Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozbiórka bębenka zamka
Autor Wiadomość
krishak 
Użytkownik

Safrane ph: 2
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 16v
Wersja wyposażenia: poźniej sprawdze
Wysłany: 2011-08-03, 11:11    Rozbiórka bębenka zamka

Witam, zabrałem się dziś za naprawę zamka, nieocenioną pomoc przyniósł mi ten tutorial http://renaultsafrane.eu/viewtopic.php?t=852 jednak koledze po wyjęciu i spryskaniu bębenka wszystko działa, ja zdjąłem plastik (ten od góry, widać aluminiowe blaszki) spryskałem dokładnie wd 40 i nie pomaga :S
Czy ktoś rozbierał go na części pierwsze?? Jeśli tak to proszę o porady bo nie wiem jak się do tego zabrać.
A może spróbować jakiegoś innego sposobu na przeczyszczenie??

I przy okazji nie działała mi zamykanie z centralnego drzwi od strony kierowcy, bok rozebrany, części zmieniają swoją pozycję, jednak drzwi nie otwierają i nie zamykają się :S
Może poradzicie coś na to?

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-08-03, 14:55    

krishak napisał/a:
części zmieniają swoją pozycję, jednak drzwi nie otwierają i nie zamykają się :S

Czy ramie siłownika pracuje ? Tzn czy jest wciągane i wypychane maksymalnie ? Jeżeli nie to może być przyczyną nieotwierania/zamykania drzwi gdyż ramie siłownika wykonuje zbyt krótki ruch, który tym samym słabo oddziałuje na cięgno odpowiedzialne za zwolnienie/zamknięcie mechanizmu zamkowego. Być może też gdzieś się blokuje, warto więc sprawdzić cięgno idące od mechanizmu zamkowego do mocowania przy wkładce, jeżeli mocowanie przy wkładce źle się ułoży wtedy są problemy z zamykaniem. U mnie pojawił się ten problem w jednych drzwiach ale częściowo, mogę je zamknąć a otworzyć już nie. Jakby, odpukać, problem istniał w samym siłowniku centralnego zamka to możesz się dobrać do niego czytając TEN wątek.

http://bagaznikidoauta.pl/

krishak 
Użytkownik

Safrane ph: 2
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 16v
Wersja wyposażenia: poźniej sprawdze
Wysłany: 2011-08-04, 19:02    

Po ogólnym rozeznaniu dochodzę do wniosku że padł siłownik. Proszę o porady, Kupować nowy czy brać używkę?? Z otwieraniem manualnym będzie większy problem, jeśli macie namiar na tą część wraz z kluczykiem proszę o kontakt http://www.fotosik.pl/pok...ebf2b6a993.html
Ostatnio zmieniony przez krishak 2011-08-04, 19:04, w całości zmieniany 2 razy  

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-08-04, 22:08    

krishak napisał/a:
Proszę o porady, Kupować nowy czy brać używkę??

Jak masz kasę to kupować nowe ale nie robionych przez małe rączki, ja takowe założyłem i zimą są problemy z nimi. Ewentualnie używane w dobrym stanie i przed montażem ściągnąć gumkę z ramienia a później dobrze przesmarować. Warto też pokusić się (skoro drzwi są rozkręcone) o próbę reanimacji i smarowanie tych obecnych, które są zamontowane. I przy okazji spryskać dobrze WD wszystkie ruchome elementu mechanizmu zamkowego, żeby przepłukać a następnie potraktować je silikonem miedzianym w spraju lub czymś podobnym.

krishak napisał/a:
jeśli macie namiar na tą część wraz z kluczykiem proszę o kontakt http://www.fotosik.pl/pok...ebf2b6a993.html

Tutaj lepiej byłoby zakupić komplet na dwoje drzwi wraz ze stacyjką (nie wiem jak z immo będzie) żeby nie nosić dodatkowego klucza.

http://bagaznikidoauta.pl/

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-08-05, 20:00    

Krzysiek, aż się chce powiedzieć, a nie mówiłem, sprawdź zamki ? :P
Wracając do tematu. Bębenki zamków włóż na kilka godzin do nafty (najlepiej na noc) - powinno rozpuścić osady. Lepiej nie traktować ich WD40, bo zniszczysz. Jeżeli kluczyk wchodzi do wkładki, to wszystko da sie uratować i nie ma sensu kupowania wkładek wraz ze stacyjką.
Elementy, których poszukujesz na fotce mogą być u Krzyska lub Pawła. Jeżeli jeszcze niczego nie ułamałeś, to te co masz da sie naprawić. Przerabiałem temat i zapewne coś znajdę u siebie.
Co do siłownika, to pasuje od prawie każdej renówki - laguna, 19, espace, megane itp. Coś znajdę u siebie jak trzeba.

Odpowiedz do tematu