jak już jesteśmy przy zbiorniczku płynu hamulcowego to czy któryś z szanownych użytkowników zastosował "ulepszony" płyn hamulcowy oferowany np na Allegro? Czy po zastosowaniu tego specyfiku jest jaka kolwiek różnica w skuteczności hamulcy? czy to tzw "pic na wodę"
_________________ Wszystko się zmienia gdy wozi Cie Renia
Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-10-23, 08:37
HIRO napisał/a:
jak już jesteśmy przy zbiorniczku płynu hamulcowego to czy któryś z szanownych użytkowników zastosował "ulepszony" płyn hamulcowy oferowany np na Allegro? Czy po zastosowaniu tego specyfiku jest jaka kolwiek różnica w skuteczności hamulcy? czy to tzw "pic na wodę"
Ja zmienilem płyn na ATE typ 200, ma podwyzszona temp wrzenia. Jak wiadomo przy ekstremalnych hamowaniach, przy wysokich temp z płynu wydziela sie powietrze.
Gazy są ściśliwe, przez co wciskasz hamulec i sprężasz powietrze a hamulca nie ma
Dobre płyny o wysokich temp wrzenia przesuwaja ten moment na tyle wysoko, iż nawet przy ostrej cywilnej jeździe nie występuje problem z hamowaniem.
Moj temat zmiany hamulców (KLIK ) pokazuje jak bardzo zmieniła się charakterystyka hamowania, natomiast jaki udział ma w tym płyn? Może jakieś 10 procent
Jak zalejesz wodę zamiast płynu to też będzie hamować, ale chodzi tu także o właściwości smarujące. No i przede wszystkim starzenie płynu, mało kto o tym pamięta i wymienia go.
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-10-23, 21:34
HIRO, nie wiem o jakim "ulepszeniu" piszesz, ale ja bym nie ryzykował do układu naszych samochodów wlewać nic ponad DOT 5
Jak coś, to polecam internet. Jest sporo na ten temat.
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2011-10-23, 21:51
Co oznacza "lepszy płyn" ? Odsyłam do google, bo jest tam tego sporo i ostrzegam, że spam w każdym temacie będę stanowczo eliminował
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ silnika: N7U Pomógł: 6 razy Wiek: 54 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2011-10-24, 07:35
Wydaje mi się jednak, że rozpoczynając walkę o poprawę jakości hamowania zacząłbym od zakupienia lepszych (może nacinanych) tarcz oraz zacisków i klocków. Nie sądzę żeby w normalnym ruchu miejskim płyn potrzebował wyższej temperatury wrzenia. Oczywiście wymiana tarcz to wyższe koszty niż zalanie płynu ale cierp ciało jak żeś chciało.
Należy wziąć też pod uwagę, że auto ma ABS i bez względu na jakość hamulców nie stanie w miejscu.
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Wysłany: 2011-10-25, 01:36
Płyn klasy DOT-4 jaki jest zalecany do naszych aut, ewentualnie góra DOT-5 spełni Twoje oczekiwania Warto pamiętać o tym, że płyn hamulcowy jest higroskopijny i jego okresowa wymiana jest bardziej przydatna układowi, niż zalanie układu wynalazkiem chwalonym jako coś lepszego