Safrane ph: II
Rocznik: 1996
Pojemność: 2.2 DT
Wersja wyposażenia: RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wiek: 57 Dołączył: 25 Cze 2011 Posty: 54 Skąd: Rąpice Lubuskie
Wysłany: 2011-09-28, 22:09
Są przeźroczyste, jest w nich powietrze, jak mam długi postój to muszę pompką dopompować. Paliwo cofa mi się do zbiornika jak nie dopompuje to trochę muszę się nakręcić.
To powietrze myślałem, że też może przez nieszczelne wężyki powrotne z wtrysków bo dwa były pęknięte i miałem jeziorko przy trzecim i czwartym wtrysku.
No i masz kolejna usterkę związaną z dymieniem. Sprawny układ filtracyjny to tez warunek poprawnego zapalania.
Niestety w układzie zasilającym jest sporo drobiazgów mogących wywołać nieszczelność więc czeka Cię solidny przegląd.
Zacznij od wymiany filtra (jeśli jest świeży to sprawdź tylko poprawność założenia uszczelek). Potem czeka Cię sprawdzenie zaworków na pompce zasilającej, no i oczywiście samych węży zasilających a w szczególności opasek zaciskowych. Przyczyna schodzącego paliwa MUSI zostać wyeliminowana, bo zimą auta nie odpalisz.
[ Dodano: 2011-09-29, 00:13 ]
Powroty z wtrysków czy z pompy nie są przyczyną schodzącego paliwa Skup się na odcinku smok-pompa wtryskowa.
[ Dodano: 2011-09-29, 00:34 ]
sorry użyłem złej emotikony miała być ta
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wiek: 36 Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2011-09-29, 07:12
Po pierwsze to trzeba zrobić te świece. Niestety ale ten silnik jest bardzo wrażliwy na brak grzania świec żarowych i bez tego jest bardzo ale to bardzo ciężko go uruchomić (wtrysk pośredni), w zimie to nawet nie byłoby o tym mowy.
Sterownik grzania świec jest zintegrowany razem z komputerem sterującym silnika (jasna skrzynka z prawej strony obok filtra paliwa). Wychodzą z niego 2 grube przewody we wspólnej wtyczce (u mnie białe), które są odpowiedzialne za doprowadzenie prądu do świec żarowych ze sterownika. W Safranie świece zasilane są za pomocą 2 obwodów. Jeden obwód to jedno wyjście ze sterownika i tu połączone są świece nr 1 i nr 3 równolegle, a drugi to analogicznie świeca nr 2 i nr 4 i zasilanie z drugiego przewodu ze sterownika. W sterowniku nie znajduje się nic innego jak zwykłe przekaźniki tylko że są one niewymienialne (zintegrowane z płytą sterownika). Jeżeli tylko jeden przekaźnik obwód jest uszkodzony to sterownik można uratować stosując niezależny przekaźnik podłączony to drugiego sprawnego obwodu. Po prostu ten dodatkowy przekaźnik bierze impuls sterujący z tego sprawnego obwodu i jednocześnie uruchamia ten obwód uszkodzony, jak wiadomo świece grzeją wszystkie 4 na raz więc wszystko działa dokładnie tak samo jak w oryginale.
Mogę zamieścić odpowiedni schemat w dziale instrukcje wraz z opisem wykonania, ale uprzednio radzę Ci wykonać następujące czynności:
1. Sprawdź bezpiecznik od świec żarowych w tej czarnej skrzynce na lewym nadkolu.
2. Zobacz czy żaden z konektorków, które są podłączone do kążdej ze świec żarowych nie dotyka do głowicy lub kolektora - BARDZO WAŻNE !!!!!! - taka sytuacja spowodowałaby zawarcie w układzie świec żarowych !!!
3. Jeśli wykonasz te wszystkie czynności to wypnij tę czarną wtyczkę z dwoma białymi kablami odpowiedzialnymi za grzanie świec ze sterownika i sprawdź każde z wyjść. Tutaj będzie potrzebny Ci pomocnik. Podłącz multimetr najpierw do jednego wyjścia (najlepiej żeby Ci nie zwarły się oba wyjścia w sterowniku) i do - akumulatora i sprawdź napięcie na wyjściu. Tak samo zrób dla drugiego wyjścia. Jeżeli na obu wyjściach będzie 12V to sterownik jest sprawny i nie wymaga przeróbek z dodatkowym przekaźnikiem. Jeżeli napięcie będzie tylko na jednym obwodzie to będziemy działać z tym przekaźnikiem.
Świece najlepiej sprawdzić amperomierzem (nie takim w multimetrze !!!!), a jeżeli nie posiadasz dużego amperomierza to po prostu po rozłączeniu świec z obwodu dotknij grubym kablem podłączonym do + akumulatora styk podłączeniowy świecy żarowej i zobacz czy będzie widać iskrzenie na kablu co będzie oznaczało pobór prądu przez świece i jej grzanie. Wszystkie te czynności będzie Ci lepiej wykonać na zdjętym kolektorze jeśli jeszcze nie założyłeś, ale na założonym także da radę.
W takim razie czekamy na wyniki prac i wtedy zobaczymy co się będzie działo.
Wysłany: 2011-09-29, 11:26
Dostałem jeszcze jedną podpowiedź, być może też coś to ma wspólnego.
Wykonam to, co powyżej napisał Szymon. Dam znać o wynikach. Muszę się w końcu tego pozbyć.
A na temat podpowiedzi, chodzi o turbosprężarkę, ponoć jest smarowana olejem z silnika i jak jest nieszczelna to może się dostawać olej do wydechu, tez powiedziano żeby sprawdzić rurki dolotowe do niej a zwłaszcza ta powietrzna czy nie jest zaolejona.
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wiek: 36 Dołączył: 24 Sie 2011 Posty: 110 Skąd: Krasnystaw
Wysłany: 2011-09-29, 13:14
Jakby turbina puszczała olej to robiłaby to cały czas a nie tylko po uruchomieniu silnika przez krótki czas, a poza tym dym byłby niebieski, więc raczej w tym kierunku bym nie szedł.
Wysłany: 2011-09-29, 18:55
kto wie co to jest i do czego sluzy
w miejscu zaznaczonym na czerwono mialem kompletnie urwany waz polaczeniowy natomiast w gornej jego czesci praktycznie nie bylo oringu caly w oleju usyfiony
wydaje mi się że to tzw. separator oleju. Rozdziela mgłę olejową od pary i spalin dostających się do skrzyni korbowej przez pierścienie. Zakończony wylotem popularnie zwanym: odma silnika.
W zakupionym zespole napędowym do mojej safi ten element był totalnie zatkany co zpowodowało wywalenie niemal wszystkich uszczelnień w silniku. Warto zatem tam zajżeć i sprawdzić drożność tej puszki
_________________ Wszystko się zmienia gdy wozi Cie Renia