Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Kilka problemów: Dolot, Chłodnica, Odma, Egr, wydech :D
Autor Wiadomość
bnwagency
Użytkownik

Safrane ph: ph1
Rocznik: 1995
Pojemność: 2.2
Wersja wyposażenia: RXE
Wysłany: 2011-09-26, 22:39    Kilka problemów: Dolot, Chłodnica, Odma, Egr, wydech :D

Witam,
otóż jakiś czas temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Renault Safrane.

Pomijając to co zrobiłem, utknąłem na kilku problemach i prosiłbym was o pomocą w czym rzecz.

Tak wogóle jest to Safrane z roku 93, 2.2 benz + lpg

1. DOLOT POWIETRZA

Problem tkwi w tym, że standardowy dolot został zupełnie odłączony i została wstawiona gumowa rurka o mniejszej średnicy, która kończy się w miejscu wentylatora chłodnicy (czyli jest dość krótka) i skierowana w stronę silnika, co powoduje zasysanie ciepłego powietrza. Ktoś kto to robił to zupełny partyzant po przejściówke zrobił z puszki po piwie.

Niestety po zamontowaniu spowrotem orginalnego dolotu, auto wogóle nie wkręca się na obroty, muli straszliwie i wogóle - mówie tutaj o LPG (na bęzynie nie sprawdzałem). Instalacje mam 2 generacji, czyli nie jest to sekwencja. Macie jakiś pomysł co mogę z tym zrobić i co jest przyczyną że tak go muli przy normalnym dolocie ?

2. WENTYLATOR CHŁODNICY

Już jak kupiłem auto, nie działał wentylator - zorientowałem się jak temperatura szybko rosła w korkach w upalny dzień - w trakcie jazdy było ok. Sprawdziłem najpierw bezpieczniki w aucie, które okazały się wporządku - kolejno zobaczyłem pod maskę i okazało się że bezpiecznik 40A jest spalony. Wymieniłem go, jednak to nic nie dało bo też został spalony. Powiedzcie mi, gdzie szukać przyczyny ? Zwarcie na instalacji kabli ? A może problem z samym wentylatorem ?

3. ODMA i OLEJ
Bawiąc się przy dolocie, odczepiłem odme i okazało się, że jest zażygana olejem, może nie tak fest ale jest i nie wykluczam, że olej powędrował do przepustnicy. Jeszcze jej nie rozkręcałem więc nie wiem czy jest zasmarkana czy nie :) Pytanie moje jest takie - jaki skutek będzie odłączenia całkowicie odmy i puszczenia jej gdzieś tam w inne miejsce, tzn. luźno ? Zwiększy to spalanie albo będzie miało jakiś wpływ na moc samochodu?

4. CZY TA WERSJA SILNIKOWA POSIADA EGR - jeśli tak czy jest sens zaślepić?

5. WYDECH
No i tutaj problem nie tyle natury technicznej co estetycznej - mianowicie przy wkręcaniu samochodu na obroty w granicach 2500 - 3500 strasznie warczy rura wydechowa. Zlokalizowałem miejsce gdzie jest lekko uszkodzona, co zamierzam naprawić, natomiast pozostaje jeszcze kwestia katalizatora. Buczy i trzeszczy, czasami wydaje dziwne odgłosy - więc rozważyłem opcje usunięcia katalizatora całkowicie i teraz pytanie - jak to się ma do strony prawnej, czy bez problemu przejde przegląd bez katalizatora ? Co zamiast niego, strumiennica czy może dospawać rure ? Jaki to będzie miało wpływ na moc i spalanie silnika ?

To wszystkie pytania jak narazie, z góry dzięki za pomoc :)

HIRO 
Klubowicz

Safrane ph: phII
Rocznik: 98
Pojemność: 2.5
Wysłany: 2011-09-27, 00:08    

krotko i zwięźle (wedłóg mnie)
1. sprawdzoc czy orginalnym dolotem chodzi na PB( warunek u gazownika)
2. z gazem nie kombinować tylko diognostyka i regulacja u gazownika (we własnym zakresie mozna wymienić filtr)
3. wentylator sprawdz podłączając wpierw do niego zasilanie (osobne) a potem szukaj zasilania-sterowania itd
4. jeśli żyga olejem przez odmę, to silnik kapota (sprawdź czy pije oliwę i czy wydobywa sie dym po odkęceniu korka wlewu). Silnik przez uszkodzony wentylator mógł byz wielokrotnie zagotowany.
Przepustnice zdemontować i umyć. Zasyfiona przepustnica może miec wpływ na prace silnika na wolnych obrotach, poza tym gazownik może mniec przez nia problemy.
5. Odłączenie odmy to zły pomysl (w sczególności dla gazu starszej generacji)
6.EGR (o ile wystepuje) warto usprawnić jeśli się nie da to wtedy zaślepić.
7.Kata wywalić bo zapcha reszte układu (o ile lambda nie jest za nim) i wstawiś strumienice o ksztalcie kata.
To moja opinia, poczekaj na reszte opini kolegów z forum ponieważ nie znam tej wersji silnikowej

