Safrane ph: 1
Rocznik: 1995/1996
Pojemność: 2.1Dt
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B546
Typ silnika: J8S 76
Wysłany: 2012-05-07, 19:51 Zerwana linka hamulca postojowego
Witam
Dziś rano szarpnąłem za ręczny i niestety linka strzeliła. Od spodu auta z lewej strony wisi chyba właśnie ta linka. Moja wersja to 2.1 Dt, hamulce tarczowe z Abs. Pytanie czy tam idą dwie osobne linki na obydwa koła? Jeśli tak, to czy wymieniać od razu dwie? (w przypadku gdy jedna nowa druga stara, ta druga podobno potrafi strzelić). Znalazłem, wstępnie taką linkę, czy to o taką chodzi?:
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2012-05-08, 00:11
maestro napisał/a:
Od lewarka idzie jedna, łączą sie mniej wiecej na środku pomiędzy kołami. Obadaj gdzie i co strzeliło
Eureka Obadaj co i gdzie , zanim mnie coś strzeli, gdy czytam takie podpowiedzi, które nic nie wnoszą, a jedynie nabijają licznik
Tak to wygląda na rysunku
Jest różnica, pomiędzy lewa a prawą linką (długość) i zapewne będzie to ta opcja "wyżej", nie bezpośrednio wychodząca do lewego koła.
Regulacja linek jest na nakrętkach osobno na każde koło i zazwyczaj awaria następuje, gdy pancerz jest przełamany. Sprawdź więc stan drugiego. Nie ma konieczności wymiany wszystkich trzech i ja bym ewentualnie wymienił dwie boczne.
Zerknij, bo zazwyczaj przerdzewieniu ulegają obejmy trzymające je do tylnego zwieszenia i w tych miejscach następują przełamania pancerza.
Kupując zamiennik nie będziesz miał na prawej sprężynującego elementu mocowanego do drążka, który jest w oryginale, a podwiesza linkę - to w niczym nie przeszkadza.
Safrane ph: 1
Rocznik: 1995/1996
Pojemność: 2.1Dt
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B546
Typ silnika: J8S 76
Wysłany: 2012-05-09, 19:54
Jutro wjadę na kanał i sprawdzę dokładnie żeby dwa razy do sklepu nie jeździć. Na wszelki wypadek wymienię od razu lewą i prawą. Dzięki za pomoc! Pozdrawiam
[ Dodano: 2012-05-15, 16:43 ]
Linki kupione, za dwie 100zł w Focie po rabacie także tragedii nie ma, w piątek wymieniam