Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
2.2 si - uklad wydechowy - nieszczelność.
Autor Wiadomość
Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-08, 17:32    2.2 si - uklad wydechowy - nieszczelność.

posiadam problem - na laczeniu kolektora wydechowego i poczatku wydechu mam nieszczelnosc - jade i dodaje gazu i slysze pierdzenie wlasnie z tego miejsca...

zmieniony jest tlumik srodkowy i koncowy ( katalizator i reszta ) sa oryginalne i sprawne...

sprawdzalem to na postoju - obie sroby sa cale , sprezyny takze wygladaja dobrze - czy tam ma byc jakas uszczelke ?

co dziwne - nie ma tam lacznika elastycznego - tylko zwykla rura idaca do katalizatora - ale wyglada to na oryginala konstrukcje ...

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-08, 20:50    

Możesz kupić pastę do uszczelniania układów wydechowych. Używając jej, musisz rozkręcić łączenie, posmarować pastą i jeżeli nie masz tam zbyt dużej dziury to powinno załatwić sprawę.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2008-12-08, 22:41    

No pastę to bym odradził z racji tego, że na początkach układu wydechowego są największe prężenia powstające w wyniku wypychania spalin z komory tłoka. Taka pasta może zostać po prostu wydmuchana. Dziwna sprawa z tą rurą kolektorową, tam powinna iść jednak rura za złączem elastycznym, jeżeli chodzi o przedmuchy to proponuję zakupić pierścień 256-782, który to uszczelni. Powodem nieszczelności u Ciebie jest najprawdopodobniej wytarcie się tego pierścienia przez zastosowanie sztywnej rury, która powoduję większe przemieszczenia w czasie bujania się całego układu. Jako, że rura ta jest do kolektora mocowana na dwie szpilki ze sprężynami (sprężyny obojętnie jak mocno dokręcone mają i tak luz przy ruszaniu rurą) to przy rurze sztywnej narażone są one na większą pracę, którą złącze elastyczne w znacznym stopniu stłumi. Chyba zrozumiale napisałem ostatnie zdanie Wesoly . Radzę więc zakupić pierścień wyżej wymieniony max 20zł i do tego kupić złącze elastyczne, według mnie powinno mieć wymiary 55X200 lub 55X230. Najlepiej podnieść auto i zmierzyć, złącze może też być dłuższe bo z rysunku rury kolektorowej widać, że jest sporawo miejsca Wesoly Cena złącza to max 80 zł. Tutaj masz wszystkie układy wydechowe, opisane są według silnika, wejdź na ten co potrzebujesz i będziesz wiedział jak wyglądać powinien układ.

http://bagaznikidoauta.pl/

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-08, 22:49    

czytalem temat o rułach - i wlasnie zobaczylem ze w 2.2 ( i inncyh ) jest zlacze elastyczne - a u mnie nie ma ...

musze to sprawe dokladnie obadac i cos z tym zrobic ( uszczelka w IC kosztuje chyba 15zł ) .

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2008-12-08, 22:52    

Cenę tego pierścienia podałem orientacyjnie, bo nie wiem jak jest w innych rejonach Polski, ja osobiście sprzedaję je u siebie po 15 zł.

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2008-12-10, 00:02    

Ja w swojej poprzedniej 2.2i (J7T) też nie miałem złącza elastycznego, tylko metalowa rurę do katalizatora i była to oryginalna konstrukcja Wesoly
Goli, cena złącza elastycznego to faktycznie koszt ok. 70-80 zł, ale robocizna to już koszt ok 270 zł Mruga
Przerabiałem wymianę w zeszłym tygodniu w obecnej safi Smutny

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2008-12-10, 00:44    

To strasznie u Was muszą mechanicy zdzierać, to jest tylko kwestia wycięcia środka sztywnej rury przyłożenia złącza elastycznego i obspawania go. U nas koszt max 50zł za taką usługę.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-10, 01:03    

u nas max 100 zł Wesoly

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2008-12-10, 15:21    

Też uważam, że to drogo, ale nie mówimy o wstawieniu złącza do safi PHI, tylko o dorobieniu złącza w miejsce fabrycznego (nie do dostania w zamiennikach) do PHII z silnikiem N7U Mruga

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2008-12-10, 15:32    

Sprawa wygląda tak, faktycznie złącza elastycznego z typową średnicą w zamienniku się nie dostanie bo robią od fi40 i następnie średnica zwiększa się co 5mm, dlatego też trzeba wejść w posiadanie złącza o minimalnie większej średnicy i nadspawać tą różnicę. Oryginalnego to raczej się nie dostanie bo one występują ogólnie razem z pozostała częścią rury. Typowa rura ze złączem BOSAL 789-239 (nr. oryginału 77.00.831.294) to 165zł, występuje w pojazdach 2.2 8V i 2.2 12V. Tak więc kupując rurkę samemu, szukamy kogoś kto ma kanał lub podnośnik i wymieniamy sami przez co wkład finansowy ograniczamy do minimum.

Odpowiedz do tematu