Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamiana zawieszenia pneumatycznego na standardowe
Autor Wiadomość
Poziek
Użytkownik

Safrane ph: ph1
Rocznik: 1993
Pojemność: 3.0
Wersja wyposażenia: quadra
Wysłany: 2011-09-19, 10:10    Zamiana zawieszenia pneumatycznego na standardowe

Moja droga przez mękę zaczęła się jakiś czas temu ale po kolei.

Mam safi z napędem quadra czyli 4x4 i zawieszenie pneumatyczne/niesprawne/dziurawe miechy.

Postanowiłem wymienić zawieszenie na standardowe. Przód wiadomo, nie ma z tym problemów, wszystko podmienione i śmiga.

Natomiast z tyłem jest kłopot bo nie mogę nigdzie znaleźć amortyzatorów standardowych.
Co prawda mam jedną sztukę firmy BOGE numer renault: 7700819546/b.

Czy ktoś z Was ma jakieś pomysły co tu dalej robić ? Podobno amortyzatory standardowe są dłuższe i kilka centymetrów niż ten BOGE i nie podpasuja do 4x4.

Liczę na jakieś podpowiedzi.

desperos 
Klubowicz
Mr RESET :D

Safrane ph: Subaru Impreza
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.0 SOHC
Wersja wyposażenia: GL
Typ pojazdu: G10-
Typ silnika: EJ20E
Wysłany: 2011-09-19, 14:58    

</noscript>

Jak widać są dostępne w Inter Cars :)

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-09-19, 15:11    

Wal do ASO, Roadrunner kupował, z tego co pamietam 320zl sztuka... Faktycznie są krótsze o około 12cm.

Poziek
Użytkownik

Wysłany: 2011-09-19, 15:45    

desperos napisał/a:
[url=http://img707.images...4x4.jpg]Obrazek[/URL]</noscript>

Zgadza się, doczytaj co tam jest napisane na zielono:

"Zawieszenie:
dla pojazdów bez elektronicznej kontroli wytłumiacza uderzeń"

[ Dodano: 2011-09-19, 16:49 ]
Daroot napisał/a:
Wal do ASO, Roadrunner kupował, z tego co pamietam 320zl sztuka... Faktycznie są krótsze o około 12cm.

Uderzyłem do ASO jakieś 2 miesiące temu a w zasadzie uderzył szajbus. Zamówił mi dwa ostatnie amortyzatory Boge o tym numerze co podałem. Dwa ostatnie jakie były na magazynie centralnym we Francji. Więcej we Francji już nie ma.

Szajbus odebrał te amortyzatory i wysłał do mnie firmą kurierską OPEK. Pech chciał, że dostałem zdekompletowaną paczkę bez jednego amortyzatora. OPEK się wypiął bo stwierdził, że paczka źle zapakowana, szajbus się wypiął na mnie bo mówi, że to nie jego wina.

I tak się ostałem z jednym, ostatnim na świecie, nowym amortyzatorem Boge.
Ostatnio zmieniony przez Poziek 2011-09-19, 15:51, w całości zmieniany 1 raz  

wazzabii 
Klubowicz

Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2 dT 12V
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T
Wysłany: 2011-09-20, 22:19    

Poziek napisał/a:
desperos napisał/a:

"Zawieszenie:

Daroot napisał/a:

Uderzyłem do ASO jakieś 2 miesiące temu a w zasadzie uderzył szajbus. Zamówił mi dwa ostatnie amortyzatory Boge o tym numerze co podałem. Dwa ostatnie jakie były na magazynie centralnym we Francji. Więcej we Francji już nie ma.

Szajbus odebrał te amortyzatory i wysłał do mnie firmą kurierską OPEK. Pech chciał, że dostałem zdekompletowaną paczkę bez jednego amortyzatora. OPEK się wypiął bo stwierdził, że paczka źle zapakowana, szajbus się wypiął na mnie bo mówi, że to nie jego wina.

