Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z uszczelką pod głowicą 2.2dT
Autor Wiadomość
Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-05-02, 11:34    

Mauer napisał/a:
niemożliwość wyłączenia silnika mogła być spowodowana awarią elekrtozaworu na pompie ;)

Jam jeszcze znalazł info na ten temat w swoim starym, kiedyś zapoczątkowanym przeze mnie wątku http://renaultsafrane.eu/viewtopic.php?t=133 , treść jednego z postów niżej
Bieniu napisał/a:
Sprawdź przekaźniki te dwa co są pod komputerem od silnika... możliwe że któryś się zaciął..

Mauer napisał/a:
ale Wasz silnik dostał samozapłonu,

A czy nie jest przypadkiem tak, że na takiej zasadzie (samozapłonie) pracują silniki diesla ?

http://bagaznikidoauta.pl/

Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2011-05-02, 12:22    

Goalkeper napisał/a:
A czy nie jest przypadkiem tak, że na takiej zasadzie (samozapłonie) pracują silniki diesla ?

owszem Goli masz rację, dizel pracuje na zasadzie samozapłonu, z tego co pamietam to tłok porusza się z dolnego do górnego martwego punktu, sprężając czyste powietrze do wysokiego ciśnienia rzędu 30-45 barów automatycznie rośnie temperatura nawet do 730 stopni Celsjusza.Taka temperatura właśnie powoduje samozapłon. Gdy tłok zbliża się do martwego górnego punktu, następuje wtryśnięcie pod wysokim ciśnieniem oleju napędowego rozpylając go w postaci mgły. Drobne kropelki oleju napędowego w zetknięciu z gorącym powietrzem odparowują i tworzą się pary łatwo palne. Następuje samozapłon par .Ciśnienie w cylindrze wzrasta ok. 3 krotnie. Jeżeli samozapłon powstaje za pomocą ropy to wszystko jest OK, ale niestety zdarza się, że do cylindra przedostaje się olej (nie mylić z napędowym), a to juz jest coś zupełnie innego.
Taka awaria może być spowodowana nieszczelną turbosprężarką. Olej wydobywający się z obiegu przedostaje się do kolektora dolotowego i dalej do cylindrów. Tam (tak samo jak ropa) ulega samozapłonowi i spaleniu. Olej do cylindrów może dostać się również przez nieszczelny tłok, pierścienie. Różnica polega na tym, że w przypadku nieszczelności z turbo gdy prędkość obrotowa silnika rośnie to również wyciek się zwiększa. A dalej, większy wyciek to więcej "paliwa" a więc jeszcze większe obroty - i tak się tworzy błędne koło, aż zatrzemy silnik, w przypadku napełnienia cylindra olejem przez tłoki, prędkość zazwyczaj się nie zwieksza i silnik chodzi aż cały olej spali i w efekcie również się zatrze.
Więc jeżeli nie możemy silnika zgasić kluczykiem, to jest to sygnał, że baaaardzo szybko powinniśmy szukać przyczyny.

...ale mogę się mylić ;)
Ostatnio zmieniony przez Mauer 2011-05-02, 18:17, w całości zmieniany 4 razy  

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-05-02, 17:15    

Nigdy w życiu nie chciałem jeździć dieslem, ale po tym wykładzie już z pewnością nigdy... Jeśli benzyna będzie kosztować 50 zł za litr, odremontuję swoją jawkę 20 i przesiądę się na jednoślad - ale diesel? Nie ma mowy.

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-05-02, 18:21    

chrisfox napisał/a:
Nigdy w życiu nie chciałem jeździć dieslem, ale po tym wykładzie już z pewnością nigdy... Jeśli benzyna będzie kosztować 50 zł za litr, odremontuję swoją jawkę 20 i przesiądę się na jednoślad - ale diesel? Nie ma mowy.

powiem tak jak dbasz, tak masz, o dizla trzeba dbać (zresztą o benzyniaka też), czyli regularne wymiany oleju, filtrów no i z turbiną trzeba umieć jeździć, ale jeżeli spełnimy te czynniki to dizel potrafi się odwdzieczyć :)

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-05-02, 18:27    

Powiedzmy tak Panowie:
benzyna z LPG jest tansza zarowno jesli chodzi o utrzymanie jak i koszty jazdy.

Nie wiem dlaczego ludzie jezdza dieslami - mulowate to, a jak w miare szybkie to zajebiscie awaryjne i drogie w utrzymaniu.

Jak to mój znajomy pisze: Jednostki wysokoprężne sprawdzają się jedynie pojazdach ciężarowych, dużych maszynach rolniczych, traktorach, generatorach prądu i lokomotywach

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-05-02, 21:18    

Daroot napisał/a:
i koszty jazdy.

Jak masz dojście to jeździsz taniej niż na benie i LPG :P oszczędności kupujesz z pewnego źródła i śmigasz :) Jeszcze dwa lata temu miałem taką wachę za 2,5 gdzie na stacjach była lekko ponad 4zł. Paliwo sprawdzone i pochodziło z orlenu :) Co prawda teraz o to gorzej i płacę normalnie i nie narzekam jak na razie. Chociaż jak widzę, że za 100zł co raz to mniej wlewam do zbiornika to mnie krew zalewa :D

Odnośnie silników diesla to niby stara konstrukcja 2.2dT w safranie ale nawet na rzepaku pojedziesz albo na oleju od frytek z braku laku, z beną już tego nie uczynisz bo nic w zamian tańszego nie wlejesz :D Z resztą jest tak jak napisał Mauer, dbasz i luksus masz :)

http://bagaznikidoauta.pl/

sadowska766 
Użytkownik

Safrane ph: I
Rocznik: 1998
Pojemność: 2,2 dT
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: 854G
Wysłany: 2011-06-25, 21:34    

Witam sorki ze tak Was męczyłam ale chciałam żeby mechanik sprawdził wszystko dokładnie i okazało sie że to turbo , to była przyczyna . Autko naprawione prawda że dopiero dziś odebrane od mechanika ........... ale jeżdzi ODPUKAĆ !!!
DZIĘKUJE :)

Serdecznie Pozdrawiam :)

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-06-25, 21:41    

Miło, że wszystko w porządku i kłopoty się skończyły :) Bezawaryjnej jazdy i zadowolenia z samochodu :)

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-06-27, 13:27    

sadowska766 napisał/a:
i okazało sie że to turbo , to była przyczyna .

niestety wujek Mauer wykrakał, no ale dobrze, że silnika nie zatarliście

sadowska766 
Użytkownik

Safrane ph: I
Rocznik: 1998
Pojemność: 2,2 dT
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: 854G
Wysłany: 2011-07-07, 21:23    

Nie silnka nie zatarliśmy bo jak pisałam wcześniej stało sie to jak mąż wyjechał od mechanika który składał silnik od podstaw i to była jego wina ponieważ nie sprawdził turbo i zamontował niesprawne , ale wszystko jest teraz Ok autko sprawne i wygodne :)
Pozdrowionka i Dziękuje za rady :padam:

Odpowiedz do tematu