Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Licznik, zmiana licznika, mechaniczny czy elektryczny
Autor Wiadomość
Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Safrane ph: Była I
Rocznik: Była 1993
Pojemność: Była 2.2Si 12V
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :)
Wysłany: 2010-11-09, 22:37    

nie wiem czy dobrze rozumiem, czyli można podłączyć elektryczny licznik? trzeba tylko podłączyć ten impulsator zamiast zwykłej linki?

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2010-11-09, 22:47    

Predator, najprawdopodobniej będzie tak, że będzie trzeba wymienić cały komplet czyli kawałek linki wychodzącej do skrzyni i idącej do impulsatora a od niego już polecą kable, a żeby to przypiąć do zegarów będziesz musiał też zmienić zegary bo te, które masz są przystosowane tylko do linki. Ale może kolega Arek będzie się coś orientował w tej sferze :)

http://bagaznikidoauta.pl/

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2010-11-16, 13:04    

Już mam informację odnośnie zmiany liczników, dzwoniłem do znajomych z ASO i uzyskałem odpowiedź, że można bez problemu podłączyć zegary na impulsator. Wszystko co się tym wiąże wygląda tak, że linka, która idzie od skrzyni biegów przechodzi przez ścianę grodziową komory silnika i wchodzi do wnętrza kabiny gdzie następnie jest podłączona do impulsatora zakończonego szarą trój pinową kostką/wtyczką. Kostka/wtyczka ta znajduje się gdzieś pod plastikami, po prawej stronie kolumny kierowniczej. Tak więc wystarczy zamontować sam licznik z odcinkiem przewodu i podpiąć go do tej szarej kostki.

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2010-11-16, 22:19    

Dziękuję bardzo za pomoc, jak tylko zamontuję licznik to na pewno się odezwę czy działa, jak się licznik zachowuje, czy pokazuje prawidłowo... niestety nie jestem w stanie powiedzieć kiedy jestem w stanie to zrobić z braku czasu, tylko weekendy mam wolne, tak czy inaczej Dziękuję Bardzo Za Zainteresowanie Się Tematem :)

Pozdrawiam

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-01-12, 17:31    

I jak tam sytuacja się rozwinęła z tą linką ? Wymodziłeś coś ? Czy sprawa utknęła ?

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-01-12, 18:04    

jak na razie udało mi się zmienić linkę i na razie na tym zostało ze względów że autkiem nie mogę się poruszać z powodu pompy, mam nadzieje że po naprawieniu zajmę się dalej licznikiem, miałem już zamówione u gościa licznik elektryczny wraz z impulsatorem i powiedział że także podłączy tylko muszę pojechać do niego, jak na razie licznik czeka aż do wymiany pompy :)

[ Dodano: 2011-04-04, 14:26 ]
a więc muszę ponowić temat, rozwalił mi się całkiem licznik i pora działać dalej, niestety zgubiłem kontakt do gościa który miał mi to załatwić i dlatego mam kilka pytań.

Znalazłem parę rzeczy na allegro i nie wiem które będą pasowały.

http://allegro.pl/linka-p...1533478649.html

ta linka jest z impulsatorem? jest zakończona gniazdem niestety nie mam takiego wtyku w zegarach.

http://allegro.pl/czujnik...1509063857.html

a tutaj drugi impulsator tylko że od skrzyni biegów bez linki, impulsator siedzi w łożu który się składa w skrzynię biegów, mam taki sam więc raczej by pasował tylko dalej problem z podłączeniem bo nie mam pojęcia gdzie i jak.

Pytanie który impulsator jest lepszy i który się nie zerwie i będzie działał poprawnie, no i oczywiście jak go podłączyć pod licznik?

http://allegro.pl/czujnik...1528915052.html

http://allegro.pl/czujnik...1532845537.html

a może lepiej kupić coś takiego i włożyć w łoże w skrzyni biegów tylko pytanie czy będzie pasować?

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-04-04, 13:44    

Na prośbę kolegi podbijam temat.
Co do ewentualnego zestawu elementów do podłączenia można kontaktować się z kolegami Krzyśkiem lub Pawłem. Powinni coś mieć z tych elementów.

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-04-04, 14:27    

napiszę do nich czy posiadają takie rzeczy.

napisałem

"ta linka jest z impulsatorem? jest zakończona gniazdem niestety nie mam takiego wtyku w zegarach. " pomyłka, mam takie gniazdo w samochodzie, jak jest linka manualna to od tej linki są kable i na końcu jest takie samo złącze jak w tej lince z impulsatorem, nie mam pojęcia do czego służy ten kabel skoro mój licznik jest na linkę a mimo to jest podłączona ta kostka, może wystarczy wymienić na linkę z impulsatorem i podłączyć tą kostkę podpiąć licznik elektryczny i nic więcej?

co do części to skontaktuje się z nimi jednak chodzi mi o podłączenie tego impulsatora.

pawelsafrane 
Klubowicz

Safrane ph: Vel Satis
Rocznik: 2003
Pojemność: 2,2 dCi
Wersja wyposażenia: Privilege
Wysłany: 2011-04-04, 21:57    

Predator napisał/a:

"ta linka jest z impulsatorem? jest zakończona gniazdem niestety nie mam takiego wtyku w zegarach. " pomyłka, mam takie gniazdo w samochodzie, jak jest linka manualna to od tej linki są kable i na końcu jest takie samo złącze jak w tej lince z impulsatorem, nie mam pojęcia do czego służy ten kabel skoro mój licznik jest na linkę a mimo to jest podłączona ta kostka, może wystarczy wymienić na linkę z impulsatorem i podłączyć tą kostkę podpiąć licznik elektryczny i nic więcej?

jeśli masz licznik analogowy a chcesz wyswietlacz to się nie bardzo da, już próbowałem taki zaadoptować do swojej byłej safranki bynajmniej sama linka z impulsatorem i nowy cyfrowy licznik nie zdają egzamnu <_< a co do części PW
Pozdrawiam
Opel Vectra, 1.6 1991r, B+G,
Peugeot 309, 1.9d 1992r,
Fiat 126p, 1991
Wartburg 353, 1988r,

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-09-07, 18:56    

Postanowiłem odświeżyć temat, żeby nie robić nowego, problem polega na tym że znowu urwała mi się linka, mam już dość tego i zamierzam zmienić w tym miesiącu na licznik elektryczny i tu pytanie kto ma Licznik z kablami i impulsatorem do sprzedania? Może ktoś ma rozwaloną Safrankę i chce sprzedać, licznik z prędkościomierzem do 260KM/h dobrze gdyby nie miał okienka od komputera i tak będzie ono nie używane, zależy mi żeby licznik był w bardzo dobrym stanie, do tego impulsator może być na lince lub bez, wychodzący od razu ze skrzyni, no i oczywiście okablowanie. Jeśli ktoś chce sprzedać proszę o kontakt na pewno się dogadamy :)

[ Dodano: 2011-10-23, 16:54 ]
Temat do zamknięcia licznik został wymieniony i podłączony.

Odpowiedz do tematu