Wysłany: 2008-06-04, 21:51 Aktywne zawieszenie - jak to działa?
Jako, że kolega Arek uzmysłowił mnie, że aktywne zawieszenie to nie to samo co pneumatyczne (do tej pory tak myślałem), mam prośbę, abyście wytłumaczyli mi jak to działa w safranach?
Gość [Usunięty]
Wysłany: 2008-06-04, 22:43
Masz parę bajerównp:
- pod pompowanie na zakręcie dzięki czemu sie nie przechyla
-Podniesienie przy podjeździe pod krawężnik
- 3 rodzaje twardości w zależności od prędkości, samo sie przełączające
To tylko z czytania , bo osobiście nie miałem okazji sprawdzić....masz uszkodzone zawiecho i wstawione standardowe
Gość [Usunięty]
Wysłany: 2008-06-04, 23:17
Totek napisał/a:
Masz parę bajerównp:
- pod pompowanie na zakręcie dzięki czemu sie nie przechyla
-Podniesienie przy podjeździe pod krawężnik
- 3 rodzaje twardości w zależności od prędkości, samo sie przełączające
Znam te bajery, chodzi mi o zasadę działania - jak napisałeś "pompowanie" to rozumiem to jako pneumatykę, zgadza się?
Totek napisał/a:
To tylko z czytania , bo osobiście nie miałem okazji sprawdzić....masz uszkodzone zawiecho i wstawione standardowe
Wiem, w piwnicy leżą sobie trzy dobre i czekają aż dokupię brakujący element.
Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740 Pomógł: 19 razy Wiek: 44 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1569 Skąd: Kalisz
Wysłany: 2008-06-05, 08:49
Ktoś kiedyś pisał na allegro jak to wszystko działa, na sprzedaż miał dwie BiTurbo z tym zawieszeniem. Wszystko jest sterowane przez układ kilkunastu czujników, które co chwila badają stan wszystkich podzespołów. Nawet przy ruszaniu czy przy hamowaniu budą jest ustawiana tak żeby nie dochodziło do przechyłów. Pneumatyczne zawieszenie było też montowane w niektórych R25 V6 na tylnej osi. Działało to tylko w jedną stronę i tylko raz mogłeś podnieść tyłek do góry. Jak już napompowałeś amory a chciałbyś żeby było miękko to regulowałeś ciśnienie spuszczając powietrze specjalnym zaworem.
_________________ Gość, Ty i Renia i cały świat się zmienia
System składa się z trzech czujników położenia wahaczy: 2 z tyłu po jednym na amortyzator i jeden z przodu na dwa amory (tu pośrednio przez stabilizator). Do tego dwa czujniki przyspieszenia: pionowego w bagażniku i wzdłużnego pod siedzeniem kierowcy. Następnie czujnik stopnia skręcenia kierownicy zamontowany od spodu kolumny. Komputer sterujący zbiera informacje z tych czujników oraz informację o prędkości i steruje wysokością i twardością zawieszenia poprzez amortyzatory. Każdy amortyzator ma pneumatyczny miech, do którego, niezależnie od innych, poprzez elektrozawór sprężarka tłoczy powietrze podnosząc zawieszenie. Powietrze może być też wypuszczane z miechów prowadząc do obniżenia zawieszenia. Każdy amortyzator posiada po dwa elektrozawory, których kombinacja włączania zmienia ich charakterystykę tłumienia. To chyba tyle.
System podobno niezły. Nie miałem okazji go wypróbować bo poprzedni właściciel go zdemontował (zresztą robił różne dziwne rzeczy z tym samochodem np. zamontował różnej wielkości tarcze hamulcowe przednie – lewa inna, prawa inna, a co za tym idzie różne zaciski!!!). Teraz jestem na etapie powolnego przywracania tego zawieszenia do życia. Jak mi się uda to napiszę.
Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U Pomógł: 6 razy Wiek: 54 Dołączył: 03 Kwi 2008 Posty: 808 Skąd: Świnoujście
Wysłany: 2008-10-24, 08:38
Myślę, że temat w tej postaci powinien się znaleźć w dziale "Mechanika" jest tu parę cennych wskazówek
_________________ Panie, daj mi siłę, do zaakceptowania rzeczy, których nie mogę zmienić,
odwagę do zmiany rzeczy, których nie mogę zaakceptować,
mądrość, abym dobrze ukrył ciała tych którzy mnie dzisiaj wkurzyli.
Gość [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-08, 21:14
WITAM KOLEGÓW.Ja też myśłe po zimie uruchomić aktywne zawieszenie ale już teraz wiem że bedzie to dość trudne.Samo skalibrowanie czujników na stabilizatorach to nie lada wyczyn,auto musi stać na super idealnie równej powierzchni odpowiednie opony ich ciśnienie, pełny zbiornik paliwa uniesione auto na odpowiednią wysokośc.itd itp
Jestem we Francuskim klubie BITURBO znalazłem tam kilka opisów i stąd to wiem.
Mcphersony mam sprawne ale nie znalzłem do tej pory nikogo nawet w Renault kto podejmie się tego ustawienia.Jeżdze na normalnym zawieszeniu
Mysle że do wiosny poznam wszystkie tajniki tego zawieszenia ale coraz bardziej przekonuje sie że jest to droga i uciążliwa sprawa.
Jeszcze jeden bayer przy 210 auto kładzie sie do nawierzchni by zmniejszyć opory ruchu i środek ciężkości
Gość [Usunięty]
Wysłany: 2008-11-08, 21:26
Witam
Jstem kolejnym posiadaczem safrane z nie działającym aktywnym zawieszeniem, z tym
że u mnie nikt z poprzednich włascicieli nic nie przerabiał.
Jestem jeszcze takiej mysli że jest możliwosć naprawy tego układu
Pozdrawiam