Wysłany: 2013-04-03, 18:51 Hamulce - miękko pod pedałem i syczy
Witam
Dziś jadąc moją safi z pracy musiałem mocniej przyhamować i poczułem jakby pedał zrobił się bardziej miękki i mocniej wpadał. Przy postoju po wciśnięciu troszkę wpada głębiej jak się przytrzyma. Płynu nie ubyło, wszystkie tarcze i klocki wymienione 6 miesięcy temu.
- może miał ktoś podobny przypadek, do tej pory hamulce były brzytwa!
Pozdrawiam Piotr
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2013-04-03, 19:15
Hamulce sprawdzaj na pracującym silniku, bo jest servo, Miękki i zapadający się pedał świadczył by o zapowietrzeniu układu. Układ z ABS odpowietrza się tak samo jak bez ABS.
oczywiście sprawdzałem na odpalonym silniku, jak to możliwe żeby się układ zapowietrzył po 6 misiącach, co do uszczelek to spraszałem pod zbiorniczkiem sucho...
Safrane ph: Była I
Rocznik: Była 1993
Pojemność: Była 2.2Si 12V
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :) Pomógł: 4 razy Wiek: 34 Dołączył: 09 Lis 2010 Posty: 370 Skąd: Lublin/Świdnik
Wysłany: 2013-04-03, 21:38
Wpadający pedał hamulca tak jak koledzy wyżej napisali świadczyłby o zapowietrzeniu, napisałeś że musiałeś mocniej przyhamować, może coś gdzieś puściło i zrobiła się jakaś nieszczelność, tylko że napisałeś także że płynu nie ubywa, jak masz możliwość (jakiś kanał czy coś) to sprawdź sobie przewody hamulcowe i zaciski czy nigdzie nie ma wycieku, może jest na tyle mały że płynu nie ubywa aż tak, tak czy inaczej sprawdzić nie zaszkodzi przed dłuższą jazdą.
[ Dodano: 2013-04-04, 20:58 ]
2 stacje diagnostyczne, 3 mechaników i ...wszystko ok! ogólnie dowiedziałem się że przy ABS pedał przy przytrzymaniu będzie lekko uciekał...
Niedziela wyjazd... obaczymy
Dziękuje i pozdrawiam
piotr
[ Dodano: 2013-04-14, 14:56 ]
Kończąc temat...
Trasa Skierniewice - Dolny Kubin - Bratysława - Zakopane - Sk-ce ok 1550 kilometrów. Hamulce i płyn chłodzący ok. Spalanie przy 5 osobach i pełnym bagażniku 6,3 /100.
PS. Widziałem 2 safrany jedną PH1 pod Krakowem i jedną zieloną PH2 w zakopcu.
Pozdrawiam