Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Safrane 3.0 v6 kilka dolegliwości, prośba o porady(pomoc)
Autor Wiadomość
domin00 
Użytkownik

Safrane ph: II
Rocznik: 1997
Pojemność: 3.0 V6
Wersja wyposażenia: Initiale Paris
Typ silnika: Z7X740
Wysłany: 2013-02-04, 18:22    Safrane 3.0 v6 kilka dolegliwości, prośba o porady(pomoc)

Witam serdecznie,
jest to moja pierwsza aktywność na tym forum :)

a teraz do sedna. Jest to moja druga safi i pierwsza z którą mam kilka małych ale drażniącyh problemów(tamta 2.2si).
Pierwsza sprawa, to problem z mocą. Auto jest mułowate, do tego dość głośne klekotanie wtrysków i podczas dodawanie gazu na luzie, czy przy ruszaniu z miejsca silnik tak jakby nie chciał wchodzić na obroty(albo palił na 4 garki) zawaha się trochę i dopiero jak przekroczy 1700obr/min zaczyna normalnie kręcić ale nadal jest słaby.

Druga sprawa szyby grzeją jakby chciały, a nie mogły... fotele nie grzeją mimo, iż jest przejście przez maty grzewcze i pali się kontrolka.

Trzecia dolegliwość to jak stoję na światłach, to po chwili tak jakby silnik dostawał dużego obciążenia(co da się usłyszeć-twardsza praca)... silnik zwiększa obroty i czuć drgania.

Ostatnia sprawa to coś z napięciem, bo na wolnych obrotach lampy przygasają...

Jeżeli ktoś jest w stanie mi dać podpowiedź lub w jakiś sposób się wypowiedzieć, to zapraszam do dyskusji ;)

patrys4891 
Pisarz

Safrane ph: brak
Rocznik: brak
Pojemność: brak
Wersja wyposażenia: brak
Wysłany: 2013-02-04, 21:56    

domin00 napisał/a:
podczas dodawanie gazu na luzie, czy przy ruszaniu z miejsca silnik tak jakby nie chciał wchodzić na obroty(albo palił na 4 garki) zawaha się trochę i dopiero jak przekroczy 1700obr/min zaczyna normalnie kręcić ale nadal jest słaby.

Mi by pasowało to do objawu starych kabli WN.

Pozostałe objawy wydaje mi się że mogą mieć jakiś wspólny mianownik. Zainteresował bym się alternatorem najpierw.

domin00 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-04, 23:04    

Korzystając z faktu, że jest ciemno odpalę motor i zroszę wodą trochę po kablach WN, jak się zrobi dyskoteka to wiem gdzie leży wina :D
jutro jeszcze sprawdzę napięcie na alternatorze.

Swoją drogą w trybie serwisowym wyświetla mi błędy 'b' 't' i 'h' i temperaturę oleju podaje -40stopni celsjusza :o

[ Dodano: 2013-02-04, 23:43 ]
kable nie iskrzą ani nie kopią po łapach, a objechałem je po całej długości... jedyne co to jeszcze je przemierzyć czy nie mają gdzieś przerwy pod izolacją... martwi mnie ta głośna praca wtryskiwaczy, mimo wymiany filterków i czyszczenia (chyba że ten typ tak ma) sprawdzę ten alternator jeszcze, bo coś z tym prądem nie tak (chociaż aku nie wykazuje objawów nie-ładowania) w sumie to wycieraczki też mi chodzą jakby nie miały mocy, a przy szybkiej jeździe to ledwie kręcą :zdegustowany:

Dariusz1987 
Użytkownik

Rocznik: 1999
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: 2.2dT
Wysłany: 2013-02-04, 23:53    

Na początek proponuję sprawdzić świece jak wyglądają, na drugi front polecam sprawdzenie alternatora jak wygląda ładowanie i przy okazji czy nie popiskuje ci pasek ?
Jeśli nie zaobserwujesz żadnych niepokojących objawów odnośnie świec, to zacznij sprawdzać czujniku być może któryś jeszcze przekłamuje tak jak ten o którym już wspomniałeś.

Cakes 
Klubowicz
Sajt Destraktor :D

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T
Wysłany: 2013-02-04, 23:58    

Jeżeli piszesz, że elementy elektryczne tracą "moc", to może coś nie tak z masą?
Może masa zaczyna Ci padać? Sugeruje tak po licznych dziwnych objawach, które pojawiają się w safrankach z powodu właśnie masy.

блог

domin00 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-05, 00:12    

masę sprawdzałem, czy nie powstał nalot między kablem, a karoserią, poza tym dołożyłem drugą plecionkę między budą, a silnikiem, jednak ani to, ani to nie wpłynęło pozytywnie...

zapomniałem napisać, że gdy jest nagrzana(tylko wtedy) czasami jak chce odpalić samochód, to rozrusznik nie chce zakręcić, natomiast przy drugim przekręceniu stacyjki rozruch kręci normalnie...

[ Dodano: 2013-02-05, 00:17 ]
do Dariusz:
świece wymieniane niedawno, kupione takie jak zaleca producent tj. EYQUEM RFC 58 LS3
tak jak mówisz, sprawdzę alternator, a potem czujniki. Swoją drogą nie wiem jaki wpływ może mieć defekt czujnika temp. oleju... trzeba będzie wymienić i zobaczyć co to da

Dariusz1987 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-05, 14:23    

Czujniki mają bardzo duży wpływ na pracę silnika, błędne odczyty np. temperatury cieczy chłodzącej mogą powodować zalewanie silnika przez złe dobranie mieszanki paliwowo powietrznej, a co do pracy rozrusznika to proponuję sprawdzanie zacząć od przekaźnika.
Co do świec to nie chodziło mi o ich wymianę tylko o sprawdzenie ich stanu wizualnego, dzięki nim można ocenić jak przebiega proces spalania mieszanki paliwowo powietrznej.

domin00 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-05, 15:00    

Świece wygladaja w porzadku, leciutki szarawo-brązowy więc wydaje sie być git. A co do przekaznika, to on jest w skrzynce pod maska? Czy w kabinie?

Dariusz1987 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-05, 22:41    

W safranach z automatyczna skrzynią sygnał za stacyjki idzie przez przekaźnik oznaczony jako 232
Czy tak jest w każdej tego nie wiem podobno w skrzyniach manualnych może być bezpośrednio od stacyjki, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne.

domin00 
Użytkownik

Wysłany: 2013-02-06, 19:14    

będę szukał dzisiaj tego przekaźnika i wymienię ten wadliwy czujnik. Pomierzę dodatkowo kable WN i dam znać jak postępy. Nie ma jak wieczorne siedzenie w garażu przy piwku :hyhy:

[ Dodano: 2013-02-07, 16:52 ]
Nie orientujecie się może gdzie w silniku 3.0 v6 12v jest czujnik temp oleju?
Wiem, że 2.2 miała w misce i myślałem, że tu jest tak samo... Czujnik ciśnienia znaleziony ale temperatury niestety :/

[ Dodano: 2013-02-10, 00:36 ]
Kable są ok, alternator również, czujnika temp oleju nie ma w mojej szafie(jest zaślepka) i przekaźnik wymieniłem na nowy. Dalej to samo...

Odpowiedz do tematu