenia: RT
Wysłany: 2011-04-22, 18:48    

Daroot napisał/a:

U mnie nie ma ECU więc co podnosi obroty?Tempomatu też nie mam.
Czyli podsumowując włączenie guzika Auto nie uruchamia kompresora czy uruchamia?
Guzika AC nie naciskam.Jak mam włączać chłodzenie aby nie zepsuć kompresora?Po nacisnięciu Auto chwilę miga AC a potem znika.Co do błedu 3d to od czujnika koło nagrzewnicy

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-04-22, 20:27    

Daroot napisał/a:

wydaje mi się, że nie w tym modelu

chicken19 napisał/a:
U mnie nie ma ECU więc co podnosi obroty?

Jedni to nazywają elektrozawór podciśnienia inni regulator biegu jałowego ;)

chicken19 napisał/a:
Po nacisnięciu Auto chwilę miga AC a potem znika

jeżeli mimo to, obroty nie spadły, to znaczy, że sprężarka chodzi. Wyłącz ją ręcznie guzikiem AC i zobacz czy Ci obroty spadły.

Daroot napisał/a:
Samo się nic nie dzieje...

zdecydowanie nie :D

Goalkeper napisał/a:
Czyli odwróciłem kota ogonem. Dotarło do mnie, że źle nazwałem i pomyliłem stan pracy

zdarza się :hyhy:

Goalkeper napisał/a:
Więc to włączenie przycisku AC powoduje załączenie się sprężarki i zwiększenie obrotów a nie włączenie przycisku AUTO jak napisał/pytał kurczak.

AC uruchamia sprężarkę, ale np. u mnie (mimo niedziałającej klimy, też mam pusto w przewodach ale nie tylko :P ), przycisk AUTO - automatycznie uruchamia AC i muszę ręcznie ją wyłączyć :piwo:
Ostatnio zmieniony przez Mauer 2011-04-22, 20:29, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu