Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Nawigacja: Mio Moov, Tom Tom czy może coś innego?
Autor Wiadomość
Odys 
Użytkownik
Buszujący w złożu

Safrane ph: -
Rocznik: -
Pojemność: -
Wersja wyposażenia: -
Wysłany: 2011-01-05, 12:39    Nawigacja: Mio Moov, Tom Tom czy może coś innego?

Już za chwilkę stuknie mi kolejny roczek więc rodzice stwierdzili, że warto by jakiś prezent mi kupić :) Jako, że w lutym wybieram się na Słowację to myślę, że dobrym wyborem będzie nawigacja samochodowa... Oczywiście z mapą Europy najlepiej :) A żeby za łatwo nie było to stwierdziłem, że nie będę pazerny synek i ograniczę się w cenie nawigacji do 300... no 350 zł... Oto kilka propozycji jakie sobie wyszukałem:
http://www.euro.com.pl/na...html?from=ceneo
http://www.sklepkierowcy....r470-enovo.html
http://www.neostar.pl/pentagram-nomad-p-19213.html
http://rtvwieczorek.pl//i...uct&prod_id=444

Oczywiście jest tego dużo więcej, ale powiedzmy, że zostanę przy tym. Mieliście do czynienia z tymi modelami? A może macie własne propozycje?

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-01-05, 14:35    

Mio Moov - nie polecam, uzywalem - jak zabawka.
Tom Tom już bardziej konkretny, ma duzo wiecej mozliwosci.

Przede wszystkim patrz na jakim oprogramowaniu takie urzadzenie działa (platforma) tak by moc zawsze cos tam dograc.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-01-05, 15:38    

Daroot napisał/a:
Tom Tom już bardziej konkretny, ma duzo wiecej mozliwosci.

A jakie to możliwości ? Wodotryski sprzętowe tylko i wyłącznie, jeżeli chodzi o mapy to najgorsze co może być, urządzenie szybkie bo na linuxie działa. Włącz sobie mapę polski na tomku i dajmy na to AM niech będzie na innym urządzeniu i udaj się na zadupia czy drogi przez wioski. Nie będziesz musiał długo czekać i zobaczysz, że w tomku droga się skończy a AM będzie prowadzić, tamek nie ma dróg osiedlowych a to wielki minus. W dodatku tomek obsługuje tylko i wyłącznie produkty ze swojej stajni. Model z linku mały poręczny i to tylko jego jedyny atut, dograć nic poza mapami nie idzie, plusy to szybkie nawiązanie połączenia z satelitami no i możliwość scrackowania systemu w celu wgrania freewarowych danych w dodatku wgrywanie uciążliwe bardzo.

NavRoad Enovo jeżeli cena jest faktycznie 270zł w drugim linku wygrywa :) 600MHz za tą cenę to jak za darmo.

Pentagram jakoś mam uraz do tej firmy, już samą ceną przegrywa z Enovo. W dodatku procek wolniejszy.

http://bagaznikidoauta.pl/

pawelsafrane 
Klubowicz

Safrane ph: Vel Satis
Rocznik: 2003
Pojemność: 2,2 dCi
Wersja wyposażenia: Privilege
Wysłany: 2011-01-06, 02:58    

Milem tom toma i mio, co do mio to faktycznie starsze i nowe mają kiepskie mapy są nie dokładne i nie zawsze się pokrywają, tom tom jest dobrym urządzeniem nawigacyjnym tylko mapy nie mają dokładnych ciężko dojechać na zadupie ale jako samo urządzenie nawigacyjne jest świetne dużo fajnych funkcji nawigacyjnych typu edycja kierunków ulic dodawanie własnych punktów można nanosić poprawki tomtom share funkcja pomocy co pokazuje oprócz miejsca najbliższe pkt poi np komende policji z nr tel. itd, ale przy tych wszystkich firmowych aktualizacje są płatne (czeasem jest jedna bezpłatna)
Teraz mam goclevera coś takiego z automapą 6,0 (a jeżdziłem chyba na prawie każdej nawigacji bo je sprzedaję :P ) i żadna inna nawigacja nie prowadziła tak dokładnie i nie miała tak rozbudowanych funkcji oprogramowania, ogólnie nawigacja to tylko urządzenie a wszystko zależy od map więc proponuję coś najtańszego i dobrą mapę np auto mapę lub igo8 tylko nawigacja musi być na windowsie ce i będzię pracować inna mapa :)
Opel Vectra, 1.6 1991r, B+G,
Peugeot 309, 1.9d 1992r,
Fiat 126p, 1991
Wartburg 353, 1988r,
Ostatnio zmieniony przez pawelsafrane 2011-01-06, 02:59, w całości zmieniany 1 raz  

