Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Safrane PH I Spadł gaz - wielki, mały problem
Autor Wiadomość
Mauer 
Starszy pisarz

Safrane ph: ph1 & Pacifica
Rocznik: 1994 & 2005
Pojemność: 3.0v6 & 3.5v6
Wersja wyposażenia: niczego nie brakuje :)
Wysłany: 2011-10-08, 10:18    

Panowie chciałbym wyjąć przepustnicę, ale nie wiem za bardzo jak się do niej dobrać. Wyjmował ktoś już to cacuszko?

[ Dodano: 2011-10-08, 15:15 ]
arek napisał/a:
Jedyna sprężynka w tym układzie znajduje się przy przepustnicy. Prawdopodobnie zaciera się linka w pancerzu, lub "puścił" jeden drucik na kole przy przepustnicy. Zerknij, czy tam jest wszystko ok.
Odepnij linkę i sprawdź, czy lekko się przesuwa, ewentualnie kilka kropel oleju w pancerz powinno rozwiązać sprawę. Jeżeli nie, czeka Cie wymiana.

Arek linka chodzi dosyć lekko, ale tak jak by za dluga się zrobiła, jak dodaje gazu przepustnicą to wszystko jest OK, ale jak dodaje gazu pedałem, bądź końcówką linki pod maską to już nie jest OK, zostaje na jakiś 2000 obr., jeżeli depnę pedalem na wysokie obroty to linka wraca do normalnych obrotów.
Ale jakos dziwnie lekko pedał chodzi. Ten drucik na kole przepustnicy to da sie jakoś naciągnąć? Pewnie bez zdjęcia przepustnicy nic z tego.
Na poniedziałek mam do odbioru nową linkę w IC.
Panowie powiedzcie mi jeszcze od której strony wymienia się linkę, od kabiny, czy od strony maski?

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-10-08, 17:41    

Linkę wymieniasz od strony komory silnika. Na kole przepustnicy nawija się drut, gdy poluzuje się pancerz linki w uchwycie, przed przepustnicą. Najpierw linka, potem pancerz i dopiero napinasz za pomocą spinki.

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-10-08, 17:58    

arek napisał/a:
Na kole przepustnicy nawija się drut, gdy poluzuje się pancerz linki w uchwycie, przed przepustnicą. Najpierw linka, potem pancerz i dopiero napinasz za pomocą spinki.

Dzięki Arek, ale ja tam żadnej spinki nie zauważyłem, jak tam się dostac? te koło o którym mówisz jest delikatnie pod skosem w dół i na około jest nawinięty drut, który po otwarciu przepustnicy ją zamyka? Dzisiaj z tym walczyłem i powiem szczerze, że nie mam pojęcia jak bardziej naciągnąć ten drut.

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-10-09, 09:18    

Naciąg linki regulujesz spinką zaznaczoną w czerwonym okręgu na rysunku. Co do dodatkowej sprężyny, to w moim modelu tego nie ma, ale rysunek przedstawia sprężynę przy pedale gazu, jaka powinna występować w Twoim samochodzie.

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-10-09, 17:21    

arek napisał/a:
Naciąg linki regulujesz spinką zaznaczoną w czerwonym okręgu na rysunku. Co do dodatkowej sprężyny, to w moim modelu tego nie ma, ale rysunek przedstawia sprężynę przy pedale gazu, jaka powinna występować w Twoim samochodzie.
[url=http://images10.foto...0dm.jpg]Obrazek[/URL]

arek, własnie o to zdjęcie mi chodziło ;) , i o tą sprężynę przy pedale gazu, o to coś co na rysunku jest podpisane "sprężyna", mam wrażenie, że właśnie albo ona pekła, albo spadła, albo cholera wie co. Jak jechalem do roboty to podczas przyspieszania stało się to "coś" i pedał zaczął jakoś dziwnie lekko się wciskać i nie wraca do końca, jak lekko wciskam pedał to pozostaje na ok 2000 obr. jak dam do podlogi to przepustnica linkę wpycha i wraca elegancko do obrotów jakie powinny być.
Więc jednak jest tam jakaś sprężynka :chytry: . Teraz niestety muszę czekac do soboty, żeby pokombinować przy tym pedale.

[ Dodano: 2011-10-15, 17:58 ]
, a więc rozebrałem to całe ustrojstwo, nie ma nigdzie miejsca na jakąkolwiek sprężynkę, mam jeszcze jedną teorię ale najpierw muszę zakupić linkę gazu.
Okazuje się, że z kupnem linki są straszne problemy, w IC nie mają w asortymencie. Czy ktoś wie gdzie można kupić linke gazu do 3.0V6???

[ Dodano: 2011-10-22, 16:27 ]
arek napisał/a:
Jedyna sprężynka w tym układzie znajduje się przy przepustnicy. Prawdopodobnie zaciera się linka w pancerzu, lub "puścił" jeden drucik na kole przy przepustnicy. Zerknij, czy tam jest wszystko ok.
Odepnij linkę i sprawdź, czy lekko się przesuwa, ewentualnie kilka kropel oleju w pancerz powinno rozwiązać sprawę. Jeżeli nie, czeka Cie wymiana.

cholera, juz mi ręce opadają na ten gaz :mad: . arek czy mozna naciągnąć ten drucik na kole przepustnicy? i jak ewentualnie to zrobić, dostęp jest fatalny. Trzeba do tej operacji wyciągać przepustnicę?

