Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Przegrzanie silnika
Autor Wiadomość
Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-10, 15:54    

Czesc Arku
Chłodnica i waż wodny są zawsze ciepłe, stąd moje podejrzenia, ze termostat jest do wymiany, ale te syczenie?

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2008-12-10, 16:21    

Romku, komputer może pamiętać usterki. Należało by wykasować błędy i wówczas sprawdzić ponownie po jakimś czasie.
Faktycznie, jak napisali koledzy, układ może być zapowietrzony i gdy wytworzy się korek parowy nie masz dobrego obiegu ?
W przypadku przegrzania powinna zaświecić się lampka kontrolna stanu krytycznego temperatury płynu chłodniczego (czerwona, po prawej stronie, tuż pod lampką ładowania ).
Wymień termostat jak zamierzasz i dobrze odpowietrz cały układ za pomocą odpowietrzników. To, że musiałeś dolać 0,5 litra płynu może świadczyć o tym, że częściowo się sam odpowietrzył, ale nie do końca. Zapowietrzenie układu zazwyczaj objawia się zmniejszoną mocą ogrzewania wnętrza (zapowietrzona nagrzewnica), a to już można wyczuć Mruga

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-11, 11:59    

Czesc
Może i mam układ zapowietrzony, bo wczoraj jak dolałem płynu, to był stan pod kreskę"max".
Ja myślę ze mam jednak walniętą uszczelkę pod głowicą, bo mam zawirowania płynu i bulgotanie na dnie w zbiorniczku wyrównawczym.
Kompresja jest więc duża i płyn wchodził nie do oleju(tam nie mam masła), ale w przewody wydechowe i dalej wyparowywał ze spalinami.

Dzisiaj rano zrobiłem tak: zapaliłem go i z rury niczym nie dmuchnęło, nawet dymka nie mówiąc o PŁYNIE!!!
Podczas jazdy po mieście poziom podniósł mi się prawie pod korek!
Oczywiście strzykawką odciągnąłem nadmiar i już nie wiem co Renię boli?

Jeden mechanik mówi, że to uszczelka, a drugi mówi, że ten typ tak ma.
Goli, ty masz ten sam typ silnika, może zerknąłbyś na odkręconym korku, czy u Ciebie płyn idzie górnym wężem i to może to ciśnienie tak "kręci" płynem, ż eaż na dnie bulgocze?
Dzieki Koledzy

arek 
Administrator
dozorca ;)

Wysłany: 2008-12-11, 12:58    

Roman. Jak zimny silnik odpal samochód i nie dodawaj gazu, niech sobie spokojnie pracuje. Jeżeli po chwili zobaczysz biały obłoczek z rury (przez chwilę), to znaczy, że uszczelka się kończy.
Ten typ tak nie ma, bo płyn nie powinien mieć w zbiorniczku pęcherzyków powietrza. Przy odkręconym korku, jak i zamkniętym po nagrzaniu silnika normalne jest, że płyn przelewa się górnym przewodem, ale bez bulgotania.
W porządnych zakładach powinni mieć przyrząd, którym można sprawdzić zawartość spalin w układzie chłodzenia.
Jest to coś przypominające aerometr, do którego nalewa się niebieskiej cieczy i przytykając do wlewu zbiorniczka zasysa gruszką na górze powietrze ze zbiorniczka. Jeżeli płyn zaczyna się zabarwiać na kolor zielony, to oznacza spaliny w układzie.
Właśnie jestem po takim badaniu (40 zł) i diagnoza jest mało optymistyczna - uszczelka pod głowicą.
Podobno w tych silnikach "nie lecą", więc znowu jestem pionierem Smutny
Ale fajne święta się szykują Cenzura

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2008-12-11, 13:06    

Arku nie przejmuj się nie jesteś pionierem, po prostu reszta użytkowników żyje w błogiej niewiedzy dotyczącej stanu ich uszczelek Wesoly

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2008-12-11, 13:11    

romanc napisał/a:
Goli, ty masz ten sam typ silnika, może zerknąłbyś na odkręconym korku, czy u Ciebie płyn idzie górnym wężem i to może to ciśnienie tak "kręci" płynem, ż eaż na dnie bulgocze?
Dzieki Koledzy

Pierwsze to zmienić mechanika Wesoly , druga sprawa u mnie na odpalonym silniku co prawda pojawiają się pęcherzyki ale na powierzchni płynu, które powstały w wyniku opadającego na nią płynu z górnego węża. Jeżeli chodzi o bulgotanie to raczej powoduje to coś z dolnego węża i miejmy nadzieję że to ne spaliny tylko masakrycznie zapowietrzony początek układu chłodzenia, czy odpowietrzałeś układ tak jak radził Arek ?

Wspomniałeś coś na początku posta, że przy odpalaniu nie leci z rury wydechowej nic tylko płyn. Jaki ten płyn był ? Bezbarwny, nie tłusty czy zabarwiony w kolorze zielonym i lekko śliski ? Jeżeli był bez barwny to znaczy, że to tylko skondensowana para wodna, która powstała w wyniku spalania ale nie zdążyła ulotnić się z ukłądu i osiadła w tłumiku w postaci płynnej. Z tego co mi się kojarzy z forum R25 w podobnym temacie to jeżeli byś miał nieszczelny układ czy wodę w oleju to renia by kopciła na fioletowo i to dość intensywnie.

http://bagaznikidoauta.pl/

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-11, 13:33    

Darek to nie tak, jak mówisz, trzeba cos działać szybko.
Goalkeper, zrobiłem tak jak wczoraj pisaliście- myslę, że silnik się odpowietrzył.
Badanie takie jutro dopiero bedę miał, kosztuje to u nas 10 zł.
A co do mojego płynu, to sprawdzałem aerometrem i ma temp. zamarrzania 0 stopnia, czyli to woda!
Musze szybko zmienić na płyn.
A z rury nie leci nic, dosłownie, a płynie tylko wspomniałem w ten sposób"że nawet płyn nie leci".
Uszczelki może nie lecą a ja bedę maił tego pecha i uszczelka do wymiany.
Zresztą jak odkręcę korek to czuć delikatnie spaliny ropy.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2008-12-11, 13:36    

No to panie kolego raczej bym obstawił na zamarzniętą wodę, w końcu kilka dni było z przymrozkiem, być może wodą gdzieś wąż rozsadziła i powstały mikro otwory przez które wlatuję lewe powietrze. Poczekamy do jutra co pokaże test.

http://bagaznikidoauta.pl/

arek 
Administrator
dozorca ;)

Wysłany: 2008-12-11, 13:49    

Goli, moim zdaniem to nie to. Prawdopodobnie ubywało płynu i ktoś dolewał wody. Nie było aż takich mrozów, aby od razu całość mogła zamarznąć Mruga
Druga sprawa to fakt, że w układzie jest nadciśnienie, więc prędzej by ciekło, niż zasysało.
U mnie prawdopodobnie uszczelką "nadgryzło" przy ostatnim wyjeździe w góry, kiedy to na sporym podjeździe temperatura raz mi skoczyła powyżej 3.5 kreski (po tym incydencie wymieniłem termostat) i to już widocznie wystarczyło.
Roman wspominał o przegrzaniu silnika w zapamiętanych błędach kompa, więc może to być przyczyną.

Gość
[Usunięty]

Wysłany: 2008-12-11, 16:18    

Uszczelka była wymieniana przez poprzedniego właściciela 3 lata temu.
Myslę zeby ją wymienić, ale na razie odpuszczam, bo nic się nie dzieje

Odpowiedz do tematu