Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2,1dT
Wersja wyposażenia: RN
Typ silnika: J8S?
Wysłany: 2012-03-13, 16:43 Wyciek z tyłu układu hamulcowego 2,1dt
Jade, jade aż tu w pewnej hwili czerwona kontrolka hamulcowa na desce raz się pali raz nie. Płyn nieco poniżej minimum ale następnego dnia przeleciałem lampką po przewodach i znalazłem coś. Nawet nie wiemy co to jest, jakaś pompka umieszczona z tyłu pomiędzy tłumikiem końcowym a bakiem no i chyba z tego cieknie. Co to jest?:
Jak to się fachowo nazywa?
Jak to wyjąc?
Da się samemu uszczelnic czy trzeba kupic inne?
Ostatnio jakiś feralny okres mam z nim.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2012-03-13, 16:50
Jest to korektor siły hamowania. Odpowiada za przełożenie siły hamowania na tylną oś, w zależności od obciążenia.
Nie wiem czy uszczelki można do niego kupić, chyba nie - do pompy to już tak
Wymontować go jest łatwo, kwestia w którym miejscu popuszcza - zawsze można coś dopasować. W ph II już się go pozbyli, ale tam jest inne sterowanie abs'em już.
Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2,1dT
Wersja wyposażenia: RN
Typ silnika: J8S?
Wysłany: 2012-03-13, 17:06
Acha, dzięki z tym wymontowaniem to nie wiem czy tak prosto będzie, zastanawialiśmy się czy wydechu nie trzeba będzie zdejmowac żeby miec dostęp do tego urządzenia.
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2012-03-13, 18:43
Daroot napisał/a:
Jest to korektor siły hamowania. W ph II już się go pozbyli, ale tam jest inne sterowanie abs'em już.
U mnie Darku jeszcze występuje ten element, choć PHII, ale z początku po lifcie.
A czy nie było czasem tak że on występował tylko w autach bez ABS-u?Taką opinię gdzieś słyszałem.Niedawno widziałem taki nowy korektor na Allegro ale teraz nie ma
Ostatnio zmieniony przez chicken19 2012-03-15, 13:14, w całości zmieniany 1 raz
Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.9 24V V6
Wersja wyposażenia: najbogatsza
Typ silnika: L7X
Wysłany: 2012-03-15, 16:50
przy ciezkim aucie wskazane, jednak jego wywalenie powoduje to że na tył bedzie caly czas tak samo duża siła hamowania bez wzgledu czy jedziesz na pusto czy z kompletem pasażerów.
w 19stce wywaliłem i hamulce poprawiły sie momentalnie (trzymał w pozycji chyba na pusto bo słabiutko było), wywaliłem, odpowietrzyłem i malina.
Wywal korektor a zobaczysz co się stanie przy awaryjnym hamowaniu albo hamowaniu na śliskiej jezdni.Druga sprawa to na przeglądzie aparatura pokaże dużo większą siłę hamulców tylnych i jeśli diagnosta jest kumaty to leżysz.Spróbuj uszczelnić a jak się nie uda kup używany z możliwie nowszego
Ostatnio zmieniony przez chicken19 2012-03-16, 10:29, w całości zmieniany 2 razy