Safrane ph: II
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wiek: 36 Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2011-11-21, 08:44 Odpowietrzanie układu hamulcowego
Witam wszystkich Ostatnio musiałem zmienić uszczelniacze tylnego lewego zacisku hamulca, ponieważ zauważyłem wyciek. Po wymianie złożyłem wszystko do kupy i żadnych wycieków nie ma i płynu także nie ubywa. Mam jednak takie odczucie że pedał jest trochę miękki i przed wymianą hamulce trochę lepiej działały. To koło które wymieniałem uszczelniacze było odpowietrzone, ale być może jeszcze nie do końca.
Czy jeżeli robiłem tylko tylne lewe koło to tylko to mam odpowietrzać, czy także prawy przód, a może wszystkie ?? Ale z tego co wiem to układ jest 2 - obwodowy na krzyż. Czy odpowietrzać na zapalonym czy zgaszonym silniku ?? Prosiłbym o jakieś praktyczne rady krok po kroku, jak wykonać to dobrze tak by mieć pewność że układ jest na 100% odpowietrzony.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam
Proponuje zacząć od zakupu buteleczki a najlepiej dwóch płynu i zrobić całkowitą wymianę.
Żeby poszło to szybciej wyciągnij płyn ze zbiorniczka strzykawką. Podnieś cały tył żeby nie biegać z podnośnikiem a odpowietrzanie zacznij od najdalszego kola od pompy czyli prawy tył. Potem lewy tył potem prawy przód i na koniec lewy przód. Pamiętaj żeby przepompować znaczną ilość płynu z każdego koła(po to proponuję zakup 2 butelek płynu) Ubytki podczas odpowietrzania uzupełniaj tylko nowym płynem stary musi się ustać żeby się nadawał na dolewkę. Osoba pompująca (naciskająca pedał) musi to robić stosunkowo wolno ale z dużą siłą żeby pompa nie zachłysnęła się powietrzem, silnik nie musi być zapalony do tego zabiegu.
Napisałeś że wymieniłeś uszczelnienie na zacisku a czy kocki też? jeśli też to jeśli masz zużyte nierówno tarcze to nowy klocek musi się dotrzeć do powierzchni tarczy by móc całą powierzchnią przylegać do tarczy i skutecznie hamować. Podczas procesu docierania skuteczność hamulcy może być wyczuwalnie niższa. Niemniej jednak proponuje zrobić wymianę płynu na nowy
_________________ Wszystko się zmienia gdy wozi Cie Renia
Ostatnio zmieniony przez HIRO 2011-11-21, 12:30, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-11-21, 10:18
Aha, rozumiem będę to robił na kanale więc nie muszę podnosić tyłu. Wszystkie klocki i tarcze wymienione jakieś 2-3 tyś km temu i praktycznie nie widać zużycia. Wszystko się ładnie dotarło i jest ok. A powiedz mi Hiro czy muszę odpowietrzać cały układ, przecież do drugiego obwodu nie mogło się dostać powietrze bo niby jak ??? Drugi obwód nie był rozszczelniony...
Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-11-21, 10:26
Ja bym się obawiał, że przy odpowietrzaniu jednego obwodu, w trakcie może zejść całkowicie płyn ze zbiorniczka - chyba, żeby trzecia osoba cały czas kontrolowała jego poziom i dolewała (absurd, prawda?). Istnieje pewne ryzyko, że się w takim przypadku zapowietrzy i drugi obwód. Lepiej dmuchać na zimne, niż robić coś dwa razy.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-11-21, 11:17
Przeciez jest pompa abs.
A uklad jest dwuobdowody - oddzielnie tył i oddzielnie przód.
Odpowietrzyć TYLKO tył, skoro tylko tył był ruszany. Ale obydwie strony.
Oczywiscie, tak jak koledzy piszą - absurdem byłoby pozwolić na opróżnienie zbiorniczka, przez otwarty przewód tylnego hamulca, potem wsiadamy i pompujemy, a potem patrzymy ze malo i dolewamy
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-11-21, 11:20, w całości zmieniany 1 raz
oki Panowie ale skoro kolega odpowietrza tył i nie ominie go dolewanie płynu to czy nie lepiej go całkowicie wymienić niż mieszać stary z nowym? z odpowietrzeniem przedniego układu jest mniej zachodu więć chyba warto.
_________________ Wszystko się zmienia gdy wozi Cie Renia
Ostatnio zmieniony przez HIRO 2011-11-21, 12:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2011-11-21, 15:14
Moim zdaniem, masz rację. Płyn, jak wiadomo, jest higroskopijny i nie wiadomo w jakim stanie jest ten, który jest w układzie. Nie ma może konieczności, ale ja bym dla świętego spokoju wymienił.
Wysłany: 2011-11-21, 16:07
Nowy to nowy macie racje, ale układ 2 - obwodowy to w Safranie jest chyba po przekątnej: 1 obwód to lewy przód i prawy tył a 2 obwód to prawy przód i lewy tył.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-11-21, 16:13
szymon503 napisał/a:
Nowy to nowy macie racje, ale układ 2 - obwodowy to w Safranie jest chyba po przekątnej: 1 obwód to lewy przód i prawy tył a 2 obwód to prawy przód i lewy tył.
Wysłany: 2011-11-21, 16:43
Czyli jednak klasycznie. Dziękuję, mnie się też ta wiedza może przydać. Trochę się zdziwiłem poprzednio.