Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozważania nad wyższością diesla nad benzyniakiem
Autor Wiadomość
szymon503 
Pisarz

Safrane ph: II
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wysłany: 2012-01-17, 21:48    

E tam Diesel to Diesel, oszczędna jazda, wysoki moment nisko i gwizd turbinki to jest to :) Prawda jest jedna - Dieslem to się naprawdę jeździ a benzyną będziesz "stał", bo spalanie Cie zje, a tak naprawdę gaz jest dobry do kuchenek :) Jak już miałbym brać to 2.0 w jakimś dobrym gazie typu BRC, jeśli chodziło by to wszystko idealnie to może bym się przekonał... Ale zawsze coś jest, a to obrotów nie trzyma, a to gaśnie, to za dużo pali, przerywa itd itd. można tak wymieniać... Dlatego wybrałem Diesla i jestem zadowolony, ale 2.0 nie jest złe. W 2.5 coś się podobno działo z półosiami, a 3.0 to automat to odpada na starcie.

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2012-01-17, 21:59    

szymon503 napisał/a:
E tam Diesel to Diesel, oszczędna jazda, wysoki moment nisko i gwizd turbinki to jest to :) Prawda jest jedna - Dieslem to się naprawdę jeździ a benzyną będziesz "stał", bo spalanie Cie zje, a tak naprawdę gaz jest dobry do kuchenek :) Jak już miałbym brać to 2.0 w jakimś dobrym gazie typu BRC, jeśli chodziło by to wszystko idealnie to może bym się przekonał... Ale zawsze coś jest, a to obrotów nie trzyma, a to gaśnie, to za dużo pali, przerywa itd itd. można tak wymieniać... Dlatego wybrałem Diesla i jestem zadowolony, ale 2.0 nie jest złe. W 2.5 coś się podobno działo z półosiami, a 3.0 to automat to odpada na starcie.

A ja używam gum Durexa, bo słyszałem ze unimil lubi pękać :)

Brednie wszystko.

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2012-01-18, 00:47    

Offtop się zrobił, pewnie to administracja wydzieli ;) Dla mnie, diesel jest dla tych, którzy lubią diesla - trochę ciężko mi uwierzyć, że silnik słabszy od mojego o jedną trzecią, jest w stanie dać tyle przyjemności z jazdy (i takie efekty), co mój. Jeżdżę na benzynie, tanio nie jest - zwłaszcza, że 90% po mieście - ale na diesla bym się przesiadać nie chciał. I tyle.

chocapic 
Pisarz

Safrane ph: phase I x 2
Rocznik: 1996 i 95
Pojemność: 2.5 x 2
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B548
Wysłany: 2012-01-18, 16:23    

Wiadomo każdy będzie zachwalał to co ma :) Ja mógłbym jeździć dieslem i benzyną :zdziwko:

