Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
wtryski - pompawtryskowa
Autor Wiadomość
sylwsz 
Forumowicz
Sylwek

Safrane ph: II
Rocznik: 1996
Pojemność: 2.2 DT
Wersja wyposażenia: RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-09-29, 20:42    

Jak w jego dolnej części rozerwany był wąż czyli cała para szła w atmosferę.

szymon503 
Pisarz

Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wysłany: 2011-09-29, 20:47    

Tak dokładnie ze skrzyni korbowej trafiała do atmosfery, a jeśli wszystko jest ok to trafia ona do kolektora dolotowego i ulega spaleniu, o ile się nie mylę.

fiatt
Użytkownik

Safrane ph: 1
Rocznik: 1992
Pojemność: 2,2 8V
Wersja wyposażenia: 2.2i
Wysłany: 2011-09-29, 21:06    

tak czy inaczej, jeśli nie jest zapchany wylot spalin ze skrzyni korbowej, to nie ma wpływu na nic, poza "ekologią".

sylwsz 
Forumowicz
Sylwek

Wysłany: 2011-09-29, 21:37    

Szymon, sprawdziłem sterownik świec, okazuje się, że przekaźniki są sprawne ale nie wiem czemu się nie wysterowują w momencie przekręcenia kluczyka.
Chyba padła elektronika.

[ Dodano: 2011-09-29, 22:38 ]
Przekaźniki sprawdzałem podłączając napięcie z akumulatora bezpośrednio na styki cewki i działały.

[ Dodano: 2011-09-29, 22:39 ]
Jestem troszkę elektronikiem ale tu nic nie można zrobić. Wszystko jest zalane masa silikonowa.

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2011-09-30, 12:06    

Tzn chodziło mi o sprawdzenie napięcia na stykach komputera po przekręceniu kluczyka i odłączeniu wtyczki. Ma się pojawić na jakieś 20 sekund +12V na każdym z wyjść. W taki sposób to sprawdzałeś bo nie bardzo rozumiem ???

sylwsz 
Forumowicz
Sylwek

Wysłany: 2011-09-30, 19:36    

otworzyłem obudowę i podałem bezpośrednio napięcie na cewki przekaźników.
nie sprawdzałem cze pojawia sie napięcie z komputera. nie mam rozpiski wtyczek i nie wiem na którym styku się ma ono pojawić.
w każdym bądź razie przekaźniki są sprawne ale po podłączeniu wtyczek i przekręceniu kluczyka nic się dzieje tak jakby elektronika w sterowniku padła lub nie dostaje sygnału ze został przekręcony kluczyk'

aha jeszcze jedno miga mi pulsacyjne kontrolka od świec żarowych ale możne dlatego ze mam je teraz wypięte

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2011-10-01, 19:50    

Aha rozumiem w taki sposób to wykonałeś. Można było po prostu odpiąć tę wtyczkę od komputera (jedyna wtyczka 2 przewodowa z grubymi kablami) i tam bezpośrednio pomierzyć napięcia na każdym z dwóch wyjść. Ja sprawdzałem to w taki sposób, a tak poza tym po przekręceniu kluczyka powinno być wyraźnie słychać klikanie przekaźników w komputerze. Jeśli nie słychać a przekaźniki są sprawne to właśnie nie wiadomo czy to coś w elektronice czy tak jak mówisz centralka nie dostaje sygnału, że przekręcono kluczyk i ma nastąpić faza podgrzewania. Moim komputerem można robić testy elementów wykonawczych m.in przekaźników świec żarowych i jak podłączałem swoją Safrane to po aktywowaniu funkcji wyraźnie słychać klikanie przekaźników w pewnej sekwencji. Jak wiadomo czas grzania (świecenia kontrolki) jest ustalany na podstawie temperatury silnika czyli bierze on informacje z czujnika temperatury, ciekawe czy może to mieć coś z tym wspólnego... U Ciebie ta kontrolka miga właśnie z powodu odłączonych świec, czyli system rozpoznaje wadę, więc nie jest zupełnie martwy. Trzeba by dokładnie popatrzeć wszystkie kable być może gdzieś jest przerwa, często przyczyna usterki jest własnie uszkodzony kabel albo zaśniedziała końcówka. Trzeba szukać wszystko przejrzeć nie ma innej rady ...

HIRO 
Klubowicz

Safrane ph: phII
Rocznik: 98
Pojemność: 2.5
Wysłany: 2011-10-01, 22:00    

szymon503 napisał/a:
Jak wiadomo czas grzania (świecenia kontrolki) jest ustalany na podstawie temperatury silnika czyli bierze on informacje z czujnika temperatury,

Zgadzan sie z tym, ale nie spotkałem diezla który nawet w najbardziej upalne dni na chwile nawet nie załączyl świec. Więc obstawiam że to nie czujnik.
Renatyy słyną z zaśniedzonych styków wię tak jak kolega Szymon radzi szukać braku przejścia.

sylwsz 
Forumowicz
Sylwek

Wysłany: 2011-10-02, 00:24    

Szkoda, że nikogo nie ma obok z takim samym modułem, można by go przełożyć i sprawdzić. Wtedy wiadomo by było czego szukać.

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2011-10-02, 08:37    

HIRO napisał/a:
szymon503 napisał/a:
Jak wiadomo czas grzania (świecenia kontrolki) jest ustalany na podstawie temperatury silnika czyli bierze on informacje z czujnika temperatury,

Zgadzan sie z tym, ale nie spotkałem diezla który nawet w najbardziej upalne dni na chwile nawet nie załączyl świec. Więc obstawiam że to nie czujnik.
Renatyy słyną z zaśniedzonych styków wię tak jak kolega Szymon radzi szukać braku przejścia.

W safrane zawsze grzeje to prawda HIRO, ale są diesle które które nawet na zimnym silniku nie załączają świec, pod warunkiem że temp na dworze nie spadnie poniżej ustalonej. Przykładem takiego Auta jest np Audi A6 2,5TDI V6 99 rok, tam własnie tak jest. Ale nie o to tutaj mi chodziło. Nie wiem po prostu czy jeśli jest awaria czujnika to komputer jakoś nie traktuje tego jako przerwy i nie wysyła wtedy sygnału do grzania, ale to są tylko moje gdybania, chociaż faktycznie to mało prawdopodobne raczej. Najpierw to skupiłbym się na kabelkach i wtyczkach trzeba wszystko dokładnie sprawdzić.

Odpowiedz do tematu