Moja Safi ostatnio nie domaga, coś dziwnie zgrzyta w tempie obrotów silnika, co prawda nie mam ostatnio ani chwili wytchnienia (praca, praca i jeszcze raz p...) i dlatego też Safranka odpoczywa a dobijam Violkę, nie miej jednak mam pewne przypuszczenia:
- któreś łożysko (alternator, wspomaganie, bądź sprężarka klimy), trochę się łudzę, że to to.....
- rozrząd (dziwnie szarpie, czasami strzeli w rurę, raczej częściej niż czasami brak mocy) a ten zgrzyt to może ocierac łańcuch o obudowę (identyczne objawy miałem kiedyś w Mancie). Być może napinacz dał ciała, albo czort wie co jeszcze. Przebieg 300 tkm.
I teraz moje pytania do kolegów:
- Czy jest jakas prosta metoda na sprawdzenie rozrządu?
- Gdzie można zakupić komplet i czy potrzeba od razu komplet? Na stronach IC nie ma nic.
Za chwilkę piersza wolna sobota od 2 m-cy, więc może bym troszku pogrzebał.
Safrane ph: ph1
Rocznik: 1993
Pojemność: 3.0 V6 12v
Wersja wyposażenia: RT z wypasem ;) Pomógł: 2 razy Wiek: 44 Dołączył: 22 Sty 2009 Posty: 120 Skąd: opolskie
Wysłany: 2012-03-08, 18:06
Poszukaj do 605 ten sam silnik siedział ja u siebie dorwałem silnik z symbolicznym przebiegiem i z niego przekładałem profilaktycznie. Co do łożysk masz jeszcze dwie rolki napinające paski.