Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Ustawienie kierownicy/ ściąganie w lewo
Autor Wiadomość
Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Safrane ph: Była I
Rocznik: Była 1993
Pojemność: Była 2.2Si 12V
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :)
Wysłany: 2011-08-05, 15:23    Ustawienie kierownicy/ ściąganie w lewo

A więc mam taki problem, od jakiegoś czasu moja kierownica jest nie równo jak się jedzie na wprost to jest skręcona o jakieś 35-40stopni w prawo, a jak się ją wyprostuje to autko jedzie w lewo, ciężko z tym na długie dystanse ponieważ nie można trzymać normalnie kierownicy, gdzie leży przyczyna? Od razu mówię że nie mogę zdjąć kierownicy żeby ją ustawić ponieważ się zastała (WD-40 też nie dało rady) czy wina może leżeć w zbieżności? a może po wymianie drążków nie ustawili czegoś i teraz tak krzywo kierownica została? Chciałbym to naprawić do długiego weekendu ponieważ wyjeżdżam i ciężko po trasie.

Druga sprawa to autko ściąga w lewo, nie jest to kolosalne ściąganie, jak by puścić kierownicę kolo słupka drogowego to wjechało by się w drugiego 100m dalej. Czy jest to związane z złym ustawieniem kierownicy? drążków? a może zbieżność?

Pozdrawiam.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-08-05, 18:11    

Predator napisał/a:
Czy jest to związane z złym ustawieniem kierownicy? drążków? a może zbieżność?

Kierownica nie ma nic do rzeczy, to właśnie drążkami kierowniczymi, poprzez ich wkręcanie, wykręcanie regulujesz zbieżność kół. Dziwie się, że mechanicy (nawet jak nie mieli sprzętu) nie poinformowali Cię o tym abyś udał się na ustawienie zbieżności, mogli chociaż przy ściąganiu starych policzyć ilość obrotów a później z tą samą ilością wkręcić nowe, nie było by takich wielkich różnic oczywiście tak czy siak nie zwalniałoby to z poprawnego ustawienia.

http://bagaznikidoauta.pl/

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-08-05, 18:40    

Aha czyli kierownica jest nie równo z powodu zbieżności (złym ustawieniu drążków) i także przez to może ściągać? No w takim razie udam się do stacji obsługi, mam obok siebie SpeedCar.

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-08-05, 18:47    

Auto moze byc ustawione zbieznie albo rozbieznie. Czy bedzie sciagalo w lewo? Nie - odpowiedz brzmi: raz w lewo a raz w prawo, zalezy ktore kolo ustawi sie prosto, a ktore bedzie "scierac". Być może tak trafiles ze w lewo, gdyz probujesz caly czas walczyc z kierownica by byla najblizej idealnej pozycji.
Na sciagniecie kola kierownicy jest kilka domowych metod bez uzycia kluczy, ale skoro chcesz podjechac do fachowcow - to jeszcze lepiej.
Ja bym sprawdzil ilosc powietrza w kolach, a jak bedzie ok, to zamienic kola (lewe-prawe, jesli sie da).

Zacznij od zbieznosci i wyprostowania kierownicy.

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-08-05, 19:16    

Zapewne po wymianie drążków nie zablokowali dobrze koła kierownicy i dlatego jest przekręcone. Jeżeli przy ustawieniu ponownym zbieżności, nie uda się to mechanikom, to jak będziesz w LBN, chwila moment i przestawimy je na wieloklinie - nie ma problemu ;)
Co do ściągania samochodu to wybierz prostą i równą drogę, tak jak podpowiada Daroot wyrównaj ciśnienia w oponach i ewentualnie zamień je miejscami. Być może zbieżność jest dobra, a ściąganie powodują opony, lub ciężko pracują już łożyska mc'personów, a może lewe koło lekko przyhamowuje ?

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-08-05, 20:49    

Daroot napisał/a:
Na sciagniecie kola kierownicy jest kilka domowych metod bez uzycia kluczy, ale skoro chcesz podjechac do fachowcow - to jeszcze lepiej.
Ja bym sprawdzil ilosc powietrza w kolach, a jak bedzie ok, to zamienic kola (lewe-prawe, jesli sie da).

