Wysłany: 2011-04-02, 18:42 Wywalona tuleja w skrzyni ?
Zmienialem simera w skrzyni biegow lewa strona. Wujek wsadzil tam palucha, stwierdzil ze jest rowek miedzy frezami a czyms tam . Faktycznie jak zaczynam do srodka posowac paluch, w pewnym momencie czuje rowek ( rownomierny na calej plaszczyznie czy to gora, boki , dol... Wg wujka albo do wymiany tuleja, albo skrzynia zalezy co taniej bedzie... rowniez sadzi ze nie ma prawa byc zadnego rowku tam.. Jak to jest w praktyce ? jak to wyglada/.
Druga sprawa. Musialem drazek kierowniczy wykrecic , sciagnac zacisk. i tam cos jeszcze, wiekszosc tych srub nie byla dlugo ruszana ... Zastanawialismy sie co mechaniory odkrecili zeby wyciagnac polos. Jak wszystkie sruby nie ruszane byly ...
Ostatnio zmieniony przez shreeek 2011-04-02, 18:46, w całości zmieniany 1 raz
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-02, 18:50
Na pewno nie powinno tam być żadnego dodatkowego rowka, gdyż to osłabiałoby całą pracę półosi - normalnie zazębia się każdy frez...
Jak wyciągałem u siebie skrzynię to czyściłem dokładnie frez na półosi, ale fakt że nie sprawdzałem co w środku. Na pewno na półosi jest idealnie symetryczny, więc zakładam że takie samo powinno być gniazdo w skrzyni.
Natomiast nie wierze że ktoś to wyciął, czy żeby to się wyrobiło - gdyż niemożliwe jest to aby tylko jeden frez umarł.
Więc tutaj z kolei by wychodziło że ten brak frezu to jest fabryczne -niech ktoś się wypowie kto ma taką skrzynię u siebie.
Safrane ph: phase 2
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 219 Skąd: LU
Wysłany: 2011-04-02, 18:59
Żeby wyciągnąć półoś wystarczy tylko odkręcić sworzeń albo dwie śruby od amortyzatora, nie trzeba ruszać zacisku.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-02, 19:00
To jeśli TY piszesz o rowku poprzecznym na całym okręgu - to pewnie że ma być
W końcu na półosi masz oring, prawda? I on ładnie uszczelnia w tym rowku sobie.
Gdyby miał stykać się na frezie to na pewno by nie uszczelnił
Co do wyjęcia półosi, to Krzysiek ma racje (znowu ) odkrecasz dwie sruby od amora, skrecasz kierownica w przeciwna stronę tak by drazek sie wysunął i półoś wysuwasz.
Zmień wujka
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-04-02, 19:03, w całości zmieniany 3 razy
Kurcze nie rozumiemy sie ..
Wsadzam paluch do skrzyni ... przesuwam go wzdloz tuleji ? I czuje na drodze rowek ( rownomierny na calym okregu ... jade dalej po tej tuleji ! dojezdzam do tych frezow . Frezy mam cale..
Co do polosi...
Polos jest oK nie jest wytarta...
Tutaj zaznaczylem co odkrecalem by wykrecic polos
do tego doszly 2 sruby mocujace zacisk
Ostatnio zmieniony przez shreeek 2011-04-02, 19:52, w całości zmieniany 1 raz