Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa Wody Benzyna 2.2
Autor Wiadomość
Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Safrane ph: Była I
Rocznik: Była 1993
Pojemność: Była 2.2Si 12V
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :)
Wysłany: 2010-12-21, 16:19    Pompa Wody Benzyna 2.2

A więc mam taki problem, pewnego dnia pojechałem do miasta wszystko było w porządku, jak wróciłem do domu i chciałem już zaparkować w garażu, samochód zaczął dziwnie pracować, coś piszczało, silnik spadał z obrotów aż się kontrolki zapalały i było czuć paloną gumę, po podniesieniu maski pierwsze co zauważyłem że nie ma wody w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodzącego, następnie, zauważyłem że nie kręci się koło chyba od pompy wodnej, (koło umieszczone jest nad głównym kołem napędzającym) pasek który łączy to koło napędza także pompę wspomagania, co się mogło stać? czy jest to wina tego że nie było wody i dlatego zatarła się pompa wodna? najgorsze jest to że na tym nie koniec, jak przestało się kręcić koło pompy wodnej to padło także wspomaganie, znaczy pompa wspomagania czasami kręciła a czasami nie, czy jest to wina tego że kręci się pompa wodna? aktualnie jak samochód postał sobie tydzień w garażu bo nie miałem czasu na naprawę, po uruchomieniu silnika pompa wspomagania się kręci ale pompa wodna nie, czy wspomaganie padło dlatego że pompa wodna się zablokowała? co się mogło stać z tą pompą wodną? czy można ją uruchomić samemu na przykład naoliwić ją? po dolaniu wody pompa dalej się nie kręci i teraz najważniejsze pytanie, co się może stać jak pojadę samochodem do serwisu bez działającej pompy wodnej? czy pasek może się zerwać ponieważ ślizga się po kole od pompy? ewentualnie czy dużo jest roboty przy zmianie pompy wodnej?

czy taka pompa będzie pasować do mojej Safranki?
Rok 1993, Benzyna 2.2

http://allegro.pl/nowa-po...1335901144.html

http://allegro.pl/pompa-w...1345106309.html

a może jest ktoś kto zajmuję się serwisowaniem Renault w Lublinie i będzie w stanie wymienić tą pompę?

Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez Predator 2010-12-21, 16:23, w całości zmieniany 1 raz  

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2010-12-21, 17:49    

Tej pompy z drugiej aukcji nawet nie dotykaj :) już DOLZ jest seven heaven lepszy :)

http://bagaznikidoauta.pl/

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2010-12-21, 18:08    

Witaj
Tak jak napisał Goli, nie bierz pompy QAP
A teraz po kolei.
Brak wody nie zniszczył Ci pompy. no chyba że przez jej niski poziom oderwał się jakiś syf z chłodnicy i zablokował łopatki. Stawiałbym raczej jednak na naturalny koniec pompy. Nie radzę jej smarować bo nigdy nie będziesz wiedział kiedy stanie ponownie. Na tym samym pasku co pompa wody pracuje również wspomaganie. Jeśli pasek "usmażył" się przez zablokowaną pompę może szwankować również wspomaganie. Musisz i tak wymienić go razem z pompą.
Czy dojedziesz do serwisu z niedziałającą pompą ?? Jest spore ryzyko że pasek w końcu pęknie i gdzieś się wkręci np w rozrząd. Jeśli go zdejmiesz to nie będzie zdaje się ładowania. Temperatury są dość niskie więc jakbyś stale obserwował wskaźnik temperatury żeby nie przegrzać silnika to powinieneś dojechać.
Z Lublina jest arek napisz do niego on doradzi Ci gdzie z tym jechać. Ma nick w specyficznym kolorze więc się nie pomylisz :rotfl:
Ostatnio zmieniony przez Darek 2010-12-21, 18:10, w całości zmieniany 3 razy  

