Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiary lewej półosi do Ph2 2.5 automat ??
Autor Wiadomość
Jordan 
Klubowicz

Safrane ph: II
Rocznik: 1996
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: nie pamiętam
Wysłany: 2012-05-22, 22:47    Wymiary lewej półosi do Ph2 2.5 automat ??

Witam

Poszukuje jakiś wymiarów lewej półosi do PhII 2,5 ze skrzynią automatyczną. Podejrzewam, że półoś będzie inna niż w skrzyni manualnej. No chyba, że są takie same? Nie chciałbym kupić złej i dowiedzieć się po rozłożeniu auta.

Czy ktoś ma jakieś wymiary, rys. techniczny, ewentualnie jakieś oznaczenie po którym można by coś zidentyfikować?

Pozdrawiam

arek 
Administrator
dozorca ;)

Rocznik: 11/96
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2012-05-22, 23:29    

Podawałem już gdzieś na forum wymiary. Lewa i prawa jest taka sama w manualu, jak i w automacie. Trzeba poszukać :)

michalkrk 
Pisarz

Rocznik: 1999
Wersja wyposażenia: RXE
Wysłany: 2012-05-23, 08:05    

Sam mam lewą półoś od automata. Jest identyczna jak w manualu.

Jordan 
Klubowicz

Wysłany: 2012-05-23, 08:54    

arek napisał/a:
Podawałem już gdzieś na forum wymiary. Lewa i prawa jest taka sama w manualu, jak i w automacie. Trzeba poszukać :)

Witam

Wiem, że gdzieś podawałeś i nawet to czytałem ale pisałeś również, że są różnice między silnikiem 2.0 a 2.5. Sprzedawca który oferuje mi półośkę sprawdzał w katalogu i mówił że lewa jest taka sama w obu silnikach. Mam rysunek techniczny niby tej półośki którą sprzedaje:

Nie chce kupować czegoś co nie będzie pasować tym bardziej, że w mojej pracy nie mogę sobie pozwolić na dłuższe odstawienie auta. Chciałbym za jednym zamachem ją wymienić i mieć spokój.

Pozdrawiam

Paweł s51 
Użytkownik

Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20V
Wersja wyposażenia: 2.5
Wysłany: 2012-05-23, 21:08    

Ze szczerego serca odradzam. Sam kupiłem u niego prawą i jest lipa. Po kilku miesiącach i niewielu kilometrach przeguby miały już bardzo duży luz. Na domiar złego w mojej posypało się łożysko i skończyło się na holowaniu. Reklamacja trwa około miesiąca i jak do tej pory cisza. Lepiej będzie poszukać oryginału w dobrym stanie i spróbować coś poskładać.
Ostatnio zmieniony przez Paweł s51 2012-05-23, 21:11, w całości zmieniany 1 raz  

Jordan 
Klubowicz

Wysłany: 2012-05-23, 21:15    

Paweł s51 napisał/a:
Ze szczerego serca odradzam.

No to mnie zdołowałeś. Ja od roku szukam lewej półośki, w miedzy czasie zrobiłem już około 40tyś km. Na początku czasami słyszałem pukanie a teraz prawie cały czas stuka więc coraz bardziej obawiam się tak jeździć i chce to zrobić. Niestety nawet używki nie pojawiają się na allegro, przeważnie do diesla lub PhI.

Nie wiem czy ktoś jeszcze z forum je kupował, może po prostu miałeś pecha.

Pozdrawiam

michalkrk 
Pisarz

Rocznik: 1999
Wersja wyposażenia: RXE
Wysłany: 2012-05-23, 21:21    

Czy to są może półosie firmy Expert Line? Sam się nad taką zastanawiałem ale zniechęciła mnie cena - 530 zł u tego sprzedawcy (cena szok bo prawa jest tańsza u niego chyba za 350). Jak się orientowałem to w Krakowie jakieś chińczyki w granicach 500 zł były osiągalne. Coś lepszego np. Metelli to już koszt ponad 800 zł, cen półosi innych firm nie pamiętam.

Jordan 
Klubowicz

Wysłany: 2012-05-23, 21:27    

michalkrk napisał/a:
Czy to są może półosie firmy Expert Line?

Tak, to są półośki tej firmy. Facet ma je na allegro po 315zł za lewą i 399zł za prawą, ale pamiętam że kiedyś miał drożej. Chciałem wtedy kupić ale wszystkie się sprzedały.

Paweł s51 
Użytkownik

Rocznik: 1997
Pojemność: 2.5 20V
Wersja wyposażenia: 2.5
Wysłany: 2012-05-24, 08:38    

On pisze że to expert line a przysyła w czerwonym opakowaniu z napisem driveshafts (półosie) i naklejką do jakiego to auta. Totalna chińszczyzna. Wieczorem mogę wrzucić zdjęcia tej mojej. Po około 9 miesiącach była totalnie pordzewiała(to akurat mało ważne) i przegub zewnętrzny miał bardzo duży luz wzdłużny. Niby nie było jakichś wibracji ale to kwestia czasu. Ja za prawą zapłaciłem 400 zł i bardzo żałuje. Mam nadzieję że uznają reklamację. Naprawdę nie ma sensu tego kupować, też sobie myślałem mało jeżdżę to wytrzyma a jednak nie.

Moja rada to kupić używkę oryginał bez luzów. Może być od 2.0 ph2 bo przeguby są te same, różnica jest jedynie w długości wałka. Można sobie to poprzekładać, wszystko jest rozbieralne. Napewno dłużej wytrzyma niż te chińskie badziewie.
Ostatnio zmieniony przez Paweł s51 2012-05-24, 08:42, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu