Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Zawieszenie aktywne
Autor Wiadomość
Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2010-05-08, 21:27    Zawieszenie aktywne

Uruchomiłem zawieszenie aktywne. Walizka NXR, skasowane błędy, nic nie trzeba było programować - pamiętał wszystkie ustawienia - wszystkie parametry w normie.

Bardzo fajnie działa tryb SPORT, auto robi się twarde jak diabli, w zakrętach w ogóle się nie przechyla.

Zamieszczam filmik jak to działa.

Legenda:
--Pierwszy raz podchodze do auta - uruchamiam je - samochód wstaje.
--Drugi raz podchodze do auta - wciskam przycisk podnoszenie auta - samochód wstaje bardziej - czyli przejeżdzanie przez przeszkody, itp...
--Trzeci raz pochodze do auta - ponownie wciskam przycisk - tym razem opuszczam auto - tylko tył, przód opuści się po przekroczeniu prędkości 4km/h.

Filmik jest przyśpieszony pięciokrotnie, aby nie czekać i nie wpatrywać się w ekran

http://www.youtube.com/watch?v=g3wKVQkzdoo

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2010-05-08, 23:15    

Ale w filmiku na końcu brakuje jednego wpisu a mianowicie www.renaultsafrane.fora.pl Jezyk

http://bagaznikidoauta.pl/

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2010-05-09, 13:01    

Wygląda dobrze choć chyba trochę za mocno przyśpieszyłeś ten filmik. Napisz jaki jest skok między najniższym i najwyższym punktem.

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2010-05-09, 13:50    

Darek napisał/a:
Wygląda dobrze choć chyba trochę za mocno przyśpieszyłeś ten filmik. Napisz jaki jest skok między najniższym i najwyższym punktem.

Tutaj oryginalny filmik: www.daroot.pl/aktywne.mp4

Co do skoku, hmm... Przed nakręceniem filmiku, całkowicie opróżniłem układ z powietrza (ręcznie, bo inaczej się nie da) dlatego widać tą różnicę wstawania auta. Normalnie stoi jak po pierwszym podniesieniu.
Nie można opuścić go niżej.
Ale można takie pomiary zrobić, myślę że jest to max około 10cm z przodu i z 6cm z tyłu.

dci
Użytkownik

Safrane ph: 1
Rocznik: 94
Pojemność: 3.0 bt
Wersja wyposażenia: bacarra
Typ pojazdu: b545
Wysłany: 2011-10-25, 22:32    

Witam,
A jest może jakieś info a propos wartości pokazywanych przez xr 25 bądź nxr odnośnie wysokości tyłu przy podniesionym aucie na podnośniku ? Musze kalibrować zawieszenie po wymianie amorka i zdechnięciu czujnika wysokości lewego a nie wiem czy musi być np 0 czy 300 jako, że prawy i lewy czujnik różni się. Mam jeszcze pytanko czy spotkał się ktoś ze zbyt wysokim ciśnieniem doładowania i odcięciem przy 4tys czyli przeładowywaniem turbin w bt ? Może muszla pęknięta, nie daj Boże, w tylnej turbinie ? :-( ((

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-10-25, 23:00    

dci napisał/a:
Witam,
A jest może jakieś info a propos wartości pokazywanych przez xr 25 bądź nxr odnośnie wysokości tyłu przy podniesionym aucie na podnośniku ? Musze kalibrować zawieszenie po wymianie amorka i zdechnięciu czujnika wysokości lewego a nie wiem czy musi być np 0 czy 300 jako, że prawy i lewy czujnik różni się. Mam jeszcze pytanko czy spotkał się ktoś ze zbyt wysokim ciśnieniem doładowania i odcięciem przy 4tys czyli przeładowywaniem turbin w bt ? Może muszla pęknięta, nie daj Boże, w tylnej turbinie ? :-( ((

Jak podłączysz NXR'a to pokazuje Ci wartości czujników, można to doświadczalnie ustawić, tylko musi ktoś z pojęciem być.

Co do przeładowania - kupiłeś te biti od Dareczka z Wrocławia ?

Przyczyny:
ECU wykrywa za duże ciśnienie doładowania, odcina paliwo. Ciśnienie sprawdzisz także NXRem podczas jazdy. U mnie pokazywało 1.25 doładowanie, ale nie wiem na ile to wiarygodne, gdyż ECU sczytuje to na podstawie mapsensora. Wymieniłem na nowy.

Przede wszystkim - sprawdź przekaźniki pod ECU (pompa i wtrysk), wyciągnij je na zewnątrz, obok ECU, żeby nie dotykały się z kompem.

Masz tam jakiegoś MBC założonego ?

Aha, jeździłem nawet z manometrem podpiętym pod wyjścia z wastegate, nigdy nie przekroczyło więcej niż 0,6 - te turbinki są małe i niewiele pompują, ciężko je podkręcić...
Wiec małe szanse, że to kwestia przeładowania.

dci
Użytkownik

Wysłany: 2011-10-26, 00:29    

Safrane ze Słupska, przynajmniej takie były blachy. Wcześniej jeździłem z clipem i xr'em ale teraz nie dam głowy jaka to była wartość wszak pomiar odbiegał od normy. Pojeżdżę pod koniec tygodnia to powiem konkretnie ile. Defekt ten sam, wali przeładowanie, zastanawiam się w takim razie czy map nie uwalony wszak pod vaccum i nad vaccum pokazuje w miarę realne wartości, pamięć w sterowniku nie grzebana oryginalna niestety mbc zrobiłem takie, że uchyliłem waste gat'y w obu turbinach i było ok a i zbierało się nie najgorzej, mało tego, można także bov'a otworzyć na stałe a i tak defekt wali.