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-10-26, 19:50    przepustnica

Sobota zbliża się wielkimi krokami, a więc zabawę z "gazem" ponownie czas zacząć :mad: , stąd moje pytanie do szanownego grona:
1. na przepustnicy, a konretnie na półksiężycu do którego jest zaczepiona linka gazu jest nawiniety drut (sprężyna), który zamyka przepustnicę. Czy ktoś się orientuje jak mozna go naciągnąć i czy wogóle mozna? Wydaje mi się, że on puścił o jakiś obrót, może pół a efekt jest taki, że przy delikatnym naciśnięciu pedału tak jak by przepustnica nie miała siły "wepchnąć" linki, przy mocnym wciśnięciu jest OK. Poza tym pedał duuużo lżej się wciska - bez żadnego "oporu". Wcześniej czuć było pedał pod nogą a teraz ni chuchu...
2. Jak zdemontować przepustnicę, na ile śrub jest przykręcona, i czy jest tam jakaś uszczelka?
3. Jak zdemontować filtr powietrza?
za wszelkie podpowiedzi wielkie dzięki...już mnie szlag trafia i cala przyjemnośc z jazdy zniknęła. Teraz muszę cały czas jeździć V40-stką i to w dizlu :hyhy:

Od razu odpowiem, że mam dwie linki i na każdej jest to samo, a więc to nie jest wina linki.

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-10-26, 21:29    Re: przepustnica

Mauer napisał/a:
Sobota zbliża się wielkimi krokami, a więc zabawę z "gazem" ponownie czas zacząć :mad: , stąd moje pytanie do szanownego grona:
1. na przepustnicy, a konretnie na półksiężycu do którego jest zaczepiona linka gazu jest nawiniety drut (sprężyna), który zamyka przepustnicę. Czy ktoś się orientuje jak mozna go naciągnąć i czy wogóle mozna? Wydaje mi się, że on puścił o jakiś obrót, może pół a efekt jest taki, że przy delikatnym naciśnięciu pedału tak jak by przepustnica nie miała siły "wepchnąć" linki, przy mocnym wciśnięciu jest OK. Poza tym pedał duuużo lżej się wciska - bez żadnego "oporu". Wcześniej czuć było pedał pod nogą a teraz ni chuchu...

Czekaj, czekaj... Jesli piszesz o Z7X, to do przepustnicy jest zaczepiona sprezyna ktora cofa ja. Cięzko ja skrocic i wzmocnic, bo jest bardzo twarda, ja dopasowalem od czegos innego bo po prostu pekla.

Cytat:

2. Jak zdemontować przepustnicę, na ile śrub jest przykręcona, i czy jest tam jakaś uszczelka?

Przepustnica jest przykrecona na 3 sruby, oczywiscie jest uszczelka. Latwo dorobić drugą z papieru (blok kartonowy) bo stara bardzo cienka i pewnie juz przepuszcza. Skladaj na smar.

Cytat:

3. Jak zdemontować filtr powietrza?

Rozumiem ze chodzi Ci o dolna czesc filtra - po obydwu stronach masz pod spodem dwie sruby - jakby tulejki. Wkrecone one sa w pokrywe zaworow. Klucz - torx. Bardzo ciezki dostep i ciezko ida, gdyz sa w prowadnicach gumowych.

Aha, zdjecia :)

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-10-27, 13:33    

ooooooooo, dzięki, dzięki
Jeszcze jedno pytanko, widzę, że do przepustnicy idzie jakas kosteczka, czy jak ją odepnę to nie będzie jakiegoś potem problemu? chodzi mi o to czy nie będę musiał szukać jakiegoś kompa i na nowo ją "adoptować", itd...

HIRO 
Klubowicz

Safrane ph: phII
Rocznik: 98
Pojemność: 2.5
Wersja wyposażenia: RXE
Wysłany: 2011-10-27, 13:44    

[ Dodano: 2011-10-27, 15:30 ]
Mauer napisał/a:
Jeszcze jedno pytanko, widzę, że do przepustnicy idzie jakas kosteczka, czy jak ją odepnę to nie będzie jakiegoś potem problemu?

nie...
Ostatnio zmieniony przez HIRO 2011-10-27, 14:31, w całości zmieniany 1 raz  

Mauer 
Starszy pisarz

Wysłany: 2011-10-27, 14:57    

HIRO napisał/a:
nie...

senk ju ;)

[ Dodano: 2011-10-29, 16:27 ]
daroot, wielkie dzięki za zdjecie, bardzo mi pomogło, co prawda nie jest to z mojej wersji, u mnie jest troszkę inaczej, ale właśnie sprężyna nr. 5 z rysunku u mnie zniknęła. Zrobiłem, i już jest OK. Pedał wraca na swoje miejsce, czuć go pod nogą.

Modów proszę o połączenie z tematem "spadł gaz". Bo tego samego dotyczy. Z góry dziekuję.

Odpowiedz do tematu