Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
problem z zaparowanymi szybami
Autor Wiadomość
marek58 
Użytkownik

Safrane ph: II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: rxe
Wysłany: 2010-05-06, 16:25    problem z zaparowanymi szybami

witam mam problem z zaparowanymi szybami ,klima sprawdzana sprawna, nie można odparowac przedniej szyby w zimie cała zamarzała wewnątrz, ciężko było jeżdzić Padam

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2010-05-06, 17:05    

marek58 napisał/a:
witam mam problem z zaparowanymi szybami ,klima sprawdzana sprawna, nie można odparowac przedniej szyby w zimie cała zamarzała wewnątrz, ciężko było jeżdzić Padam

Rozumiem, że przednią szybę masz niepodgrzewaną ??? Jeśli tak to pozostaje sprawdzić czy nie masz czasem zapuszczonego filtra kabinowego. Jeśli i to nie to rozsypały się pewnie rury nawiewów. Niestety żeby je reanimować trzeba rozłożyć deskę.

arek 
Administrator
dozorca ;)

Rocznik: 11/96
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2010-05-07, 09:26    

Jeżeli parują wszystkie szyby, to najwyraźniej wilgoć w samochodzie i tak jak sugeruje milesmm, należy zerknąć pod wykładzinę. Pedał gazu jest tak usytuowany, że niestety nie ma możliwości, aby deszcz czy śnieg nie podsiąkał w gąbkę przy tym elemencie. Należy dokładnie wysuszyć środek, bo możesz mieć od strony kierowcy (jak tez pasażera) maleńkie jeziorko Mruga
Druga sprawa, to brudny parownik klimatyzatora. Tylko niektóre modela fabrycznie były wyposażone w filtr kabinowy, więc prawdopodobnie spora część tego co dostało się do środka samochodu, jest na parowniku. Samo odgrzybianie klimatyzacji nie obejmuje czyszczenia tego elementu, więc dobrze jest zdemontować wentylator nadmuchu i najpierw np. odkurzaczem zebrać co się da z parownika, a kanały wentylacyjne przedmuchać sprężonym powietrzem (przy otwartych drzwiach Mruga ) następnie wymyć go jakimś detergentem, lub środkiem do usuwania tłustych zanieczyszczeń (ja używam do tego benzynki w sprayu do mycia hamulców), potem wypełniam komorę parownika i kanały pianką do czyszczenia klimatyzacji.
Myjąc przynajmniej przednią część parownika zobaczysz, czy rurka odpływowa odprowadzająca skroploną wodę na zewnątrz pojazdu jest drożna, gdyż zatkana może powodować pozostawanie wody pod parownikiem i parowanie szyb.
Jest wiele elementów, które należy sprawdzić, ale od tych wspomnianych w tym temacie należy zacząć, gdyż są to najczęstsze przyczyny parowania szyb - jednym słowem wilgoć i kurz, który ją zatrzymuje w samochodzie to przyczyna. Może się zdarzyć, że woda znajduje się też pod tylnymi dywanikami, lub w bagażniku, więc warto zerknąć na całość.

marek58 
Użytkownik

Wysłany: 2010-05-07, 18:45    

witam dziękuję za podpowiedzi wynikł dodatkowy problem samochód stał prawymi kołami na krawężniku padał deszcz pojawiła się kałuża wody na dywaniku pasażera z przodu ,którędy mogła się dostac i jak to naprawić pozdrawiam

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2010-05-07, 19:10    

marek58 napisał/a:
witam dziękuję za podpowiedzi wynikł dodatkowy problem samochód stał prawymi kołami na krawężniku padał deszcz pojawiła się kałuża wody na dywaniku pasażera z przodu ,którędy mogła się dostac i jak to naprawić pozdrawiam