[ Dodano: 2011-10-26, 01:33 ]
A propos zawieszenia to właśnie chcę doświadczalnie je ustawić, jednak nie wiem czy wartość, gdy auto jest na podnośniku czyli koła w max zwisie, ma być powiedzmy 0 czy 300 ? Mam odpalonego xr'a #07 i widzę tył lewy na bieżąco jednak dociekam czy jeżeli prawy pokazuje np 0 to lewy też musi widzieć wartość dodatnia ?

Daroot
Nałogowiec

Wysłany: 2011-10-26, 09:30    

dci napisał/a:
safrane ze słupska przynajmniej takie byly blachy wczesniej jezdzilem z clipem i xr.em ale teraz nie dam glowy jaka to byla wartosc wszak pomiar odbiegal od normy pojezdze pod koniec tygodnia to powiem konkretnie ile defekt ten sam wali przeładowanie zastanawiam sie w takim razie czy map nie uwalony wszak pod vaccum i nad vaccum pokazuje w miare realne wartosci pamiec w sterowniku nie grzebana oryginalna niestety mbc zrobilem takie ze uchyliłem waste gat,y w obu turbinach i było ok a i zbierało sie nie najgorzej mało tego mozna takze bov'a otworzyc na stałe a i tak defekt wali.

To nie jest przeładowanie, zajrzyj do przekaźników pod ECU, ewentualnie wymień je na inne używane, one bardzo często zawodzą. Sprawdzone w dwóch biti. Może też gubić na nich prąd - potem szukaj dalej.

Cytat:

apropos zawieszenia to wlasnie chce doswiadczalnie je ustawic jednak nie wiem czy wartosc gdy auto jest na podnosniku czyli kola w max zwisie ma byc powiedzmy 0 czy 300 mam odpalonego xr'a #07 i widze tył lewy na biezaco jednak dociekam czy jezeli prawy pokazuje np 0 to lewy tez musi widziec wartosc dodatnia ?

Tego nie wiem, jak chcesz mam instrukcje do zawieszenia aktywnego po polsku, kilkadziesiat stron technicznych, moze cos pomoze :)

dci
Użytkownik

Wysłany: 2011-10-26, 20:42    

Daroot napisał/a:
dci napisał/a:
safrane ze słupska przynajmniej takie byly blachy wczesniej jezdzilem z clipem i xr.em ale teraz nie dam glowy jaka to byla wartosc wszak pomiar odbiegal od normy pojezdze pod koniec tygodnia to powiem konkretnie ile defekt ten sam wali przeładowanie zastanawiam sie w takim razie czy map nie uwalony wszak pod vaccum i nad vaccum pokazuje w miare realne wartosci pamiec w sterowniku nie grzebana oryginalna niestety mbc zrobilem takie ze uchyliłem waste gat,y w obu turbinach i było ok a i zbierało sie nie najgorzej mało tego mozna takze bov'a otworzyc na stałe a i tak defekt wali.

To nie jest przeładowanie, zajrzyj do przekaźników pod ECU, ewentualnie wymień je na inne używane, one bardzo często zawodzą. Sprawdzone w dwóch biti. Może też gubić na nich prąd - potem szukaj dalej.

Cytat:

apropos zawieszenia to wlasnie chce doswiadczalnie je ustawic jednak nie wiem czy wartosc gdy auto jest na podnosniku czyli kola w max zwisie ma byc powiedzmy 0 czy 300 mam odpalonego xr'a #07 i widze tył lewy na biezaco jednak dociekam czy jezeli prawy pokazuje np 0 to lewy tez musi widziec wartosc dodatnia ?

Tego nie wiem, jak chcesz mam instrukcje do zawieszenia aktywnego po polsku, kilkadziesiat stron technicznych, moze cos pomoze :)

Byłbym zobowiązany apropos tej polskiej noty zawieszenia ja mam tylko w dialogysie po niemiecku ta note sprawdze te przekazniki pod kompem i dam znac.Mam jeszcze pytanie czy idzie przestawic synteze na inny jezyk niz niemiecki w ph1 nie ma opcji diagnozy clipem nxr'em badz xr'em przynajmniej w tym konkretnym aucie chyba ze karta 16 nie daje rady bo taka mam najnowsza chetnie kupiłbym 18 :-)

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-10-26, 20:59    

dci napisał/a:
czy idzie przestawic synteze na inny jezyk niz niemiecki w ph1

Można ale to jest możliwe tylko w pojazdach z końcówki roku 1996 i powyżej. We wcześniejszych nie było takiej możliwości i pozostawała wymiana gadaczki. Gadaczki nowe od starych różniły się brzemieniem komunikatów, w starych też niektórych komunikatów nie było. Zatem najlepiej będzie jak napiszesz PW do kolegi Krzysia i zapytasz czy miałby na stanie np francuzeczkę albo anglika.

http://bagaznikidoauta.pl/

Odpowiedz do tematu