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2011-09-27, 07:51    

Jeśli katalizator wydaje dziwne odgłosy, to pewnie wkład już dożył swoich dni - jeśli się rozleci do końca, zapcha tłumiki i będzie kicha :( Ja bym osobiście poszukał jakiegoś taniego zamiennika (nie wiem, jak to wygląda przy tym silniku, ale coś się pewnie znajdzie). Strumienica będzie dobrze wyglądać (jeśli będzie dobrze wyglądać ;) ), ale trzeba z nią jeździć na przeglądy tam, gdzie nie mają analizatora spalin ;) - bo inaczej może być kłopot z rejestracją, zwłaszcza przy nieco już zużytym silniku. Od strony prawnej, jest to oczywiście rozwiązanie niedopuszczalne.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-09-27, 09:35    

bnwagency napisał/a:
Buczy i trzeszczy, czasami wydaje dziwne odgłosy - więc rozważyłem opcje usunięcia katalizatora całkowicie i teraz pytanie - jak to się ma do strony prawnej, czy bez problemu przejde przegląd bez katalizatora ? Co zamiast niego, strumiennica czy może dospawać rure ? Jaki to będzie miało wpływ na moc i spalanie silnika ?

Kwestia prawna jest taka, że jeżeli pojazd ma w dowodzie rejestracyjnym wbity katalizator to fizycznie też musi go posiadać inaczej nie przejdziesz badania technicznego ;) W Polsce zwykło się robić tak, przynajmniej w Kaliszu, że wstawia się albo strumienicę (niektórzy uważają je za bezsensowne) albo tłumik w kształcie katalizatora lub wybebesza katalizator i wstawia w jego wnętrze rurę i montuje z powrotem na sztukę byle byłą widoczna dla technika jakakolwiek puszka w miejscu gdzie faktycznie powinien być katalizator. Można wstawić też samą rure w zależności od tego jakie masz układy kolesiowskie z diagnostami :) Odnośnie mocy to może być albo gorzej albo lepiej, bardziej lepiej :D , na pewno autko będzie spalać troszkę więcej. Sonda jest najprawdopodobniej 99,9% przed katalizatorem (nie widać na rysunku) więc problemów technicznych nie powinno być.
Jeżeli nie jesteś pewien czy to kat wytwarza dziwne odgłosy, to przed wycięciem odkręć go po prostu i sprawdź jego środek w jakim stanie jest wkład katalizujący, powinna być jednolita siatkowa/kratkowa powierzchnia.
Oberwanie KATA wiązało by się raczej tylko z brzęczeniem, hałas pozostałby bez zmian ewentualnie wzrósłby delikatnie lecz nieodczuwalnie dla ucha. Można sprawdzić czy puszka katalizatora od strony podłogi samochodu nie jest gdzieś dziurawa.

http://bagaznikidoauta.pl/

HIRO 
Klubowicz

Safrane ph: phII
Rocznik: 98
Pojemność: 2.5
Wysłany: 2011-09-27, 09:45    

A co radzicie koledze w kwesti reszty doegliwości jego Safi?

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-09-27, 22:47    

Dolot powietrza przy LPG:
Tutaj należy wyregulować skład mieszanki na wolnych obrotach, bo masz w samochodzie mikser, czyli zwężkę Venturiego i dolot tworzy podciśnienie dla zasysania. Prawdopodobnie "kombinacja" odwrócenia rury dolotowej w kierunku kabiny związana jest z gaśnięciem silnika podczas jazdy przy wrzuceniu na bieg jałowy. Dobry gazownik powinien tak to wyregulować, aby uzyskać normalną pracę przy oryginalnym układzie dolotowym. Ktoś pewnie podpowiedział poprzedniemu właścicielowi, aby zrobić to jak w Polonezie, czyli odwrócić rurę w druga stronę.

Wentylator:
Być może sam silnik wentylatora ma zwarcie, dlatego pali Ci bezpiecznik. Odepnij wentylator i sprawdź, podpinając go pod zasilanie 12V - jak zakręci bez oporu, to należy szukać gdzieś w układzie zasilania. Eliminuj po kolei, jak nie chcesz wydawać na elektryka a masz trochę o tym pojęcia.

Odma:
To nic nowego, że w odmie znajdziesz opary oleju, które się skraplają. Wyczyść cały układ, zaczynając od separatora oleju przy skrzyni korbowej. Fakt, że można to zaślepić na dolocie (to jedynie odpowietrzenie skrzyni korbowej, czyli ekologia) a wypuścić na zewnątrz - tylko po co ?
Objawy zazwyczaj nasilają się w okresie zimowym. Tutaj już pozostawiam to Twojej inwencji ;)
Przepustnicę wyczyść z oleju, ale ja bym raczej unikał dokładnego jej mycia z nagaru - potem mogą być problemy z wolnymi obrotami ;)

Zawór EGR:
Czy czasami nie znajduje się on wyłącznie w silniku diesla ? ;)

Co do wydechu i katalizatora, to jest kilka tematów na forum, gdzie dyskutowaliśmy o sposobach i możliwościach zastąpienia katalizatora, jak też temu przeciwnych opiniach (ja należę do tych drugich )
:)

Na przyszłość staraj się zakładać kilka wątków w osobnych działach do tego przeznaczonych, bo tak ogólnie, to skumulowałeś różne sprawy w jednym miejscu ;)

Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2011-09-28, 14:53    

Panowie EGR to wymysł do silników dizlowskich w pogoni za ograniczeniem emisji spalin :)

Odpowiedz do tematu