Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-04-18, 13:52 Dialogys mnie nie identyfikuje
Długo szukałem miejsca, gdzie te narzekania zamieścić - w razie czego, proszę o przeniesienie wątku.
Dialogys mnie lekceważy. Nie uznaje numeru katalogowego silnika ani numeru silnika - chyba, że jestem aż tak nierozgarnięty i patrzę nie na tę tabliczkę (ale innej tam nie ma). Tabliczka z prawej strony silnika (tzn. oczywiście na silniku, z prawej strony samochodu) wygląda tak: (nie zrobiłem zdjęcia, bo się zanadto nie da - ledwo tam można zajrzeć)
Part 7401236294
Ser. No. A83311
N7U A700
Jak rozumiem, u góry mamy numer katalogowy - dialogys go nie zna. Pod spodem numer silnika - też go nie uznaje. Co oznacza N7U 700, nie sprawdzałem, bo wiem
Nie umiem się posługiwać programem (to możliwe), czy haczyk tkwi gdzie indziej?
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wiek: 53 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2011-04-18, 17:08
Swoje auto musisz krok po kroku wprowadzić ręcznie tak jak napisał Daroot. Jeśli nie znasz jakichś numerów program poprosi o przybliżony miesiąc i rok produkcji. Do tego na tabliczce na słupku po stronie pasażera masz wersję wyposażenia.
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-04-18, 17:37
Jeżeli nie mylę faktów to identyfikacja po numerach nadwozia czy vin jest możliwa tylko wtedy, kiedy masz połączenie z bazą danych ASO.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Wysłany: 2011-04-18, 20:07
Wprowadzałem ręcznie, co się tylko dało - oczywiście, korzystając też z tabliczki na prawym słupku. I to, że nie identyfikuje mi samochodu po numerach vin, czy fabrycznym (pojazdu, czy silnika), nie jest niespodzianką. Natomiast trochę mnie zdziwiło, że nic dialogysowi nie mówi dziesięciocyfrowy numer katalogowy silnika. To było zaskakujące.
A swoją drogą, dziwi mnie też, że nie mogę ręcznie wpisać numeru silnika - który odczytuję z tabliczki, więc chyba jest poprawny. Nie daje się wstukać - ani z literą na początku, ani same cyfry.
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-04-18, 20:17
Może masz przebite numery ? Jakieś pierwsze z brzegu jakie komuś do głowy przyszły
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
Wysłany: 2011-04-18, 20:21
Przebite? Na pewno nie. Jeśli już, to przemalowane
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-18, 20:32
chrisfox napisał/a:
dziesięciocyfrowy numer katalogowy silnika
Możesz rozwinąć co masz tutaj na myśli? Jesli próbujesz wbijać numer wg numeru 77 xx xxx xxx to nie zadziała Ci jeśli nie masz dostepu do renault online .
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wiek: 53 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2011-04-19, 13:52
Daroot napisał/a:
Możesz rozwinąć co masz tutaj na myśli? Jesli próbujesz wbijać numer wg numeru 77 xx xxx xxx to nie zadziała Ci jeśli nie masz dostepu do renault online .
Oj chyba się mylisz. U mnie nie ma z tym żadnych problemów. Natomiast wbijając numer który podał autor dialogys zażądał ode mnie... nazwiska klienta.
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-04-19, 14:15
Darek, może to zależy od wersji programu? W starszych wersjach faktycznie to działało, ale w tej chwili mam chyba w miarę świeżą i po prostu nie działa - to znaczy pokazuje co to jest i ile kosztuje ale nic więcej. Starsza wersja przenosiła na odpowiednią stronę techniczną.