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2010-12-21, 21:29    

Pompa wody w samochodach Renault zazwyczaj spokojnie wytrzymuje dwie wymiany rozrządu. Mozna ryzykować więcej, aż będzie ciekła lub się zatrze ;) W tym przypadku jest napędzana paskiem wraz z pompą wspomagania. Pasek napina się ustawiając pompę wspomagania.
Jak guma się już paliła, to dobrze jest wymienić pasek. Jak pęknie, to na szczęście nie zrobi nic rozrządowi, ale bez wspomagania ciężko się kręci kierownicą ;)
Do warsztatu przy mroźnym dniu dojedziesz, ale lepiej nie ryzykować przegrzania uszczelki głowicy.
Należy jednak sprawdzić, co było przyczyną ubytku płynu w układzie. Może ciekła pompa, a może gdzieś w innym miejscu znajduje się nieszczelność ?
Sama wymiana pompy nie jest zbyt skomplikowana i nie potrzeba do tego warsztatu specjalizującego się w Renault, ale to już napisałem Ci na PW :)

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2010-12-21, 22:42    

powiem szczerze że nie mam pojęcia gdzie jest przeciek, ponieważ jak wlałem płyn jakiś tydzień temu to do tej pory jest tyle ile było, może faktycznie pompa ciekła a odkąd nie pracuje to nie cieknie, co do wymiany to chętnie bym się tym zajął sam, tylko problem jest taki że mam garaż ale nie podgrzewany i nie jest tam za ciepło, gdyby był jakiś ciepły garaż można by było z holować tam Safranke i wymienić samemu...

[ Dodano: 2011-01-11, 20:10 ]
arek napisał/a:
Sama wymiana pompy nie jest zbyt skomplikowana i nie potrzeba do tego warsztatu specjalizującego się w Renault

A więc muszę odnowić temat, pompa dopiero co dotarła, i jest problem z wymianą, ponieważ w serwisie najpierw myśleli że pompa jest napędzana przez rozrząd a jak już udowodniłem im że jest na pasku klinowym to powiedzieli że i tak trzeba rozbierać rozrząd żeby wyjąć pompę wody czy to prawda? czy oni chcą wyłudzić pieniądze za wymianę rozrządu ponieważ jak się go rozbierze to już trzeba wymienić nie wolno tego samego składać, i nie wiem czy zabierać się za wymianę pompy samemu ponieważ ociepliło się i jak nie trzeba rozbierać rozrządu to problemów z tym nie będzie, a jak rozrząd to mus to chyba będę musiał odstawić autko na serwis...

[ Dodano: 2011-01-11, 20:10 ]
Już nie mogę nie wiem jak napisać nowy post żeby temat się wyświetlił w którym jest coś nowego....

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-01-11, 20:17    

Jedyne co trzeba zdemontować, to obudowę rozrządu, bo pod nią znajduje się chyba jedna ze śrub (może dwie ? nie chcę kłamać ) . Przy demontażu rozrządu jedynym elementem który należy wymienić, gdy jeszcze nie wypada jego okres wymiany jest pasek. W tym przypadku przyznam rację, bo nie zakłada się drugi raz zdemontowanego paska, ale nie ma konieczności wymiany niczego innego z układu ;)
Jeżeli serwis nie wie, że w tym silniku pompa nie jest na pasku rozrządu, to lepiej ten serwis omijać ;) Skoro to miejsce, które Ci wskazałem przez PW, to widocznie przereklamowane :(
Dla porównania zapytaj u innego mechanika, który w Twoim mieście ma dobrą opinię. Jak jest myślący, to poradzi sobie za nie wygórowaną stawkę :)
Niedogodnością wymiany pompy w tym silniku jest dość ograniczone miejsce, ale da się to zrobić samemu :)

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-01-11, 21:02    

Widzę Arek mnie ubiegł ale dodam swoje 2 grosze :) Wedle instrukcji wymiany rozrządu z forum R25 napisanej przez Lipidora http://renaultsafrane.eu/viewtopic.php?p=8893#8893 wynika, że przy wymianie pompy nawet się nie tyka rozrządu, jest jasno napisane, że najpierw ściągamy paski klinowe napędzające osprzęt silnika a dopiero później obudowę rozrządu czyli nie ingerujemy we właściwy rozrząd. Tak jak Arek napisał prawdopodobnie jest pod obudową rozrządu jedna albo dwie śruby. Proponowałbym podjechać do tego ASO i powiedzieć im, że udzielisz mechanikom instruktarzu wymiany pompy wody :) Gdybym był szefem takiej placówki i był przy takim instruktarzu z miejsca bym wyrzucił na bruk tych "mechaników".