Zacznij od zbieznosci i wyprostowania kierownicy.

Kierownicy nie mogę ściągnąć z wieloklina, nigdy chyba nie była ściągana i przez to zastała się. Ilość powietrza jest ok :) sprawdzałem ciśnienie jakieś 3 dni temu. Niestety nie ma możliwości zamiany kół, mają zaznaczoną rotację w którą mają się kręcić. Jakiś czas temu 2-3 miesiące temu zamieniłem koła z tyłu na przód a z przodu na tył, ponieważ z tyłu miałem lepsze opony a ścierają się głównie przednie, przed zamianą miałem drgania na kierownicy i nie ściągało, po zamianie kół drgań nie ma ale za to ściąga, nie jest to jakieś kosmiczne ściąganie.

arek napisał/a:
Zapewne po wymianie drążków nie zablokowali dobrze koła kierownicy i dlatego jest przekręcone. Jeżeli przy ustawieniu ponownym zbieżności, nie uda się to mechanikom, to jak będziesz w LBN, chwila moment i przestawimy je na wieloklinie - nie ma problemu ;)
Co do ściągania samochodu to wybierz prostą i równą drogę, tak jak podpowiada Daroot wyrównaj ciśnienia w oponach i ewentualnie zamień je miejscami. Być może zbieżność jest dobra, a ściąganie powodują opony, lub ciężko pracują już łożyska mc'personów, a może lewe koło lekko przyhamowuje ?

Co do przyhamowywania to powiem że to możliwe, czasem się zdarzy że nie ściąga w ogóle jak się dość szybko przyspiesza, a jak puści gaz to już zaczyna lekko w lewo. Może być także wina opon, a może koła źle wyważone?

Na początek udam się w tym tygodniu do SpeedCara mam nadzieje że zrobią to dobrze za pierwszym razem, zażyczyli sobie 60zł za zbieżność i ustawienie kierownicy, nie jest to aż tak dużo a poprawi komfort jazdy. Chyba że ktoś wie gdzie zrobią to lepiej i taniej?

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-08-05, 21:13    

Predator napisał/a:
zażyczyli sobie 60zł za zbieżność i ustawienie kierownicy, nie jest to aż tak dużo a poprawi komfort jazdy.

Ustawiając zbieżność należy ustawić prosto kierownicę, więc nie robią łaski, że ustawią ją prosto ;)
Za tą cenę niech sprawdzą całość, czyli tył, bo w safi ustawia się zbieżność też z tyłu.

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-08-08, 17:59    

A więc byłem na ustawianiu w Dakro na Nałęczowskiej niestety nic nie udało się zrobić, ponieważ mechanik nie mógł odkręcić drążka od końcówki drążka, zastało się i powiedział żeby pojechać z tym do warsztatu oni sobie z tym poradzą i jak będzie się już kręcić to wrócić do niego... ehh, z lewej strony jest luz na drążku przy maglownicy, mam nadzieje że nie urwie się to? Ustawił kierownicę, na klinie ją przełożył, było trochę problemów bo nie chciała zejść, i właśnie tu jest problem po dzisiejszej wizycie zaraz po wyjechaniu odczułem spadek pracy pompy wspomagania, może nie koniecznie to wina pompy ale kółkiem kręci się dużo ciężej niż przez wizytą, mechanik nic tak nie robił, cały czas przyglądałem się, czy jak zdejmował kierownicę mógł coś uszkodzić? wyciągnąć kolumnę kierownicy z maglownicy? :D To mnie najbardziej nie pokoi, bo z tymi drążkami to w niedługim czasie wymienię sobie końcówki drążków i drążki, obliczyłem że koszt części to jakieś 160zł

http://allegro.pl/drazek-...1730538904.html x2
http://allegro.pl/koncowk...1730538336.html
http://allegro.pl/koncowk...1730538348.html

A co z tym kręceniem kółkiem? Maglownica już nie wyrabia? regeneracja to koszt 450zł, nowej nie znalazłem jak na razie w żadnej hurtowni, ale tak czy inaczej to dość duży koszt, od czego zacząć?

Odpowiedz do tematu