Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana paska rozrzadu, rolki napinajace, pompy wody
Autor Wiadomość
Cakes 
Klubowicz
Sajt Destraktor :D

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T
Wysłany: 2012-02-01, 22:09    Wymiana paska rozrzadu, rolki napinajace, pompy wody

Witam,

Jako ze co niektorzy mi zarzucaja ze za cicho w ostatnim czasie siedze to zmuszony jestem zapytac, dopytac, popytac, pociagnac za jezyk i w ogole dowiedziec sie wszystkiego o ciemnej stronie mocy :D :D

No to przechodze do konkretow!!!

Prawdopodobnie rolka napinajaca pase rozrzadu w mojej safi umiera smiercia naturalna (w koncu juz czas, Panie swiec nad jej dusza). Rolka (prawdopodonie) zaczela wyc jak odkurzacz - qrde nawet powiem, ze jak samolot :P

Jednak przechodzac do sedna sprawy.

Przeczytalem oba manuale dostepne w instrukcjach.
W jednym jest napisane co innego i w drugim.
Chciałbym, żeby może ktoś na mój prosty chlopski rozum wytlumaczyl mi lopatologicznie wymiane rozrzadu. Bo gdy czytam pierwsza instrukcje, to przechodza mnie ciarki, ze bede musial katomierzem smigac po kolach zebatych, pasowych etc.

Moze napisze w skrocie co zrozumialem i jak bym postepowal (omine fakty, takie jak sciaganie kola, nadkoli i odlaczanie akumulatora).

Tak wiec:
1) Ustawic wal korbowy tak aby tlok znalazl sie w zwrocie glowicowym (?) - czyli utawiam tak wal korbowy aby znak pokrywal sie z oznaczeniem na obudowie rozrzadu ??
2) Blokowanie - tu pytanie zy trzeba blokowac wal korbowy czy nie? W pierwszej instrukcji nic nie jest napisane na ten temat, w drugiej pisza zeby blokowac??
3) Ustawic wszystkie kola wedlug oznaczen - tutaj wlasnie zaczynaja sie klocki z katami. Czy przypadkiem jak nie ustawie na wale korbowym znaku w pozycji poziomej, to reszta znakow nie bedzie sie pokrywala?
4)Zwolnic napinacz ( poluzowac nakretki)
5) Zdjac pasek rozrzadu
6)Upewniam sie, ze znak na kole walu korbowego jest w pozycji poziomej
7) Ustawiam kolo rozrzadu, walka posredniego wedlug oznaczen - pytanie ma znaczenie kierunek obrotu kol, wal korbowy krecimy w prawo, wiec zapewne reszte rowniez musi byc przekrecana w tym samy kierunku.
8) Demontuje stara rolke napinajaca i montuje nowa.
9)Zakladam nowy pasek zgodnie ze strzalkami kierunku ruchu paska (pewnie w prawa strone strzalki). Tutaj rozbierznosc pomiedzy instrukcjami. W jednej jest napisane ze, montujemy zgodnie z oznaczeniami na pasku czyli kazdy znak do znaku na oznaczeniach kol. W drugiej znow, ze nie patrzymy na oznaczenia ?? I badz tu madry :|
10)W drugiej instrukcji jest napisane, ze trzeba obracac napinacza tak aby uzyskac strzalke (tu autor nie wie o jaka strzalke chodzi) 8,5 +/- 0,5mm na zimno . Mysle, ze chodzi o wysrodkowanie napinacza wzgledem sruby (??)
11)Ustawienie naciagu. Ha i to jest pytanie. Jak najlepiej sprawdzic naciag bez tego specjalngo urzadzenia? Podobno fachowcy robia to na kciuk :D :D Jak amator ma sprawdzic czy dobrze naciagniety jest pasek :D :D ??
12)Dokrecic nakretki rolkie odpowiednimi momentami.
13)Obrocic walem korbowym trzy obroty w prawo az klin na kole walu korbowego bedzie ustawiony poziomo i kierowany w lewo (??). Druga instrukcja znow pisze dwa razy?? Jak to ma byc z tym obrotem i po co to w ogole??
14) Skladamy wszystko do kupy.

Teraz pytanie dotyczace pompy wody. Ciezko wymienic to ustrojstwo? Z tego co wiem, nie jest napedzana paskiem rozrzadu tylko wieloklinowym, wiec jak padnie to w kazdym momencie mozna ja wymienic bez rozpinania rozrzadu (chyba).

Tak wiec bede wdzieczny za poswiecone pare minut i pomoc laikowi, ktory uparcie wszystko chce robic sam :P

блог

Odpowiedz do tematu