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-01-12, 16:29    

A więc skoro to nie jest taki problem wymienić pompę to zajmę się tym sam ale dopiero w sobotę na tygodniu czasu mi nie starczy, lecz zanim rozpocznę zabawę mam kilka pytań:

1. Czego mogę się spodziewać po rozebraniu rozrządu? Czy jak zdejmę pokrywę to może coś wypaść i później nie będę wiedział gdzie to włożyć?
2. Czy przy zmianie paska rozrządu trzeba także zmienić napinacz (tak słyszałem na serwisie)
3. Czy zmiana paska rozrządu to duży problem? powiem szczerze że nie mam pojęcia o wymianie paska rozrządu no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.
4. Czy pasek rozrządu wymienia się tak samo jak pasek klinowy, trzeba poluzować zdjąć założyć nowy i napiąć? jak mocno go napiąć?

Ogólnie wszystko związane z wymianą paska rozrządu bo z pompą to nie będzie problemu, wylać płyn odkręcić pompę zakręcić nową nalać płyn no chyba że coś pominąłem?

Pozdrawiam

[ Dodano: 2011-01-12, 16:58 ]
jeszcze jedno pytanko, czy zmienia się sam pasek czy trzeba resztę podzespołów bo widziałem na forum, że trzeba wymienić wszystko z czym pasek rozrządu ma kontakt, jakieś rolki napinacze, koła itp czy to prawda?

krzysiek 
Klubowicz

Safrane ph: phase 2
Rocznik: 1997
Wersja wyposażenia: bardzo dobra ;)
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-01-12, 17:23    

Jeśli nigdy nie wymieniałeś rozrządu i koniecznie chcesz to zrobić sam to chyba najlepiej by było gdybyś znalazł sobie kogoś do pomocy kto ma jakieś doświadczenie w tym temacie.
Nie mam pojęcia jak wygląda silnik 2.2 w safrance :wstyd: ale przed założeniem nowego paska wał korbowy i wałek rozrządu (wałki ?) muszą być idealnie ustawione w odpowiednich pozycjach. Pasek musi być również napięty z odpowiednią siłą.
Nie to żebym chciał Cie tu zniechęcać ale z rozrządem nie ma żartów i można sobie narobić niezłych problemów ;)

Oczywiście najlepiej było by wymienić kompletny rozrząd i mieć spokój na dłuższy czas, ale jeśli wiesz kiedy był wymieniany i nie było to bardzo dużo km temu to myślę, że mógł byś wymienić sam pasek, bo jednak to sporo mniejszy koszt.

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-01-12, 17:24    

Zaraz, zaraz bo się chyba zagalopowałeś :) chcesz wymienić pompę wody z paskiem klinowym czy kompletny rozrzą ? Jeżeli samą pompę z paskiem klinowym to tylko odkręcisz obudowę paska rozrządu (napinaczy i paska rozrządu nie ruszasz w ogóle), jest metalowa, nie pamiętam na ile śrub. Pod nią tak jak Arek napisał będzie jedna albo dwie śruby mocujące pompę wody (a jest ich chyba w sumie trzy) do bloku silnika. Przed całą operacją warto odkręcić wąż przy chłodnicy ten na dole i spuścić płyn. Po odkręceniu, nie ma prawa nic wylecieć czy spaść, odkręcasz śruby od pompy wody i tym samym zwalniasz pasek klinowy. Kolejność skręcania odwrotna i po zawodach. Na osobistą wymianę rozrządu nie radził bym się porywać, źle ustawisz koło zębate i masz pozamiatane ewentualnie jak już chcesz przyciąć koszty wymiany to proponowałbym poprosić o pomoc jakiegoś kolegę, jeżeli masz, po samochodówce, który będzie wiedział co z czym się je. Na temat wymiany rozrządu możesz poczytać TUTAJ. Jeżeli już wymieniasz to wszystko po co później robić silnik czy znowu tą samą robotę jak padnie, któraś z rolek (napinaczy).

Odpowiedz do tematu