Szajbus to oszust, do mnie niby paczka też nie doszła w oryginalny opakowaniu (wszystko porysowane, a chodziło o drewno z baccary, brakowało modułu komfortu do domykania szyb i szyberdachu, oraz kluczyka do relingów dachowych), pech chciał, że nie miałem czasu iść na pocztę w terminie 7 dni, żeby reklamować (rozmawiałem jednak z kierownikiem o rzekomym "złym opakowaniu"). Szajbus zapierał się, że ma nawet zdjęcie wysyłanej paczki, jednakże nigdy me oczy tego nie ujrzały. Skończyło się na groźbach. Nie wierze w takie zbiegi okoliczności. Jeszcze nigdy nie dostałem otwartej paczki lub przepakowanej (tutaj zawinięte było wszystko tylko w folię do żywności!). Rozumiem uszkodzoną, ale taki patent?
Widzę nagminnie coś ginie Szajbusowi. Na forum również jakoś umilkł po starciu ze mną.
Proponuję kolego złożyć sprawę na Policję, chętnie dorzucę swoje zeznania jako kolejnej osoby poszkodowanej przez ów delikwenta.
Ostatnio zmieniony przez wazzabii 2011-09-20, 22:21, w całości zmieniany 1 raz  

Poziek
Użytkownik

Wysłany: 2011-09-21, 08:33    

wazzabii napisał/a:
Poziek napisał/a:
desperos napisał/a:

"Zawieszenie:

Daroot napisał/a:

Szajbus to oszust, do mnie niby paczka też nie doszła w oryginalny opakowaniu (wszystko porysowane, a chodziło o drewno z baccary, brakowało modułu komfortu do domykania szyb i szyberdachu, oraz kluczyka do relingów dachowych), pech chciał, że nie miałem czasu iść na pocztę w terminie 7 dni, żeby reklamować (rozmawiałem jednak z kierownikiem o rzekomym "złym opakowaniu"). Szajbus zapierał się, że ma nawet zdjęcie wysyłanej paczki, jednakże nigdy me oczy tego nie ujrzały. Skończyło się na groźbach. Nie wierze w takie zbiegi okoliczności. Jeszcze nigdy nie dostałem otwartej paczki lub przepakowanej (tutaj zawinięte było wszystko tylko w folię do żywności!). Rozumiem uszkodzoną, ale taki patent?
Widzę nagminnie coś ginie Szajbusowi. Na forum również jakoś umilkł po starciu ze mną.
Proponuję kolego złożyć sprawę na Policję, chętnie dorzucę swoje zeznania jako kolejnej osoby poszkodowanej przez ów delikwenta.

Dzięki za te info. On nie odbiera ode mnie tel od 2 tygodni...

wazzabii 
Klubowicz

Safrane ph: II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2 dT 12V
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T
Wysłany: 2011-09-22, 22:09    

Sprawdź kolego na kwicie od paczki ile ważyła, 2 amory a 1 to spora różnica w wadzę, będzie wiadomo od razu czy poleciał w kulki

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-09-23, 06:03    

Już o tym jest - ta dyskusja toczy się w dwóch wątkach ;)

Poziek
Użytkownik

Wysłany: 2011-09-23, 10:10    

Panowie, wracając do zawieszenia. Myślę o zakupie dwóch standardowych amorków z safi 3.0 V6, i ich skróceniu na wzór tego mojego jednego Boge. Przespawać należałoby tez mocowania na łącznika stabilizatora z moich obecnych pneumatycznych. Co o tym myślicie ?

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-09-23, 13:38    

Skrócenie samego amorka to nie problem, ale trzeba też zaingerować w środek i skrócić zarówno tłok jak i cylinder. Jest to do zrobienia, bo ludzie robią takie rzeczy przy krótszych sprężynach. Proponuję google i szukać :)
No i racingforum.pl się przyda ;)

[ Dodano: 2011-10-23, 09:50 ]
Kolego, jak tam prace? Udało się coś zrobic w tym kierunku?

Odpowiedz do tematu