Safrane Klub Polska Strona Główna
 FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat «» Następny temat
Pompa Wody Benzyna 2.2
Autor Wiadomość
Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Safrane ph: Była I
Rocznik: Była 1993
Pojemność: Była 2.2Si 12V
Wersja wyposażenia: Była Wypasiona :)
Wysłany: 2011-01-12, 17:45    

ogólnie chcę wymienić samą pompę,spoko źle zrozumiałem ale już wszystko jasne, zabiorę się za wymianę pompy w sobotę, rozrząd także jest już do wymiany ale tym się będę przejmował jak zrobię pompę, bo chyba do wymiany rozrządu nie trzeba wymieniać pompy tak jak to ludzie na różnych forach piszą? jeszcze pytanko do paska klinowego, ponieważ jak go zdjąłem ten stary pasek ze względów że zaczął się już topić przez to że pompa się nie kręciła i wolałem żeby się nie urwał, zdjąłem go za pomocą pompy wspomagania i po założeniu nowego paska jak mocno go naciągnąć?

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Safrane ph: Była II
Rocznik: Była 09/97
Pojemność: Była 2.2 dT
Wersja wyposażenia: Była RXE
Typ pojazdu: B54G
Typ silnika: G8T740
Wysłany: 2011-01-12, 18:02    

Predator napisał/a:
zdjąłem go za pomocą pompy wspomagania i po założeniu nowego paska jak mocno go naciągnąć?

Jeszcze nigdy tego nie robiłem ale wydaję mi się, że tak aby się nie ślizgał oraz żeby po rozgrzaniu w czasie pracy nie robił się zbyt luźny.

http://bagaznikidoauta.pl/

Daroot
Nałogowiec
Grażyna zrób mnie kapuczina

Safrane ph: ałem całe życie
Rocznik: b
Pojemność: c
Wersja wyposażenia: d
Wysłany: 2011-01-12, 19:21    

Stara metoda mówi, że naciąg paska określa się za pomocą kciuka. Dobrze naciągnięty pasek nie powinien się ugiąć więcej niż grubość kciuka przy naciskaniu, oczywiście w miejscu najdłuższej prostej :)
Po jakimś czasie pasek i tak się delikatnie wyciagnie.

Darek 
Nałogowiec

Safrane ph: phase II
Rocznik: 1998
Pojemność: 2.5 20v + LPG
Wersja wyposażenia: RXT
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U
Wysłany: 2011-01-12, 20:02    

Stara prawda mówi że trudno porównywać kciuk miss Polski i Pudzianowskiego. Jeśli dobrze pamiętam to 10 mm ale niech ktoś to zweryfikuje.

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-01-13, 20:50    

okey także zabieram się w sobotę za wymianę tylko jeszcze jedno małe pytanko będzie potrzebny do tego kanał? trzeba kłaść się pod spód autka żeby odkręcić pompę? wiem że może głupie pytanie ale nie posiadam już kanału i nie wiem czy poradzę sobie w garażu...

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-01-13, 21:52    

Jak się dobrze poskładasz to dasz radę wymienić od góry silnika, choć nie ukrywam, że wygodniej by było robić to spod samochodu.

arek 
Administrator
dozorca ;)

Safrane ph: II
Rocznik: 11/96
Pojemność: 2.5 20v
Wersja wyposażenia: RXE prawie już RXT, ASB, LPG itp. ;)
Typ pojazdu: B54F
Typ silnika: N7U701
Wysłany: 2011-01-13, 22:26    

Możesz w garażu podnieść samochód z prawej strony, zdjąć przednie koło i osłonę boczną silnika. Z pewnością będzie łatwiej dotrzeć do pompy, szczególnie jej dolnych śrub. Oczywiście dobrze zabezpiecz samochód i nie rób tego na lewarku.

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-01-16, 16:55    

A więc pompa wymieniona Dziękuję Bardzo Wszystkim Za Pomoc, niestety zajęło nam to cały dzień i dopiero dziś piszę bo wczoraj już mi się nie chciało nawet wchodzić na kompa, jednak napotkałem kilka problemów, pierwszy z nich to chodzi o prawe koło które ściągaliśmy żeby dostać się do osłony silnika i pompy, a problem jest taki że odkręcając koło jedna śruba w ogóle nie trzyma nie chce się zakręcić tylko kręci się w miejscu, wszystkich śrub jest 4 czy jak jedna nie trzyma to może się urwać koło? na przykład jak ktoś mi na przejściu wyjdzie i przy ostrym hamowaniu nie zerwie śrub? tą śrubę można wykręcić palcami, nie wiem czy to jest niebezpieczne, samochodem przejechałem już z 15km i jak na razie nic się nie dzieje, od kiedy to się stało to nie mam pojęcia. Druga rzecz to wspomaganie mimo że pompa wspomagania kręci kierownica skręca się dość ciężko nie wiem czy w Safrankach tak ma być? dodam że wcześniej kierownica skręcała się tak samo, no ale przez kilka dni jeździłem Citroenem no i po przesiadce trochę mnie to niepokoi...
Ostatnio zmieniony przez Predator 2011-01-16, 16:55, w całości zmieniany 1 raz  

Goalkeper 
Nałogowiec
Kamikaze Boski Wiatr

Wysłany: 2011-01-16, 17:09    

Predator napisał/a:
Druga rzecz to wspomaganie mimo że pompa wspomagania kręci kierownica skręca się dość ciężko nie wiem czy w Safrankach tak ma być? dodam że wcześniej kierownica skręcała się tak samo, no ale przez kilka dni jeździłem Citroenem no i po przesiadce trochę mnie to niepokoi...

Na początek sprawdź stan płynu wspomagania w zbiorniczku, biały zbiorniczek wielkości słoika z czarnym lub brązowym kotkiem. Druga sprawa to zaworki mogą być niedrożne na tyle aby kręciło się lekko (taki problem miałem w R25 czasami potrafiły się zblokować i dopóki nie wjechałem w jakąś dziurę dopóty jechałem jak czołgiem) ewentualnie pompa wspomagania zaczyna niedomagać. Trzecia sprawa tak zawsze jest, że jak się przesiądziemy z innego samochodu po dłuższym czasie do swojego to mamy takie a nie inne odczucia. Ja przykładowo, nawet po kilku godzina jeżdżenia trafikiem wsiadam do szafy to nie potrafię ruszyć bo sprzęgło takie jakieś :) na szczęście pamięć stopy wraca po kilku skrzyżowaniach.

Predator 
Starszy pisarz
Pogromca Alienów

Wysłany: 2011-01-16, 21:23    

hhmm... a zbiornik na płyn od pompy wspomagania nie jest przy pompie wspomagania? a jak problem jest z zaworami to jak to naprawić? no i jeszcze co z tym problemem z kołem? wie ktoś?

Odpowiedz do tematu