Przede wszystkim napisz jakie masz auto (którą wersję) Zaciekanie wody to może być wszystko od niedomkniętej szyby przez uszkodzoną uszczelkę w drzwiach do nieosłoniętego otworu wentylatora kabiny. Może jest już nieszczelna przednia szyba. Napisz czy w kabinie na tapicerkach były gdzieś ślady wody.
Ostatnio zmieniony przez Darek 2011-02-16, 08:31, w całości zmieniany 1 raz  

arek 
Administrator
dozorca ;)

Wysłany: 2010-05-07, 21:12    

Może zaciekać przez drzwi, tuż nad progiem, a lecieć może przez boczek wewnętrzny drzwi, gdy masa klejąca tego baczka nie uszczelnia powierzchni boczka z blachą i zamiast otworami odpływowymi na dole, woda zacieka zazwyczaj tuż pod głośnikiem, lub w połowie długości drzwi (ale namieszałem) Mruga
Druga sprawa, którą napisał Darek, to należy sprawdzić, czy pod plastikową kratką wlotową powietrza nad wentylatorem (dostęp od zewnątrz, na podszybiu), jest gumowa uszczelka, na której to kratka ta się wspiera. Uszczelka wys. ok. jak dobrze pamiętam 2,5-3 cm.
Jeżeli przecieka kratka wlotową powietrza przez wentylator, to będziesz mieć wodę w wentylatorze, a to grozi jego spaleniem.

marek58 
Użytkownik

Wysłany: 2010-05-07, 22:13    

przy drzwiach wszystko ok raczej przy kratce gdyż woda była w środku wykładziny ale czy z podszybia nie ma otworów aby woda ściekała na dół mam wersję 2.5l 20v filtra kabinowego mie ma tylko sama kratka

arek 
Administrator
dozorca ;)

Wysłany: 2010-05-08, 12:20    

Odprowadzenie wody z podszybia jest po bokach, przy błotnikach obok zawiasów maski.
Zerknij co się dzieje z wlotem powietrza.
Można się tam dostać bez całkowitego demontowania plastiku i zdejmowania ramion wycieraczek, bo listwa podszybia da się odgiąć na tyle, aby dostać się do wkrętów mocujących kratkę (mało wygodnie, ale jak ktoś nie chce męczyć się ze zdejmowaniem wycieraczek, to w ten sposób się da).
Od góry będzie przykręcona czarna osłona (taki daszek), która zakrywa kratkę i odprowadza wodę nad nią, następnie sama kratka, a pod nią na rant blachy wlotu powinna być założona gumowa uszczelka (taki kołnierz).
Prawidłowo założona kratka wlotu powinna szczelnie się na nim opierać, a uszczelka musi być dobrze dociśnięta wokół wlotu, aby nie przedostawała się woda.
Jeżeli nie ma tam tej uszczelki, to kupisz ją na szrocie za parę złotych od starszej wersji i kłopoty powinny się skończyć.

marek58 
Użytkownik

Wysłany: 2010-05-08, 12:29    

dziękuję za podpowiedzi jak będę miał czas to spróbuję to zrobić

Cakes 
Klubowicz
Sajt Destraktor :D

Safrane ph: I
Rocznik: 1993
Pojemność: 2.2 12V
Wersja wyposażenia: RT
Typ pojazdu: B543
Typ silnika: J7T
Wysłany: 2011-02-04, 23:11    

Podlacze sie pod ten temat, gdyz ogolnie przyczyna parowania szyb jest mokra podloga, ktorej skutkiem jest miedzy innymi przeciekajaca 2 rurka nagrzewnicy.

Z Arkiem kiedys rozmawialem na ten temat i mowil, ze wystarczy wymienic oringi, ktore tam ida.
2 pytania:
- jaki jest tam oring, uszczelka (wymiar, wzor, numer fabryczny)?
- jak wyglada wymiana tego ustrojstwa? Czy trzeba rozbierac cala deske rozdzielcza czy wymiana bedzie prostsza? Licze sie z tym, ze bede musial spuscic plyn chlodniczy (i tak bede go wymienial), jednak martwie sie, zebym nie musial rozbebeszac 1/2 auta aby wymienic jeden oring :|

блог

Odpowiedz do tematu