Safrane ph: Vel Satis
Rocznik: 2003
Pojemność: 2.2 DCI
Wersja wyposażenia: Initiale Patis
Wiek: 34 Dołączył: 02 Sty 2009 Posty: 111 Skąd: okolice Zawiercia
Wysłany: 2009-01-04, 14:50 Silnik 2.5 20V Ben+LPG Oleje
Witam jako że nie mam doświadczenia to prosze o wpisanie jakie najleprze stosować oleje do silnika jak i do skrzyni automat noj manual. Proszę o to bo sam nie wiem a czeka mnie wymiana. proszę też o zamieszczenie jaki wymieniac olej o co chodzi z wymianą dynamiczną (chyba przepompowanie ale nie jestem pewien) będzie najleprze dla skrzyni i silnika. Odwdzięcze się robiąc Turorial na ten temat który się potem podklei i każdy już będzie miał ściągawke Jak napiszecie po dwa typy, firmy, i właściwości olejów to będzie wszystko Pozdrawiam i dziękuje
Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2009-01-04, 15:22
Co do skrzyni i wymiany oleju to polecam stronę http://olczak.home.pl/vademecum/index.htmlhttp://www.automat.pl/pdf/statidyn.pdf .
Do skrzyni AW SU0 nie wlewaj zamienników, pomimo tego, że jest to olej klasy Dextron II. Zamów olej w ASO. Oznaczenie jakie jest na nalepce opakowania mówi jedynie o tym, że jest to olej do skrzyń SU0/SU1. Do wymiany statycznej potrzeba Ci będzie ok. 4 litrów (3.7-4 l). Filtr znajduje się w skrzyni i jest tzw. "płukany", ale do tego należy rozebrać skrzynie.
Wymiana zalecana przez Aisin Warner określona jest na przebieg 60kkm.
Oczywiście lepsza jest wymiana dynamiczna, ale sam raczej jej nie będziesz w stanie przeprowadzić. Do tego po wymianie należy rozgrzać olej w skrzyni, podpiąć auto do CLIP'a i sprawdzić parametry komputera ASB.
Wysłany: 2009-01-04, 16:04
No dzięki wszystko to już wiem z innych tematów tylko teraz czy olej elf nie nadaje się do skrzyni automatycznej oczywiście dostosowany do tego a ten filtr to już nie wymienie bo napewno nie będzie skrzynia rozbierana za duży koszt co do podłączenia to co ono ma na celu i gdzie można to przeprowadzić
Typ silnika: N7U701 Pomógł: 58 razy Wiek: 58 Dołączył: 18 Lut 2008 Posty: 1822 Skąd: z Lublina
Wysłany: 2009-01-05, 01:02
Do tej skrzyni nie zalewaj Elfa, jak tez Mobila ATF220. 2 litry oleju, o którym wspomniałem wcześniej kosztuje ok. 94 zł. Kolega zalał ATF do SU1 w lalce i ostatnio pytał, czy u mnie też szarpie przy zmienia biegów ?;)
Skrzynią steruje elektronika i po rozgrzaniu oleju do 80°C sprawdza się, lub koryguje parametry przełączania biegów, w zależności pod położenia pedału gazu, a dokładnie potencjometru przepustnicy.
Przy wymianie statycznej raczej wszystko powinno być oki, ale to taka tylko połowiczna wymiana, więc ja też zapewne na wiosnę dokonam drugi raz tego samego. Do skrzyni wchodzi ok. 7,6 litra oleju, a ja wymieniłem tylko 4 przy statycznej
Gdzie podpiąć się do CLIP'a już chyba wiesz z innych tematów, tylko jeszcze ten co będzie podpinał, musi mieć pojęcie o ASB
Statycznie możesz sobie sam wymienić, a na CLIP'a przy okazji gdzieś podjechać. Olej wlewa się przez rurkę bagnetu oleju, więc mały lejek jest wskazany
Wysłany: 2009-01-05, 22:12
Czyli sam olej do skrzyni to koszt 350 zł licząc 7,4L a trzeba kupic za 8 L czyli wyjdzie 380 zł nieźle .... ładnie po kieszeni pociągnie a wymiana dynamiczna tylko u renaulta ASO czy może być jakaś stacja gdzie oleje wymieniają dałbym im olej a oni by zmienili .... ?
Proszę o wyjaśnienie bo do końca nie rozumiem jak dynamiczna wygląda
Wysłany: 2009-01-05, 23:48
Na dynamiczną wymianę w ASO raczej bym nie liczył Lepiej pojechać do zakładu specjalizującego się w ASB.
Dynamiczna wymiana to po prostu wypłukanie zużytego oleju przez nowy. Tyle zostanie wprowadzone nowego do skrzyni, ile z niej wycieknie zużytego W ten sposób wymieniamy olej z całego układu (konwektor + chłodnica).
Jeżeli spuszczany olej przy wymianie statycznej nie pachnie spalenizną, to już bardzo dobrze świadczy o kondycji skrzyni.
Ja nie mam w swojej okolicy "dobrego" mechanika od ASB, więc robię dwie wymiany statyczne.
Opinia o tych skrzyniach jest taka, że powinny "przeżyć" samochód, więc chyba warto wymieniać w nich olej.
Jak policzyć koszt wymiany na 60kkm, to nie jest tragedia
Choć troszkę boli
Statycznie możesz sobie sam wymienić, a na CLIP'a przy okazji gdzieś podjechać. Olej wlewa się przez rurkę bagnetu oleju, więc mały lejek jest wskazany
Wysłany: 2009-01-06, 20:24
Dzisiaj byłem na dobrym warsztacie samochodowym gdzie mam znajomego mechanika a dokładniej nie ja tylko mój Tata noj zagadaliśmy do niego o wymiane oleju w skrzyni biegów (automat) bo w tym się zakład ten specjalizuje koleś opowiedział nam o tym że jakiś czas temu była safranka koleś przyjechał i mówi że chce w skrzyni olej wymienić no a ten mechanik do niego że w automatach się oleju nie wymienia ponieważ są różne w różnych temperaturach stężenia olejów i może się potem ślizgać sprzęgło czy coś takiego... no koleś na chama że olej ma być wymieniony i już dał olej który wcześniej sobie do tej skrzyni dokupił noj mu ten olej mechanik wymienił. Jak się okazało przy zmianie biegów sprzęgło szarpie a do tego jeszcze obroty rosną a samochód nie przyspiesza tak jakby ASR było włączone. Wiem o tym oleju tyle że był klasy Destron III ale firmy nie wiem. I co teraz robić sprawdzałem na bagnecie to olej ma brązowo krystaliczny olej ale od nowości nie wymieniany chyba w serwisówce nic na ten temat nie pisze. Wymienić sobie ten olej, kupić go w ASO czy jak bo naprawde nie jestem pewien czy wszystko będzie potem ok....