Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana rozrządu 2.2 dT
Autor Wiadomość
szymon503 
Pisarz

Safrane ph: II
Rocznik: 1997
Pojemność: 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Alizee
Typ silnika: G8T760
Wysłany: 2012-05-17, 21:44    Wymiana rozrządu 2.2 dT

Witam niedawno zakupiłem zestaw rozrządu (INA) do swojej Safi i wkrótce będę zabierał się za jego wymianę. Rozrząd będę wymieniał razem z pompą i tutaj mam dylemat, mianowicie jaką pompę wybrać ? Co polecacie ? Myślałem o Ruvillu, ale sam nie wiem. Powiedzcie na co jeszcze zwrócić uwagę przy wymianie rozrządu, co robić od razu. Czy zmieniać uszczelniacze na wałku rozrządu i wale korbowym, nawet jak będą ok (profilaktycznie), czy lepiej zostawić tak jak zrobiła fabryka ??? Co wy na to ?? Jeśli macie jakieś wskazówki odnośnie samej wymiany to chętnie posłucham. Chce to zrobić samemu tak jak należy porządnie, dla siebie nie na sprzedaż. Z tego co wiem zestawy INA cieszą się bardzo dobrą opinią, dlatego taki wybrałem, tylko co z pompą, chcę żeby ona wytrzymała te książkowe 120 tys. i by auto służyło mi przez ten czas bezawaryjnie.

kim 
Forumowicz

Safrane ph: safrane II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2,2 td
Wersja wyposażenia: pełna wersja
Wysłany: 2012-05-22, 20:09    

Pierwsza rzecz nie 120 a80 tyś.moja rada pompe wody wymieniaj za każdą wymianą rozrządu [teoretycznie powinna wytrzymać co drugą wymiane ale..]reuvill z tego co pamiętam to kanadyjczyk -nie jest zły -uszczelniaczy nie dotykaj jeśli nie puszczają ---jak wyjmiesz pompe to wyczyść gniazdo gdzie chodzi wirnik pompy [lubi się tam zbierać syf -nalot] dostęp marny ja robiłem to na wyjętym motorze-przy okazji sprawdż wszytkie rolki paska pk --i na koniec moja rada przy 60 tys.zaczynaj myśleć o wymianie rozrządu a przy 80 wymieniaj -praktykuje to od kilkunastu lat i nigdy nie miałem niemiłych niespodzianek acha z tego co pamiętam pompa wody nie ma uszczelki [daj na silikon temperaturowy]

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2012-05-23, 21:28    

Dzięki za radę, chyba kupię Ruvilla, bo podobno zdarza się że SKF wkłada do pudełka to samo co Ruville a jest 50zł droższy, więc bezsensu płacić 50zł za pudełko. To że rozrząd razem z pompą to jasna sprawa. Fakt faktem te 120 tys. tak jak sugeruje Renault to faktycznie trochę dużo, lepiej zrobić wcześniej tak jak mówisz przy 80 tys. dla świętego spokoju. Razem z rozrządem wymienię również termostat bo też pewnie oryginalny no i rzecz jasna płyn chłodzący. Jeśli uszczelniacze będą ok to zostawię. Powiedz mi jeszcze czy przy wymianie dysponowałeś blokadą wału korbowego, czy wymieniałeś bez tego ??? W sumie ja wiem czy tak łatwo obrócić taki wał przy zakładaniu paska, przecież to nie skuter o pojemności 50 ccm.

krzysiek 
Klubowicz

Safrane ph: phase 2
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2012-05-23, 21:50    

Też czeka mnie w najbliższym czasie wymiana rozrządu w 2.2 dt i dołączam się do pytania kolegi, na jakie niespodzianki można liczyć i czy da rade to zrobić bez blokad ?

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2012-05-23, 22:41    

szymon503 napisał/a:
To że rozrząd razem z pompą to jasna sprawa. Fakt faktem te 120 tys. tak jak sugeruje Renault to faktycznie trochę dużo, lepiej zrobić wcześniej tak jak mówisz przy 80 tys.

Po zakupie swojej szafy okazało się, że jako pierwszy wymieniałem rozrząd w tym aucie a na cyferblacie było 138kkm. Nie wiadomo tylko czy to szczęście czy faktycznie oryginalne części jakie fabryka dała są tak trwałe. Ale jak zawsze lepiej dmuchać na zimne.

Blokada być musi :) pacząc od przodu auta blokadę wsuwamy po prawej stronie silnika, niespodzianek nie zaznaliśmy z mechaniorem przy wymianie. Najlepiej robić to na wyciągniętym silniku ale i bez tego da radę choć ciasnawo jest.

http://bagaznikidoauta.pl/

kim 
Forumowicz

Safrane ph: safrane II
Rocznik: 1999
Pojemność: 2,2 td
Wersja wyposażenia: pełna wersja
Wysłany: 2012-05-24, 22:48    

jasne że da bez blokady przed zdjęciem starego paska zobacz czy jest ustawiony na znakach jeśli nie to zrobić znaki farbą po założeniu paska przekręcić przynajmniej jeden pełen cykl wałem i zobaczyć czy znaki się pokryją[albo znaki farbą]-nieraz po założeniu paska i zluzowaniu napinacza pasek lubi się cofnąć o jeden ząbek nie zawsze ale warto sprawdzić -dlatego przekręcić wałem ręcznie

szymon503 
Pisarz

Wysłany: 2012-05-27, 08:32    

Słyszałem, że zamiast silikonu do uszczelnienia pompy można zastosować coś znacznie lepszego. Jest taka pasta Elringa Dirko podobno bardzo dobra rzecz, stosował ktoś kiedyś coś takiego ???
http://allegro.pl/masa-us...2350163011.html

chicken19 
Starszy pisarz

Safrane ph: 1
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.1DT
Wersja wyposażenia: RT
Wysłany: 2012-05-27, 13:32    

Ja bym jednak uszczelniacze wymienił.Niech Ci jeden puści i co rozbierzesz jeszcze raz?Jak olej zapaskudzi pasek to będziesz go mógł wyrzucić do śmietnika.Koszt uszczelniaczy jest niewielki

Odpowiedz do tematu