Cakes 
Klubowicz
Sajt Destraktor :D

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T
Wysłany: 2011-05-06, 23:58    

Dobry Dobry :)

Rozwazam zakup nawi - hehe telefon juz mi nie starcza :D :D

Kiedys mialem TT One - male gowienko ale po odblokowaniu i aktualizacji map wystarczalo mi w zupelnosci.
Ogladalem dzisiaj w RTV Euro AGD takie "malenstwo":

http://www.euro.com.pl/na...-3.bhtml#opinie

Co przemawia za:
- duzy wyswietlacz 5"
- Windows CE
- Mozliwosc wgrania dowolnej nawi :)

Moze macie jakies inne propozycje? Ogolnie po Polsce poruszam bez problemow - najczesciej uzywam nawi do omijania korkow i wypadkow (+CB :) ). Taka nawi jest mi potrzebna na wyjazd do Chorwacji, a w pracy rowniez przyda sie :) Ciezko jezdzi sie z telefonem, uzywa nawi i w pewnym momencie rozmawia przez 15min :)

Czekam na propozycje, sugestie, mozliwe opinie :)

блог

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-05-07, 00:25    

Cakes napisał/a:
Ogladalem dzisiaj w RTV Euro AGD takie "malenstwo":

http://www.euro.com.pl/na...-3.bhtml#opinie

I się nie zastanawiaj, mam 43.1 czyli mniejszy i starszy model ale procesorem się nie różnią. Wystarczające i bezproblemowe w adaptacji z innymi programami nawigacyjnymi. O windowsie nic nie napisali czy 5.0 czy 6.0 oby nie ten drugi bo trąbią, że na nim ciężko z pracą AutoMapy. Resztę proponuję sobie doczytać na www.my-navia.pl (wbijasz, zakładasz wątek a w nim zadajesz pytanie z twierdzeniem "mam tyle i tyle siana co polecacie") Jeżeli chodzi o omijanie korków z nawigacją typy PDA to zapomnij, nawet jeśli będzie ona wyposażona w TMC (żaden Lark nie jest a nawigacja z odbiornikiem TMC troszkę kosztuje ceny zaczynają się od 450zł w górę) to funkcję tą będziesz mógł sobie w ramkę wstawić i powiesić na ścianie. TMC w Polsce nie działa i jeszcze troszkę potrwa to zanim to wprowadzą. W telefonach i owszem.

Cakes napisał/a:
Kiedys mialem TT One - male gowienko ale po odblokowaniu i aktualizacji map wystarczalo mi w zupelnosci.

Mam zainstalowane na Larku chyba tylko jako wodotrysk, mapy dziurawe jak zasięg telefoni komórkowej 10 lat temu. Porównywałem również ze scrakowanych tomtomem ojca i mapy takie same. Postanowiłem zrobić test i w swoim larku zapodałem IGO a z ojca nawi wiadomo. Przejechałem się i dość często w TomTomie urywała się droga na mapie, gdzie w IGO przebiegała ona jak w rzeczywistości.

Cakes 
Klubowicz
Sajt Destraktor :D

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T
Wysłany: 2011-05-07, 00:55    

Goalkeper napisał/a:
O windowsie nic nie napisali czy 5.0

Jest 5.0 Core...

