Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Denerwujący objaw 3.0 V6 Z7X
Autor Wiadomość
domin00 
Użytkownik

Safrane ph: II
Rocznik: 1997
Pojemność: 3.0 V6
Wersja wyposażenia: Initiale Paris
Typ silnika: Z7X740
Wysłany: 2013-11-15, 13:04    Denerwujący objaw 3.0 V6 Z7X

Witam,
Występuje u mnie taki dziwny objaw, a mianowicie. Silnik w momencie kiedy jest już prawie nagrzany, wskazówka temperatury jest przed połową skali, pracuje z prawidłową prędkością obrotową (+- 750obr/min), natomiast, gdy temperatura pójdzie nieco wyżej obroty podnoszą się do 900-1000 obr/min. Od jakiegoś już czasu zachodzę w głowe, czy jest to normalne...(mnie się tak nie wydaje). Poza tym irytuje mnie, że silnik nie pracuje zbyt równo... w porównaniu z R6 z mercedesa kultura pracy mojego motoru na wolnych obrotach to łacina podwórkowa :wstyd: Jestem ciekaw czy ten typ tak ma, czy coś się mogło posypać.

Od razu jeszcze napiszę, że czujnik temperatury cieczy dla ECU po przemierzeniu wydaje się być sprawny...

Proszę o jakieś rady, czy sugestie.

Śpioch 
Pisarz

Safrane ph: Safrane phI
Rocznik: 1993
Wersja wyposażenia: Baccara
Wysłany: 2013-11-15, 13:24    

Hmm..a może u Ciebie włączają się wentylatory?? I stąd podnoszą się obroty..
Coś może z prądem,lub krokowiec..

domin00 
Użytkownik

Wysłany: 2013-11-15, 13:42    

no właśnie nim włączy wentylatory zaczynają iść w górę... Jeżeli byłby to krokowiec, to chyba by wariował bez względu na temperaturę.

Widzę żę masz ten sam silnik, powiedz mi jak wygląda u Ciebie sprawa z pracą na wolnych obrotach? bo u mnie lekko wachają jakby przepuszczał takt na którymś garze...
wymieniłem kable WN, świeczki na nowe (z ASO) palec i kopułka czyszczona, i głowice robiłem całe, czyli wymiana prowadnic, zaworów i gniazd(wyrwane szpilki kolektorów wydechowych ;/ ) więc nie wiem co się może jeszcze sypać... może TCP??

Śpioch 
Pisarz

Wysłany: 2013-11-15, 13:48    

Właśnie za nim założyłem gaz to wymieniałem krokowca bo miałem falowanie,i to falowanie włączało się zaraz przed włączeniem wentylatorów.A teraz u mnie tak zachowuje się na gazie że mam wachania obrotów,a na benzynie równo sobie cyka.
I jeszcze czujnik spalania stukowego mi wpadł do głowy...

Ostatnio zmieniony przez Śpioch 2013-11-15, 14:03, w całości zmieniany 1 raz  

domin00 
Użytkownik

Wysłany: 2013-11-15, 17:03    

też pomyślałem o czujniku spalania stukowego, tylko nie mam zielonego pojęcia gdzie on jest... w katalogu widziałem, że jest taki okrągły. Jak zrzucałem głowice, to nigdzie go nie widziałem, on jest gdzieś pod kolektorem ssącym??

Śpioch 
Pisarz

Wysłany: 2013-11-15, 23:18    

He he :D Pewnie wujek google nie pokazał.Nikt o tym jeszcze nie nie pisał :) Tak kolego jest pod kolektorem ssącym..żeby go znależć to stań z prawej strony przy błotniku i koło pompy wody masz trzy czujniki.I zaraz obok jest taka niebieska kostka jest właśnie od czujnika stukowego. Po kablu dojdziesz gdzie jest.
I poweiem jeszcze tak że łamanym kluczem sie dojdzie,powoli ale da rade,psiknąć czymś do elektryki nie żadnym WD i może cos pomoże jeśli nie to delete i wymiana..

domin00 
Użytkownik

Wysłany: 2013-11-27, 01:30    

Po tym jak się nagrzebałem i dalej nie mogę zdiagnozować przyczyny, doszedłem do wniosku, że bez clipa, to jak wróżenie z fusów. Dlatego też inwestuje w clipa i jak tylko go dostane i zrobie diag, to napisze dla potomnych co było problemem.

[ Dodano: 2013-12-21, 02:35 ]
Mam już CLIPa i dowiedziałem się, że żaden z czujników to nie jest. Swoją drogą zacząłem nasłuchiwać czy nie ma jakichś dziwnych dźwięków i zauważyłem, że jak się siedzi w środku i zaczną te obroty wzrastać (dłuższe stanie w korku i też nie zawsze) na wysokości panelu climatronika coś sobie w nieregularnych odstępach czasu pojękuje. Wzrastanie obrotów nie ma nic wspólnego z włączaniem się wentylatorów. Zdaje mi się, że to jęczące coś jest elementem ruchomym silnika i wzrastanie obrotów jest związane ze wzrostem obciążenia silnika. Może ASB jak się olej za bardzo w niej zagrzeje to coś się przyciera, albo konwerter... Dodatkowo zauważyłem, że CLIP łącze się z komputerem ASB raz na 15 razy i po dosłownie sekundzie się rozłącza, może to wina styków, jutro jeszcze to sprawdze.

Odpowiedz do tematu