Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
układ chłodzenia
Autor Wiadomość
Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-03-24, 20:32    

Nie wiem czy dobrze dedukuję ale wydaję mi się, że powietrze (ciśnienie) powstaje w wyniku nagrzewania się płynów, a że pompa nie pracuje i nie przetłacza płynu z punktu a do punktu A po całym obiegu to nie jest w stanie przetłoczyć również bąbli, które pod wpływem temperatury zwiększają swoją objętość, i wtedy woda nie krąży, układ się coraz bardziej nagrzewa, nie jest chłodzony i silnik się przegrzewa i jednocześnie powstaje duże ciśnienie w układzie. Drugim powodem dostawania się powietrza do układu może być właśnie ta nieszczęsna nieszczelność przy pompie.

Napisałem z czysto fizycznych zajść :) być może się mylę więc niech mnie ktoś poprawi.

http://bagaznikidoauta.pl/

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-03-24, 20:47    

Woda powinna się lać jak z kranu przy założonych 3000 obrotów. Skoro pompa stoi to jest nieszczelna i stąd powietrze w układzie. Łopatki raczej nie mogły się wyłamać bo jak widać na załączonym przeze mnie zdjęciu są dość mocno zabudowane, no chyba że odpadł cały wirnik. Łopatki odpadają w pompach takich jak ta poniżej
http://img28.imageshack.us/i/skf012.jpg/
Bez względu na to co i jak czeka Cię demontaż pompy. Odstaw auto na parę dni zdemontuj pompę zrób tak jak radzi chicken19 czyli przed kupnem nowej porównaj ze starą.

kucyk89 
Użytkownik

Safrane ph: ph I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.1 dt
Wersja wyposażenia: rxe
Wysłany: 2011-03-24, 21:34    

tak zrobie:) mam nadzieje ze to bedzie powodem moich zmartwien:) szkoda mi tak zajefajnego autka:) zreszta wiecie o co chodzi:)

Cakes 
Klubowicz
Sajt Destraktor :D

Safrane ph: I
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T
Wysłany: 2011-07-06, 07:53    

Witam,

Podlaczam sie pod temat.
Dzisiaj po przejechaniu okolo 50km temperatura na wskazniku podniosla sie dosc wysoko bo prawie pod 3cia gruba kreske! Podnioslem maske aby zobaczyc jak wyglada poziom plynu. Plyn mam zalany zawsze pomiedzy min i max. Gdy odkrecalem korek od wlewu plynu chlodniczego, podszedl prawie pod sam korek. Moze by wyplynal, nie wiem, odruchowo zakrecilem.

Teraz najwspanialsze pytanie. W czym lezy problem? Zle odpowietrzony uklad? Uszkodzony jakis czujnik? Moze termostat umarl?

Dodam ze nawiew mialem wylaczony.
Problem musze szybko rozwiazac gdyz za 3 tygodnie wyjezdzam do Chorwacji :(

блог

desperos 
Klubowicz
Mr RESET :D

Safrane ph: Subaru Impreza
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 SOHC
Wersja wyposażenia: GL
Typ pojazdu: G10-
Typ silnika: EJ20E
Wysłany: 2011-07-06, 08:30    

Cytat:
Źle odpowietrzony układ?

Duże prawdopodobieństwo ale wtedy również możliwe są wahania na wskaźniku temperatury
Cytat:
Uszkodzony jakiś czujnik

Raczej nie chyba,że czujnik temperatury odpowiedzialny za uruchomienie wentylatora chłodnicy(temperatura będzie rosła dość szybko w korkach,w trasie teoretycznie powinna stań na jednym poziomie)
Cytat:
Może termostat umarł?

Całkiem możliwe i tutaj nasuwa mi się pytanie czy macałeś chłodnice a jeżeli tak to czy była gorąca?Jeżeli zimna to termostat umarł,jeżeli ciepła jeszcze żyje ale możliwe,że się przywiesił co było powodem wzrostu temperatury...

Jeszcze jedno mi przyszło na myśl...może zabita muchami i różnym syfem chłodnica?
Ostatnio zmieniony przez desperos 2011-07-06, 08:31, w całości zmieniany 1 raz  

Cakes 
Klubowicz

Wysłany: 2011-07-06, 23:06    

desperos napisał/a:
Duże prawdopodobieństwo ale wtedy również możliwe są wahania na wskaźniku temperatury

Odpowietrzylem dzisiaj drugi raz uklad. Najpierw na maly obiegu, pozniej na duzym. Powiem szczerze ze jeszcze troche powietrza mi uszlo. Poziom w zbiorniczk opadl ponizej minimum, dolalem do maximum i juz pozniej tylko plyn uciekal. Zobaczymy co to da.

desperos napisał/a:
Raczej nie chyba,że czujnik temperatury odpowiedzialny za uruchomienie wentylatora chłodnicy(temperatura będzie rosła dość szybko w korkach,w trasie teoretycznie powinna stań na jednym poziomie)

Temperatura w trasie jest wlasnie stala, ponizej II-giej grubej kreski. Dopiero jak stane na swiatlach lub pojade wolniej to temp gwaltownie rosnie. Wentylator zalacza sie.

desperos napisał/a:
Całkiem możliwe i tutaj nasuwa mi się pytanie czy macałeś chłodnice a jeżeli tak to czy była gorąca?Jeżeli zimna to termostat umarł,jeżeli ciepła jeszcze żyje ale możliwe,że się przywiesił co było powodem wzrostu temperatury...

