Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 320 Skąd: Kędzierzyn Koźle
Wysłany: 2012-03-26, 18:53 Rolka napinajaca pasek wieloklinowy - jak rozebrac?
Witam,
Mam pytanko czy ktos moze rozbieral rolke napinajaca pasek wieloklinowy?
Drugie pytanie, czy miejsce laczenie rolki z lapa powinno tak wygladac?
Czy w lapie powinno byc wyciecie, tak samo w tej dziwnej srubie mocujacej?
[ Dodano: 2012-03-26, 20:27 ]
Ja pierdziele sama rolka drozsza niz caly kompletny rozrzad I to jeszcze udalo sie znalezc najtansza opcje
Cakes, na pierwszym zdjęciu to mi wygląda na imbus. Pewnie odkręcisz rolkę od łapy, prasą wypchniesz łożysko, dokupisz identyczne za ca 10 złoszy i złożysz do kupy.
Typ silnika: J7T Pomógł: 3 razy Wiek: 39 Dołączył: 24 Sty 2010 Posty: 320 Skąd: Kędzierzyn Koźle
Wysłany: 2012-03-29, 15:57
Cytat:
Cakes, na pierwszym zdjęciu to mi wygląda na imbus. Pewnie odkręcisz rolkę od łapy, prasą wypchniesz łożysko, dokupisz identyczne za ca 10 złoszy i złożysz do kupy.
Do tego to i sam doszedlem
Okazalo sie, ze z drugiej strony jest zgrzana nakretka od gwintowanej tuleji, ktora wchodzi miedzy lozysko. Jak probowalem odkrecic imbusa, to nakretka sie odczepila od tej tuleji i pupa. Trzeba bylo ja dospawac (bo innaczej nie idzie jej zlapac, nakretka jest stozkowata i w dodatku z jednej strony jak widac na zdjeciu z frezem pod lape rolki). Odkrecilem juz lape od rolki i mialem sie brac za lozysko.
Jednak akurat dostalem telefon, ze dostane cala nowiuska rolke, razem z kompletnym rozrzadem (rolka+napinacz) i wszystkimi paskami za 300zl.
Jutro jednak jeszcze postaram sie wybic to lozysko i zobacze czy w ogole dostane to lozysko (podobno bardzo ciezko je dostac).
Wysłany: 2012-04-04, 16:57
Mauer napisał/a:
Cakes napisał/a:
(podobno bardzo ciezko je dostac).
Też tak słyszałem dopooki swojego nie rozebrałem
Niestety tego lozyska nie mozna dostac. Lozyska jest specjalnie wytaczane w srodku.
Z jednej strony ma wieksze wglebienie dla sruby mocujacej, z drugiej mniejsze dla trzpienia mocujacego z lapy.
Zostaje dotoczenie tuleji redukcyjnej lub zakup kompletnej rolki napinajacej....
Gdyby nie to ze zalezy mi na klimatyzacji i chce ja przerobic na R134a, to byl olal rolke i zmienil tylko pasek na krotszy i spial wszystko z pominieciem kompresora klimatyzacji...
Jednak akurat dostalem telefon, ze dostane cala nowiuska rolke, razem z kompletnym rozrzadem (rolka+napinacz) i wszystkimi paskami za 300zl.
Cakes napisał/a:
byl olal rolke i zmienil tylko pasek na krotszy i spial wszystko z pominieciem kompresora klimatyzacji...
To dostaleś t rolkę czy nie?
Cakes napisał/a:
Z jednej strony ma wieksze wglebienie dla sruby mocujacej, z drugiej mniejsze dla trzpienia mocujacego z lapy.
Ciężko mi to sobie wyobrazić, najlepiej rozbierz i pokaż zdjęcie a najlepiej zwymiaruj
Cakes, ludze ludzi naprawiają, a tu tylko rolka od reno
[ Dodano: 2012-04-07, 08:07 ] Cakes, na jednym z tych zdjęć dość dobrze widać symbole (29....), spisz cały ten symbol, mamy w Płocku super hurtownię z łożyskami
Wysłany: 2012-04-07, 21:41
Kumpel wlasnie sie pomylil Myslalem ze zestaw bedzie za 300zl (bralem bez zastanowienia), a poznie sprawdzil dokladnie i okazalo sie ze 300zl to sama rolka napinajaca bedzie kosztowac.
Lozyska nie ma zadnych symboli.
Jedyne co na nim jest to:
Z jednej strony gdzie jest mniejsze wglebienie: INA 04 29 PE
Z drugiej strony gdzie jest wieksze wglebienie: INA 04 32PE
Jutro postaram sie wrzucic dobre foto. Z wymiarowaniem bedzie ciezej, bo suwmiarka jest w garazu, ale postaram sie pi razy oko zwymiarowac
Tak jak pisales wczesniej z jednej strony jest 32mm z drugiej 29mm. Z obu strony jest zrobione wglebienie.
Dla wyjasnienia. Na jednym zdjeciu widac lape napinacza. Sruba, ktora tam jest zostala przyspawana z racji tego, ze nie mozna bylo odkrecic rolki z lozyskiem.
[ Dodano: 2012-04-09, 17:39 ]
Po za tym, na lozysku nie ma zadnych numerow seryjnych.
Zrobilem rowniez zdjecie nowego lozyska, do ktorego bede chcial dorobic tuleje, ktora wprasuje do srodka, jezeli Mauer nie znajdzie mi takiego samego