Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.5 20V
Wersja wyposażenia: RXE
Wysłany: 2013-02-03, 08:21 Safrane 2,5 PB Trzesie przy przysipieszaniu
Witam,
Od jakiegos czasu cos mi puka w aucie , byłem u mechanika jakies pare mieśiecy temu oczywiście nic nie było slychać, nic nie znalazł i tak z tym jeździłem ,a teraz coś trzasneło i jak sie rozpedzam powyżej 70km/h to samochodem trzesie, co mogło pójść, można z tym jeździć???
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: 2.2dT Pomógł: 1 raz Wiek: 38 Dołączył: 18 Lip 2012 Posty: 32 Skąd: Białystok
Wysłany: 2013-02-03, 10:46
Witaj musisz sprecyzować co i w jakiej sytuacji się stało?
Wyczuwalne wibracje są na czym i w jakich zakresach prędkości?
Przyczyny wibracji:
Wywarzenie kół lub ich uszkodzenie mechaniczne
Uszkodzenie lub zerwanie zawieszenia silnika (poduszki )
Uszkodzenie zawieszenia (wahacz, końcówka )
Możliwości jest sporo, czy z tym można jeździć to ciężko ocenić nie znając usterki, ja osobiście uważam że dojechać spokojnie gdzieś można ale bez brawury i z maksymalną ostrożnością bo może to się skończyć znacznie droższą naprawą współpracujących elementów, albo co gorsza przyczynić się do wypadku.
Wysłany: 2013-02-03, 11:14
Cały dzien pukało i to ostro od czasu do czasu zaczela sie kontrolka palic serw+nieprawidłowe działanie wtrysku powiedzmy zapalała sie na zakretach i na dziurach,
jakis dziwny dziwiek powstal jak ruszyłem pod górke z ręcznego i od tego momentu trzesie.
Od 70Kmh czuć że całym samochódem trzesie.Takie mam odczucie.
Koła były wywarzane przy zmianie na zimówki wiec to odpada.
Do mechanika mam 110km niewiem czy auto da rade , można jakos samemu dojsc co to jest czy dam rade dojechać????
Safrane ph: Była I
Rocznik: Była 1993
Pojemność: Była 2.2Si 12V
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :) Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 370 Skąd: Lublin/Świdnik
Wysłany: 2013-02-03, 11:25
Witaj, trochę za mało napisałeś żeby ocenić co to, nie wiem czy ktoś Ci napisze czy można z tym jeździć czy nie, nie wiedząc co to, sprawdź sobie tuleje na wahaczach, zobacz czy na wyprostowanych kołach, można nim ruszyć do przodu albo do tyłu, jak rękami nie dasz rady to spróbuj nogą zaciągnij ręczny, do sprawdzenia także układ kierowniczy, zobacz czy są gdzieś luzy, ja bym jeszcze sprawdził na wszelki wypadek amortyzatory, czy aby któryś nie wyskoczył, tyle Ci mogę doradzić przez internet. Najlepiej weź sobie kogoś do pomocy. Powodzenia.
Safrane ph: phase 2
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 219 Skąd: LU
Wysłany: 2013-02-03, 11:49
Na początek myślę, że warto podjechać na najbliższą stację diagnostyczną i zapłacić te 20 zł za sprawdzenie stanu zawieszenia jeśli będzie ok to sprawdź przeguby wewnętrzne na półosiach.
Safrane ph: brak
Rocznik: brak
Pojemność: brak
Wersja wyposażenia: brak
Wysłany: 2013-02-03, 12:12
A może na feldze masz przyklejone błoto lub śnieg, to by pasowało do trzęsienia przy 70km/h.
Jednak nie pasuje do reszty objawów. Chyba że to dwie różne rzeczy się akurat stały.
Wysłany: 2013-02-03, 13:27
Dobra spróbóje posprawdzac, dziwne ze jak jade 50-60kmh to nic nie czuc samochod normalnie skreca, na luzie jak go gazuje tez niema żadnych wibraci.
Może to przegłub wewnetrzny.
Odrazu bym pojechal do mechanika ale że jestem za granica a samochod troche stary to niechce mi sie tutaj sprawdzac dlatego chcialem odrazu w Polsce dac do naprawy.
[ Dodano: 2013-02-04, 00:31 ]
Właśnie do pracy jechałem to przyznam wibracje czuć również przy mniejszych predkosciach, a jak wrzuce 5 bieg przy niskiej prędkości to odrazu czuć wibracje i po wyłączeniu samochodu słychać jakieś metaliczne odgłosy.
[ Dodano: 2013-02-06, 14:33 ]
wszytko już jasne, dojechałem do mechanika lewa półoś poszła.