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2012-01-18, 19:34    

Wcale nie, ja mam Diesla ale i mam samochód w benzynie (poj. 1.8) i z własnego doświadczenia wiem że Dieslem się więcej jeździ bo mniej pali i jazda jest tańsza nawet przy tej cenie ropy. Diesla kupuje się po to aby jeździć na co dzień a nie od czasu do czasu. Nawet wśród znajomych widać że kto ma Diesla to jeździ, robi roczne przebiegi znacznie wyższe niż ten co ma benzynę, a i w trasie więcej Dieselkami jeżdżą. Wystarczy spojrzeć na ogłoszenia, widać że Diesle mają większe przebiegi. Generalnie to ja po prostu cenię takie cechy Diesla jak niskie spalanie, wysoka sprawność, większa wytrzymałość, niezawodność (mówię o Dieslach z epoki Safrane) i inne. Nie jestem tu jakimś przeciwnikiem benzyniaków, ale podchodzę do sprawy czysto ekonomicznie, bo tylko nieliczni posiadają auta w benzynie i wiedzą że tani nie jest, większość aut jest zagazowanych.
Tak naprawdę to jakby policzyć koszty instalacji, przeglądów, regulacji itd to wcale nie jest tak różowo, a i benzynkę trzeba tankować do odpalania. A gaz jak to gaz często sprawia kłopoty, wiem z doświadczenia, mnóstwo ludzi przyjeżdża z różnymi problemami. Fakt faktem często są one związane z niewłaściwą eksploatacją, niedbalstwem a także niefachowym montażem instalacji. No ale problemy są i to często denerwujące, np jak gaśnie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania (klasyka).
Wcześniej jeździłem benzyniakami ale tak naprawdę po przesiadce na Diesla naprawdę zacząłem dużo jeździć i jazda ta jest tańsza co można odczuć. Także jak już gaz w Safranie to w 2.0 bo one dobrze tolerują instalację to wiem napewno, ale wtedy wchodzi w grę tylko własnoręczny montaż. Niestety większość zakładów odwala fuchę.
Także mówię podejście do tematu jest czysto ekonomiczne, a nie chwalę to co mam bo z doświadczenia wiem że diesel wychodzi taniej, a przeciwnikiem benzyniaka nie jestem. Wiadomo benzyniaki zwłaszcza te w układzie V to super kultura pracy i może moc (chociaż są takie Diesle że w tyle zostawiają naprawdę mocne benzyny) no ale niech będzie.
Każdy ma prawo do własnej opinii ale już wielu wiernych fanów benzyny zmieniło zdanie i naprawdę ludzie potem sobie chwalą to przejście z benzyniaka na Diesla.
Dobrze że jest to forum i że temat został przeniesiony do Wolnej strefy, dzięki temu można posłuchać opinii innych, bo nie ma to jak szczera opinia ludzi którzy osobiście użytkują Safranki zarówno benzyniaki (te z lpg także) jak i dieselki. I tak jak już mówiłem temat nie jest skierowany przeciwko benzyniakom, po prostu niech każdy zainteresowany wyrazi swoją opinie, a na pewno wszyscy na tym skorzystają i wyniosą coś z tego.

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2012-01-18, 19:47    

Podsumuję w kilku słowach: z Twoim poprzednim postem nie zgadzałem się zupełnie.
W tym napisałeś to rozsądniej, choć także nie zgadzam się do końca :)

Zbyt mocno wywyższasz diesla nad benzyniaki. Tak jak napisałeś - jak ktoś ma problemy z LPG, to tylko dlatego że ktoś spierdzielił montaż i regulacje. A że są diesle szybsze od benzyn? Nie sądzę, chyba że porównujesz nowe diesle do starych benzyniaków.

To tak z grubsza ;)

chocapic 
Pisarz

Safrane ph: phase I x 2
Rocznik: 1996 i 95
Pojemność: 2.5 x 2
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B548
Wysłany: 2012-01-18, 20:28    

Gdybym miał wybierać między benzyną a dieslem starszych konstrukcji, zdecydowanie wolałbym diesla. Ale już nowego auta z takim motorem na pewno bym nie kupił. Te wszystkie filtry cząstek stałych, ich wysilenie to same kłopoty <_< ;)

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2012-01-18, 20:40    

A to fakt, w przypadku nowych Diesli mam zupełnie inne zdanie. Wolę starą benzynę niż nowego Diesla :) nowe Diesle to masakra i tyle, wtedy żadna ekonomia nie ma racji bo co Ci z tego że mniej spali jak dołożysz w częściach. Ogólnie to nowe auta nie są nic warte, bo za ich produkcję wzięli się księgowi a nie inżynierowie ale to już druga sprawa.

chrisfox 
Starszy pisarz
nudziarz, spamer

Safrane ph: VelSatis ph II
Rocznik: 2005
Pojemność: 3,5 V6
Wersja wyposażenia: Initiale
Typ pojazdu: BJ0V
Wysłany: 2012-01-18, 21:45    

A ja się tylko nieśmiało ustosunkuję do kwestii: "diesel-jeździ, benzyna-stoi". Nie wszyscy tak mają. Samochód jest do jeżdżenia - i jeśli potrzebuję, jeżdżę nim. Gdybym miał diesla, albo założony gaz, robiłbym dokładnie tyle kilometrów, ile robię. I nie wynika to wcale z faktu, że mam za wiele kasy - tak jest i już ;)

A przyjemność z takim sporym benzynowym silniczkiem, jednak trochę większa. Gdyby mnie było stać, pewnie bym sobie sprawił trójkę, ale to już po mieście troszkę za dużo.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2012-01-18, 22:51    

Jedno jest pewne :) przy zagazowanym benzynowcu miło się ogląda dystrybutor tankując i miło się słyszy "dzień dobry 80zł poproszę" :rotfl:

http://bagaznikidoauta.pl/

Odpowiedz do tematu