Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 6 razy Wiek: 54 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2011-04-30, 12:48
Może coś być zasłonięte kołem pasowym.
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Safrane ph: phase 2
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ silnika: N7U Pomógł: 1 raz Wiek: 41 Dołączył: 07 Lut 2010 Posty: 219 Skąd: LU
Wysłany: 2011-04-30, 17:48
Bo Daroot chyba mówił o 3.0 ?
A tam zbiorniczek jest inaczej rozwiązany w 2.5 jest przy pompie a w 3.0 oddzielnie.
Jak nie dojdziesz jak to zdemontować to jutro mogę spojrzeć bo chyba gdzieś mam zdemontowaną taką pompę ze zbiorniczkiem.
Dzieki Krzysiu, ja u siebie mam tak, jeden przewod, wiadomo od spodu trzeba odczepic, u gory z tylu mam taka spinke... niby ja odpialem ale nie moge dzwignac zbiorniczka cos go musi od spodu trzymac..
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ silnika: N7U Pomógł: 6 razy Wiek: 54 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2011-04-30, 20:34
No dobra trochę pogrzebałem w dialogysie i wynika z niego iż zbiorniczek jest zintegrowany z pompą wspomagania więc raczej nie trzyma się tylko na spinkach.
Poniżej na rysunku widać sposób mocowania tego wszystkiego
Może to coś pomoże.
EDIT
Instrukcja demontażu pompy wraz ze zbiorniczkiem, niestety po angielsku ale to nic skomplikowanego.
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Ostatnio zmieniony przez Darek 2011-04-30, 21:12, w całości zmieniany 1 raz
Darku z tego wynika ze aby sie dostac do pompy, trzeba by sciagac obudowe rozrzadu. Kurcze nie zaciekawie, malo tam miejsca...:(
Kto taki sposob wynalazl moze Krzysiu ma to zdemontowane zobaczy co jak ..
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-05-01, 12:40
Pompę trzeba zdemontować, aby zdjąć zbiornik oleju.
Zdejmujesz pasek wielorowkowy i przez otwory w kole pasowym (na fotce zaznaczone strzałką czerwoną) odkręcasz 3 śruby mocujące pompę. Wcześniej należy odkręcić rurę wysokiego ciśnienia idącą z góry i wąż niskiego ciśnienia od dołu.
Następnie należy odgiąć zabezpieczenia uchwytów mocujących zbiornik do pompy i zsunąć je na bok (zaznaczone na fotkach strzałkami niebieskimi). Są dwa, z góry i od dołu.
Nie zgub oringu uszczelniającego pod zbiornikiem.