Goalkeper napisał/a:
Jeżeli chodzi o omijanie korków z nawigacją typy PDA to zapomnij, nawet jeśli będzie ona wyposażona w TMC

Mijanie korkow w moim przypadku nie polega na wykorzystywanie TMC :) Jest tanszy sposob jak CB :) W nawi wbijami tylko trasy alternatywne, aby ominac ewentualnie korek :)

Goalkeper napisał/a:
Mam zainstalowane na Larku chyba tylko jako wodotrysk, mapy dziurawe jak zasięg telefoni komórkowej 10 lat temu. Porównywałem również ze scrakowanych tomtomem ojca i mapy takie same. Postanowiłem zrobić test i w swoim larku zapodałem IGO a z ojca nawi wiadomo. Przejechałem się i dość często w TomTomie urywała się droga na mapie, gdzie w IGO przebiegała ona jak w rzeczywistości.

Tez mi urwalo taz droge :) S1 prowadzaca do Cieszyna...nie bylo kawalka drogi, ale to ponad 3 lata temu :D Od 3 lat nie korzystalem z TT. W miedzy czasie korzystalem z iGo, AutoMapy, Garmina i ostatnio na E53 z Sygica.

блог

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-05-07, 07:43    

Miałem takie byle co z Windows CE. Oprogramowanie MyGuide, potem IGo, TomTom, ostatnio Automapy. Sprzęt dość średni, zresztą najtańsze, co się kiedyś udało kupić, więc ja nie o sprzęcie. MyGuide i IGo potrafiły mnie w mieście poprowadzić na rundkę wokół budynku (autentyk :) ), TomTom mi się nie podobał, Automapa potrafi wyczyniać nieprawdopodobne brewerie - wystarczy pojechać trochę nie tak, jak chce program a już Hołowczyc nawija przez 5 km "zawróć w lewo". Ponowna kalkulacja trasy w tym programie (a ja lubię jeździć po swojemu) jest tragiczna, najpierw się bardzo długo upiera, że on jednak wie lepiej. Kiedyś mnie zresztą (parę razy) automapa też nieźle wpuściła - każe zjeżdżać z głównej w jakieś osiedlowe gruntówki, gdzie się ledwo można z kimś wyminąć... Nie byłem zachwycony, ale używałem. Aż zmieniłem telefon - i już nie chcę niczego innego. Na tanim Samsungu i5700, mam Sygic Mobile Maps. Wielkość wyświetlacza mi nie przeszkadza a program (i świetny odbiornik w telefonie) działa bardzo przyjemnie - czuły, szybki, dokładny i nieźle prowadzi.

[ Dodano: 2011-05-07, 17:15 ]
Drobne uzupełnienie: bazy fotoradarów mogłyby być odrobinkę lepsze - do Automapy jest tego więcej. Przejechałem się właśnie trasą, którą dobrze znam, i w paru miejscach niczego mi nie pokazało, a powinno.

Jeszcze o Automapie - ale tym razem negatywnie. Wystarczy przejeżdżać w pobliżu przejazdu, zaraz nawołuje do zatrzymania się i życia ;) Jadę sobie spokojnie, gdzieś obok biegnie linia kolejowa i co chwila słyszę o przejeździe :(

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-05-07, 16:46    

chrisfox napisał/a:
Go potrafiły mnie w mieście poprowadzić na rundkę wokół budynku (autentyk :) ),

To zależy jakiego dostawcy mapę miałeś :) Ja osobiście wolę Emapę gdyż posiada nawet drogi osiedlowe, czasami w niej się zdarza, że numeracja jest nie taka jak było np w moim przypadku, że adres pod którym mieszkam był na tej ulicy co trzeba ale oznaczony 200m dalej. Do iGo mamy jeszcze Tele Atlas, Navteq i jeszcze jakaś jedna ale nie pamiętam a one znowu nie mają osiedlówek i doprowadzają do celu z innej strony gdzie nie ma miejsc parkingowych a jedynie droga dwupasmowa.

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-05-07, 18:30    

Prawdę mówiąc, raczej rzadko używam GPS - należę do pokolenia dinozaurów, które korzystało z papierowych map, i jakoś w dalszym ciągu lubię na nie czasem spojrzeć. GPS włączam, gdy szukam (raczej poza Warszawą, tu numeracja na ogół jest ;) ) konkretnego budynku - albo, gdy chcę się pośmiać :rotfl: No i, oczywiście, na drodze do Katowic - kto by spamiętał te 1500 radarów na 300 km ;)

Odpowiedz do tematu