Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-12-02, 11:34
Aku z prądem rozruchowym jak do jakiegoś Boxera/Jumpera z silnikiem 2,8 HDI Według katalogów styknąłby 62AH/480A (maksymalnie katalog przewiduje lepszejszego 64AH), a tak jak mało jeździsz i tylko się przemieszczasz po mieście z punktu A do B to akumulator wiecznie będzie niedoładowany jak napisał Daroot co przyczyni się do szybszego jego zużycia Chyba, że będziesz śmigał tak jak Desperos mówi
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-12-02, 13:28
Zależy od katalogów i wyposażenia dodatkowego samochodu. Ja mam 74Ah i od roku przemieszczam się po mieście bez dodatkowego doładowywania. Niektóre katalogi podają nawet 77Ah. Fakt, że 92Ah to trochę zbyt dużo.
taki miałem w niej od początku. Padł bo miał już 8 lat i tylko dlatego, że płynu w nim zabrakło a nikt w firmie tego nie sprawdzał.
Jak Safi mam od 1.5 roku to nawet nie dotykałem się do niego, więc gadki, że co tydzień będę go doładowywał są jakby na wyrost.
Pożyjemy zobaczymy
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wiek: 36 Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2011-12-02, 20:17
Powiem szczerze, że u siebie w Dieslu mam 88Ah i wg mnie jest to za dużo, a jeżdżę na krótkich odcinkach z punktu A do B, no i nie powiem aku nie jest dobrze doładowane, szczególnie w zimie (ogrzewana szyba, nawiewy). Poprzedni właściciel popełnił duży błąd, a wszystko dlatego, że miał takich świetnych lubelskich mechaników, którzy polecili kupić większy aku zamiast wymienić świece żarowe, paranoja. Akumulator ledwo się mieści, ma już 4 lata i jakoś kręci, bo w sumie alternator mocny. Jednak widać, że jest nie doładowywany, bowiem nie ma takiego kopa przy rozruchu, no chyba że po dłuższej trasie lub ładowaniu prostownikiem. Poza tym za duży aku to większe zużycie alternatora, bowiem cały czas ładuje i jest ciągle obciążony. Jak będę zmieniał to zdecydowanie na mniejszy, jak aku jest dobrze doładowywany to i ma większy zapas energii i jest bardziej żywotny. Mam nadzieję, że te zimę jeszcze przejeżdżę.
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-12-02, 20:26
Szymon, diesel ma mniejszej mocy alternator, niż Pb.
Ja po prostu podjechałem do sklepu, wyjąłem stary (po nocnym ładowaniu) i taki sam kupiłem na półeczce leży jak by z tamtąd był. Przez jakiś czas wyjmowałem z 1.9 TD 74 Ah i powiem szczerze, że rozrusznik tak sobie kręcił, na pewno nie z takim luzem jak teraz. Co będzie dalej? Zobaczymy.