Chlodnica byla ciepla. Zapchana muchami i innym syfem raczej nie jest, gdyz czyscilem ja jak mialem zdjety przedni pas.

Zobaczymy co da odpowietrzenie. Po zabiegu (jak wrocilem z trasy od razy za odpowietrzenie sie zabralem, czyli na goracym silniku) temperatura z ponad II-giej kreski spadla mi tak mniej wiecej do pomiedzy ponizej II-giej krechy, wiec raczej ok jak pamietam.

Taki wskazania mialem po 50km i 3minutowym postoju.

блог

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-07-06, 23:29    

To co jest na fotce, a stojąc w korku tyle samo ponad drugą kreskę to idealne wskazanie, gdy wentylator się załącza. Przy włączonej klimatyzacji stojąc może być trochę wyżej, ale to już zależy od temperatury zewnętrznej.
Jeżeli płyn ubył ze zbiorniczka, a obecnie utrzymuje się już na stałym poziomie, to powinno być dobrze :)

Cakes 
Klubowicz

Wysłany: 2011-07-07, 17:22    

Nie jest dobrze. Dzisiaj jezdzac po miescie wywalilo mi waz laczacy z 2 rurka. Temperatura podskoczyla prawie na MAKSIMUM! Zeby nie jezdzic bez plynu ostudzilem silnik i dolalem niegazowanej mhneralki. Wracajac temperatura utrzymywala sie na ostatniej grubej kresce, grzanie i nawiew ustawione na max. To co zauwazylem to twarde weze (pewnie od pary z gotujacej sie wody), goraca chlodnica i nie jestem pewien ale wentylator chyba wolno pracowal (nie wiem ile ma biegow i jakie predkosci powinien na nich miec).

Jutro spuszczam caly plyn, a raczej to co zostalo, plukam caly uklad, sprawdzam wszystkie czujniki i chcialbym sprawdzic termostat. Gdzie znajduje sie, jak go sprawdzic, ciezko do niego dostac sie? Wiem, ze jest problem z dostepnoscia termostatu, jednak czy nie idzie dostac go w ASO?

[ Dodano: 2011-07-07, 18:24 ]
Jeszcze jedno. Komputer nie powinien mnie poinformowac o przegrzaniu ukladu? Nie powinna zadna ikona zapalic sie?

блог

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-07-07, 17:41    

Termostat jest tuż za pompą wody w grubym wężu idącym od pompy do chłodnicy - lewa strona silnika patrząc od przodu. Zabezpieczony jest dodatkową opaska zaciskową na wężu. Jest rysunek w temacie KLIK
Twarde węże świadczyły by o zacinającym się termostacie (tak miałem w 2.2, gdy wstawiłem termostat na 86°C, ale "puchły" mi wówczas węże idące do zbiorniczka wyrównawczego). Z pewnością masz zbyt dużą temperaturę i przez to ciśnienie, ale czy nagrzewnica nie jest zapchana, że wywal tam właśnie węże ?
Komputer powinien zasygnalizować czerwoną lampką na wskaźnikach i poinformować głosem. Czujnik odpowiedzialny za to jest zazwyczaj w głowicy silnika.
Jeszcze jedna sprawa - czy zawór korka zbiorniczka wyrównawczego jest sprawny ?
Termostat wkładasz do jakiegoś garnka z wodą i podgrzewasz (najlepiej z termometrem). Będziesz widział na ile i w jakiej temperaturze się otwiera.

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-07-07, 17:57    

Sprawdz czy uklad sie nie zapowietrza ponownie, mozliwy przypadek przedmuchu uszczelki pod glowica i wpychania cisnienia do ukladu wodnego.

Co do sprawdzania termostatu - nie ma sensu go demontować. Wystarczy uruchomić motor i czekac. Sprawdzac waz zasilajacy chlodnice, kiedy sie zrobi cieply. Czy wogole sie zrobi :)
Albo sie bedzie powoli robil cieply (otwarty termostat-zle) albo nie zrobi sie cieply wcale (termostat zamkniety - zle) albo otworzy sie nagle i zrobi cieply przy drugiej grubej kresce na wyswietlaczu - dobrze :)
Ostatnio zmieniony przez Daroot 2011-07-07, 20:45, w całości zmieniany 2 razy  

Odpowiedz do tematu