Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
problem ze sprzęgłem
Autor Wiadomość
andrefix 
Użytkownik

Safrane ph: phII
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 16V
Wersja wyposażenia: RXE
Typ pojazdu: B54L
Wysłany: 2011-06-07, 12:22    problem ze sprzęgłem

Posiadam Safrankę 2.0 , od pewnego czasu mam problem ze sprzęgłem, gdy jest zimna to jest wszystko w porządku,sprzęgło działa bez zastrzeżeń.Po przejechaniu kilkunastu kilometrów zaczyna cię problem ze sprzęgłem, ciężko chodzi szarpie przy wysprzęglaniu, a zdarza się ,że pedał wciśnięty pozostaje w podłodze i trzeba jo wyciągać sam nie odbija.Gdy wystygnie jest wszystko dobrze. Niech mi ktoś podpowie czy to jest już końcówka działania sprzęgła i trzeba wymienić tarcze o docisk czy są inne powody niesprawnego działania tego podzespołu

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-06-07, 13:52    

Znam przypadek zapiekającej się linki w pancerzu, sprawdz to u siebie, choć nie wiem czy masz linke czy hydraulike.

krzysiek 
Klubowicz

Safrane ph: phase 2
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-06-07, 14:33    

Masz hydrauliczny wysprzęglik, zbiorniczek z płynem znajduję się za zbiorniczkiem płynu hamulcowego. Na początek możesz sprawdzić czy nie brakuje płynu w układzie.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-06-07, 14:50    

Jeżeli to 2.0 16V jest w manualu to według dialogysą będzie miał wysprzęglik hydrauliczny, to głównie on przyczynia się do takich objawów przy pracy sprzęgła.

Wysprzęglik o numerze 77 01 470 170 (na rysunku nr 1) taki sam jak w wersji 2.2dT, 2.0 16V i 2.5 20V (manualne skrzynie)

Ja takie objawy znowu miałem zimą ale w odwrotnej kolejności czyli na zimnym nie mogłem nic zrobić a na ciepłym zaczynały się problemy. Na początek proponowałbym podjąć próbę dolewając płynu do zbiorniczka, znajduje się (przynajmniej w 2.2dT) za zbiorniczkiem płynu hamulcowego, jest małej wielkości a w jego wnętrzu jest membrana i licho co płynu. Być może coś pomoże. Najczęściej winą pada na niedomagające pompki no końcach całego układu wysprzęglika, jedna z nich podłączona jest do pedału sprzęgła a druga do łapy, wypychającej łożysko oporowe, przy skrzyni biegów. Układ znajduje się w większości po lewej stronie a miejsce jego łączenia jest przypięte do obudowy kolumny lewego amortyzatora. Układ można zregenerować wstrzykując do układu płyn (osobiście nie robiłem tego) ale potrzeba do tego przynajmniej dwóch osób i najlepiej to robić na wymontowanym układzie kładąc go na jakimś stole. Skuteczność reanimacji 50/50. Układ niestety niedostępny na wolnym rynku a w ASO można go kupić za 900zł :szok:

[ Dodano: 2011-06-07, 15:57 ]
Zapomniałem dodać, że układ fabrycznie jest napełniany pod ciśnieniem i "hermetycznie", obie jego części są spinane na szybkozłącze, w którym jest metalowy oring. Po rozpięciu tego złącza oring ten rzekomo nie nadaje się do ponownego zapięcia całego złącza.

http://bagaznikidoauta.pl/

wazzabii 
Klubowicz

Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2 dT 12V
Wersja wyposażenia: RXT
Typ silnika: G8T
Wysłany: 2011-06-08, 17:48    

to ja się podepnę.
mam podobnie, aczkolwiek nie jest jeszcze tak tragicznie.
dolewka pomogła tylko trochę, a czasami przy ruszaniu pedał nie odchodzi tak jak chce i szarpie mi autem.

czy można to w łatwy sposób wymontować? bym to wyczyścił na stole i ewentualnie sprawdził co można zregenerować

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-06-08, 18:51    

Odpowietrzalem taki uklad kilka razy ale zawsze na samochodzie. Fakt, mialem w calosci wyciagniety na stole, ale tylko przy przekladkach.

W biti przepuszczal mi oring na przewodzie ktory wchodzi do wysprzeglika przy skrzyni. Uciekal tamtedy plyn - wymienilem - zaczal pracowa prawidlowo.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-06-08, 18:58    

Troszkę grzebania przy tym jest. Na początek należy odpiąć jedną pompkę od pedału sprzęgła (tutaj uważać żeby nie ułamać plastikowego trzpienia wchodzącego w oczko w pedale sprzęgła), następnie dobrze by było odkręcić serwo i obudowę filtra powietrza oraz pompkę od łapy wybierającej łożysko oporowe tak aby można było później manewrować sztywnymi wężami układu wysprzęglika w ciasnych zakamarkach i mieć możliwość na bezproblemowe wsadzenie ręki i obracanie nią w okolicach pompki po stronie komory silnika. Następnie odpiąć łączenie (jest koloru niebieskiego) obu elementów układu wysprzęglika z obudowy kolumny amortyzatora Pompka z wężem jest podłączona na sztywno i trzeba delikatnie pompkę wypiąć z zespołu pedałów. Otwór na mocowanie pompki wygląda tak.

Mocowanie korpusu pompki ma taki sam kształt i jej łopatki są wsunięte w wycięte otwory zespołu pedałów, a po wsunięciu ich trzeba pompkę obrócić o kilka stopni tak jak przedstawiono na rysunku (niby w dwie strony bo nie pamiętam dokładnie w którą, najlepiej zacząć od kręcenia w stronę błotnika i tutaj ostrożnie gdyż łączenie będzie nam parło na obudowę kolumny amortyzatora. Po zejściu się łopatek pompki z wyciętymi na nie miejscami w zespole pedałów ciągniemy pompkę do siebie. Po tym będzie trzeba już według uznania machać całym układem wysprzeglika tak aby wyciągnąć go z pomiędzy węży i elektryki. Dobrze by było rozpiąć ten układ ale nie mam pojęcia jaki to będzie miało wpływ. Tak więc robiąc to od góry będziemy się musieli pomęczyć. Wydaję mi się, że układem w całości będzie łatwiej manewrować i łatwiej się go wyciągnie od spodu auta ale do tego będzie potrzebny kanał albo podnośnik.

Chyba zrozumiale to napisałem :wstyd:

http://bagaznikidoauta.pl/

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-06-08, 19:02    

A nie może od gorąca (rozszerza się materiał) zacierać się w gniazdach skrzyni biegów, tuleja na której jest osadzona łapa od zacisku/łożyska?

Fakt, takiego przypadku nie slyszałem, ale czy nie jest to mozliwe?
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-06-08, 19:03, w całości zmieniany 1 raz  

andrefix 
Użytkownik

Safrane ph: phII
Pojemność: 2.0 16V
Wersja wyposażenia: RXE
Typ pojazdu: B54L
Wysłany: 2011-06-09, 20:13    

Dziękuje za dobre rady, będę próbował coś z tym problemem zrobić. Sprawdzałem zbiorniczek jest w nim płyn.

shreeek 
Starszy pisarz

Rocznik: 3232
Pojemność: 3232
Wersja wyposażenia: 3232
Wysłany: 2011-06-09, 21:55    .

Ja w pugu mialem tak ze calkowicie sie zablokowal . W skrzyni jest takie jakby lozysko moze to w nim przyczyna ?

Odpowiedz do tematu