Safrane ph: II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2188.00
Wersja wyposażenia: 2.2dt
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8TW74
Wiek: 36 Dołączył: 02 Maj 2011 Posty: 45 Skąd: Tomaszów Lubelski
Wysłany: 2011-06-15, 20:38 Dziwne odgłosy. . .
Witam ! W mojej safi dzieje sie cos dziwnego. Juz od kilku miesięcy zauważyłem ze gdy wcisne sprzeglo i wlacze np 1 to jak puszczan sprzeglo to Slysze dziwne dzwonienie z silnika cichna gdy dam wiecej gazu ale potem znow cos dzwoni. A gdy wyłącze bieg i puszczę sprzeglo to jest normalnie. Nie wiem czy to juz koniec skrzyni czy moze malo oleju w skrzyni nie moge tego pojąć. . . . Z gory dzieki klubowicze!
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-06-15, 22:07
To już Ci Panie leci sprzęgło a dokładnie koło dwumasowe, miałem podobne objawy z tym, że na biegu jałowym tak klekotało dodatkowo, przy wciskaniu pedału sprzęgła na początku wzmagało się to a przy pełnym wdepnięciu cichło. Jeżeli przebieg jest w okolicach 200kkm to już 100%. Więc albo koło dwumasowe do regeneracji gdyż nowe kosztuje około 3000zł jak nie lepiej plus jak mnie pamięć nie myli tarcza+docisk 1300zł. Warto się zastanowić i zamontować zestaw z VALEO koło "dwumasowe sztywne" wraz z tarczą, dociskiem i łożyskiem oporowym koszt powinien się zamknąć w 2000zł. Jeżeli już się zdecydujesz na wymianę to dokup do tego tulejkę prowadzącą na łożysko oporowe, montowana wewnątrz do korpusu skrzyni.
Przy kole dwumasowym tego klekotania nie pozbędziesz się wymieniając samą tarczę z dociskiem gdyż wszelkie elementy dzwoniące znajdują się właśnie w kole. Przy sztywnej "dwumasie" elementy dzwoniące (po przepracowaniu) są tylko i wyłącznie w tarczy sprzęgła, więc na przyszłość wymieniać można ją razem z dociskiem koszt zestawu tarcza+dociski+łożysko gdzieś w okolicach 1000zł.
Przypomnij mi się jutro to sprawdzę dokładnie ceny.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-06-15, 22:13
Pytanie troszkę z zakresu "wróżenie ze szklanej kuli" Sorki za określenie, ale proponuje druga osobę, która zerknie ( położy się pod silnikiem, posłucha z góry) gdy wciśniesz sprzęgło w włożysz bieg (nie ruszając, aby nie przejechać). Być może jakiś element silnika jest odkręcony, urwany lub poluzowała się jakaś śruba, która to daje takie efekty dźwiękowe - wpada w rezonans ? U mnie tak było z osłoną skrzyni biegów, w której ułamało się jedno ucho i to dzwoniło przy dodaniu obrotów. Jeżeli auto zachowuje się normalnie mechanicznie, to należy sprawdzić wszelkiego rodzaju blachy i osłony
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2011-06-16, 08:25
Chyba raczej taniej się nie da, jeżeli chcesz zostać przy oryginalnej dwumasie to regeneracja dwumasy koszt jak wyżej a najtańszy zestaw tarcza+docisk+łożysko to 545zł z firmy HART czyli totalna chińszczyzna, osobiście bałbym się tego zakładać ze względu na późniejsze skutki. Odnośnie używek to masz wróżenie z fusów i efekt może być taki sam jak patrze wyżej odnośnie podzespołów harta. Wydasz kasę, narobisz się a po czasie efekt będzie taki sam jak na wejściu.
Ale zanim zaczniemy rachować to faktycznie dobrze by było gdybyś sprawdził wszystkie elementy, o których napisał Arek
Jeżeli chodzi o to Panowie
Daroot napisał/a:
desperos napisał/a:
To i ja się dołącze...u mnie jak puszczę pedał sprzęgła to słyszę po sekundzie od puszczenia pedału takie ostre puknięcie...
Na biegu jak ruszasz, czy tylko na luzie? A moze w obu przypadkach?
To, w przypadku ruszania, przyczyną są zerwane poduszki pod silnikiem, przy tym raczej brzęczenia nie ma (chyba że osłona termiczna na rurze kolektorowej straciła oryginalne mocowanie i najnormalniej w świecie położyła się na rurze) tylko jest huk, mniejszy lub większy, przy gwałtownym dodawaniu gazu na biegach 1,2 i przy gwałtownym puszczeniu pedału akceleracji.
Zerwanie poduszek można było łatwo zdiagnozować w R25, przy dodawaniu gazu lewarek zmiany biegów po prostu chował nam się w podłogę w safranie już tak nie ma prawdopodobnie przez inne zamocowanie lewarka.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia